Les pluges obliguen a desembassar aigua de la Baells

Ajuntaments com el de Gironella ja han anunciat, com a mesura preventiva, el tancament de la llera del riu

11 de maig del 2020
Actualitzat a la 13:37h
Desembassament de la Baells en una imatge d'arxiu.
Desembassament de la Baells en una imatge d'arxiu. | CCBerguedà
Les pluges que han caigut diumenge han fet créixer el riu Llobregat i els seus afluents i han obligat l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) a desembassar aigua de la presa de la Baells que es trobava al seu límit. Aquest embassament se situa en el sistema Ter-Llobregat, el que abasteix l'àrea metropolitana de Barcelona i la capital catalana.

La mesura preventiva es va iniciar aquest diumenge i aquest dilluns l'ACA ha comunicat que augmentava el cabal de sortida de l'embassament de la Baells a 24m3/s a partir de les 12 del migdia i a 35 m3/s a partir de les 4 de la tarda. En el seu comunicat, l'ACA diu que hi podria haver problemes puntuals, però que no creu que hi hagi risc d'inundacions "llevat de zones puntuals". L'Agència Catalana de l'Aigua ha recomanat als municipis de Cercs, Berga, Olvan, Avià, Casserres, Gironella, Puig-reig, Gaià, Navàs, Balsareny, Sallent, Artés, Calders, Navarcles, Sant Fruitós de Bages, Talamanca, el Pont de Vilomara i Rocafort, Manresa, Castellgalí, Sant Vicenç de Castellet i Castellbell i el Vilar "mantenir el tancament de punts baixos, guals i accessos a la llera" i "avisar aquelles persones que facin activitats a la llera del riu".

Ajuntaments com el de Gironella ja han anunciat, en conseqüència, el tancament de la llera del riu. 

Diumenge s'han acumulat pluges importants a la capçalera del Llibregat. Per exemple, a Bagà hi han caigut 67,4 litres/m2. A Berga, la quantitat de pluja acumulada ha estat de 37,4 l/m2.