Berga celebrarà un ple de l’Ascensió virtual per deixar constància històrica de la suspensió de la Patum per Corpus

El consistori valora la possibilitat d’elaborar una programació d’actes simbòlics del 10 al 14 de juny

08 de maig del 2020
Actualitzat el 09 de maig a les 19:21h
El Tabal no sortirà pels carrers de Berga (arxiu).
El Tabal no sortirà pels carrers de Berga (arxiu). | Pilar Màrquez Ambròs
L’Ajuntament de Berga celebrarà el Ple de l'Ascensió de forma virtual el 24 de maig per acreditar històricament la suspensió de la Patum que s’havia de fer del 10 al 14 de juny de 2020. La proposta formulada pel consistori berguedà ha estat consensuada pels membres del Patronat municipal de la Patum reunits virtualment aquest divendres, 8 de maig, en sessió extraordinària de l’organisme de participació sectorial, segons han confirmat fonts municipals. Com que no s'aprovarà fer Patum, el Tabal no sortirà pels carrers de Berga després del ple. 

La crisi sanitària provocada pel coronavirus va motivar la cancel·lació de la festa en les dates habituals de la setmana de Corpus per la impossibilitat de garantir el desenvolupament dels actes amb totes les garanties sanitàries i de seguretat per a les persones que hi participen, tal com es va anunciar públicament el passat 26 de març.

Llavors, es va plantejar la possibilitat de celebrar la Patum al setembre, si bé no s'ha anunciat una decisió definitiva al respecte. Al ple ordinari de maig, aquest dijous, el regidor del PSC, Abel García, va demanar justament a la regidora de Patum, Roser Valverde, "quin dia s'ha posat de límit la corporació" per decidir si es fa la Patum de setembre. La regidora va respondre que "la data que ens hem marcat és la que fa referència al límit en relació a la contractació menor, que més o menys seria als voltants de final de mes". Ara bé, Valverde també va incidir en el fet que la decisió es prendrà d'acord amb restriccions que hi hagi previstes per la cultura popular i els criteris de les autoritats sanitàries. 

Ple de l’Ascensió virtual

El Ple de l’Ascensió del 24 de maig es realitzarà de forma telemàtica a causa de la vigència de l’estat d’alarma i les restriccions de mobilitat i activitats que impedeixen la celebració d’actes multitudinaris. Els membres de la corporació deliberaran, segons han assegurat les fonts municipals, "sobre la necessitat o no de fer Patum al juny per vetllar pel caràcter decisori i tradicional del plenari en relació amb la festa berguedana, així com per deixar constància de la seva suspensió". La cancel·lació de la festa no és inèdita, però només ha tingut lloc en condicions extremadament extraordinàries, com els anys 1937 i 1938 durant la Guerra Civil espanyola o durant les guerres contra Napoleó, si bé en aquella ocasió es va treure la guita al carrer per celebrar que els francesos marxaven. Enguany, la proposta de celebrar la Patum del 10 al 14 de juny serà rebutjada pels regidors i regidores de l’Ajuntament de Berga, a causa de la pandèmia de la Covid-19.
 

El macer i regidors durant el plenari de l'Ascensió (arxiu(. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Una sessió tradicional i protocol·lària

La sessió extraordinària del diumenge de l’Ascensió és un esdeveniment que concentra moltes persones a la sala de Plens del consistori per conèixer la decisió dels membres de la corporació respecte la celebració de la festa.

En aquesta sessió, en condicions normals, les parelles d’administradors, un cop nomenades, i les persones representants de les comparses patumaires signen el Llibre de Registres dels Administradors i caps de colla de la Patum. Un cop finalitzat el Ple de l’Ascensió, es realitza la penjada dels cartells anunciadors a les cartelleres municipals de l’edifici consistorial i tot seguit, un grup de músics vinculats a la festa interpreten el Ball de l’Àliga de la Patum al centre de la Plaça de Sant Pere. Al punt de les 12 del migdia, s’escolten els primers repics del Tabal que s’encarrega de recórrer els principals carrers i places de la ciutat per anunciar la celebració de la Patum. 

Actes simbòlics durant la setmana de Corpus

En la sessió extraordinària del Patronat Municipal de la Patum també s’ha valorat la possibilitat d’elaborar una programació d’actes simbòlics durant la setmana de Corpus, és a dir, del 10 al 14 de juny. Es tractaria d’esdeveniments culturals i festius, encara per concretar, que no comportin la participació presencial de les persones per evitar riscos innecessaris que puguin contribuir a l’expansió de la pandèmia del coronavirus.
 

L'Àliga de la Patum de Berga (arxiu). Foto: Josep M. Montaner

Arxivat a