Només quatre de cada deu empreses del Berguedà funciona a ple rendiment

Segons l'entitat d'empresaris, un 76% de les pimes i autònoms està patint una davallada de l'activitat

Redacció
09 de maig del 2020
Actualitzat a les 14:24h
Polígon de la Valldan (arxiu).
Polígon de la Valldan (arxiu). | Pilar Màrquez Ambròs
Només un 38% de les empreses del Berguedà funciona a ple rendiment. Així es desprèn de l'enquesta que ha realitzat l'Associació comarcal d'empresaris del Berguedà (ACEB) entre 130 dels seus afiliats. Segons l'informe, un 20% de les empreses i autònoms del Berguedà estan tancades perquè s'han vist obligades a abaixar la persiana i un 42% estan parcialment actives. Del treball també es desprèn que un 76% de les pimes i autònoms està patint una davallada en la seva activitat derivada de la pandèmia.

Segons l'enquesta, un 40% de les empreses ha vist disminuïda la seva activitat fins a un 50%, un 31% l'ha disminuït fins a un 80% i un 29% l'ha vist reduïda fins al 100%. Només un 15% diu que no està patint efectes, mentre que el 9% diu que l'ha vist.

Pel que fa a les mesures aplicades, el 39% de les empreses ha realitzat un ERTO, un 19% ha implementat mesures de teletreball, un 6% s'ha acollit a les línies de finançament addicional extraordinàries impulsades per les administracions públiques, un 5% ha acordat una bossa d'hores amb els treballadors, un altre 5% els hi ha modificat les vacances, un 7% ha reduït l'horari laboral i un 9% ha optat per altres opcions.

Efectes els propers mesos

Sis de cada deu empreses enquestades creu que l'impacte de la crisi es continuarà notant durant els pròxims mesos i que la situació del seu negoci serà pitjor després de la crisi. Estimen que les comandes es veuran reduïdes, ja que les empreses estan més endeutades i els clients no consumiran com abans. D'altra banda, un 36% es mostra optimista.

Segons l'ACEB, la majoria de les empreses enquestades coincideixen en assegurar que notaran una manca de liquiditat, hauran de reestructurar la plantilla i potenciar el teletreball, reorientar les vendes i potenciar tant les xarxes socials com la venda en línia, aplicar mesures de seguretat i higiene, millorar l'exportació i demanar ajudes a les administracions davant la gran necessitat de facilitats econòmiques i administratives.

Manca d'EPI

De l'enquesta també es desprèn altres aspectes que estan afectant l'activitat de l'empresa. Un 11% dels enquestats manifesta patir manca d'EPI, un 5% falta de subministraments, un 1% pateix l'absència de personal per la malaltia, mentre que un 21% apunta a tenir altres afectacions com restriccions de transport, limitacions en el teletreball o mesures de seguretat extremes que els dificulten treballar amb normalitat.