L'oposició insta la CUP a promoure ajudes específiques per al tercer sector i les entitats del teixit comercial

La moció s'ha aprovat amb els vots a favor de Junts per Berga, ERC i PSC i l'abstenció del govern local

07 de maig del 2020
Actualitzat el 08 de maig a les 2:05h
Una imatge del ple de Berga que s'ha realitzat telemàticament.
Una imatge del ple de Berga que s'ha realitzat telemàticament. | P. M.
El primer ple telemàtic de la història de Berga, que s'ha celebrat aquest dijous, ha aprovat una moció de Junts per Berga (JxB) que insta al govern local a modificar el Pla estratègic de subvencions per incloure ajudes específiques per a les entitats del tercer sector i les associacions que engloben el teixit comercial, com és el cas de la UBIC. El text preveu dedicar 40.000 euros al tercer sector i 40.000 euros a les associacions de comerciants a través del fons de contingència del pressupost vigent. La moció s'ha aprovat amb els vots a favor de JxBerga, ERC i PSC i l'abstenció de la CUP.

El portaveu de JxB, Jordi Sabata, ha defensat que "la situació social derivada de la crisi generada per la pandèmia de la Covid-19 fa que calgui replantejar l'atorgament de subvencions, particularment en àmbits com el tercer sector social i les associacions de botigues". "És necessari dotar aquestes entitats de més recursos per tal que, en el moment actual, puguin desenvolupar les seves tasques amb les millors condicions possibles", ha puntualitzat Sabata. 

Davant l'abstenció de la CUP, Sabata ha expressat el temor que la petició "acabi quedant amb un calaix", malgrat "la bona predisposició mostrada". "Entenem que, ja que hi ha un acord aprovat per majoria, en el proper ple hi haurà una proposta de modificació de crèdits que posarà a disposició d'aquestes entitats 80.000 euros", ha reblat. 

El document aprovat demana promoure la redacció d'unes bases de subvenció "per als àmbits d'atenció social, gent gran, salut públic i igualtat", tenint en compte "els programes i activitats per a gent gran", "les activitats destinades a la inclusió, convivència i cohesió social de persones en risc d’exclusió social",  "la inclusió, convivència i cohesió social de persones amb malalties mentals, "la promoció de la salut i de prevenció de malalties i dels seus factors de risc, així com el suport "a les famílies amb menors a càrrec", "la igualtat de gènere i la visibilització del col·lectiu LGTBI" i "els col·lectius amb diversitat funcional". També insta el govern de la CUP a redactar les bases per a una convocatòria d'ajuts "per a les associacions de comerciants de la ciutat".

Alhora que reclama "signar convenis amb les associacions de comerciants i amb les entitats del tercer sector social per garantir els compromisos de col·laboració entre l’ajuntament i aquestes entitats". 

La regidora de Promoció Econòmica, Roser Rifà, ha explicat que des del govern local es treballa ja en la signatura de convenis amb les diferents entitats d'aquests sectors. "No podem fer ambdues coses: no podem donar diners a una entitat mitjançant conveni i a la vegada incloure la mateixa entitat en un pla estratègic de subvencions", ha puntualitzat Rifà. "Hem d'estudiar cas per cas quines són les necessitats reals però coincidim amb molts punts del seu annex. Estem plenament d'acord en què cal augmentar partides cap a algunes entitats, hi estem treballant i ho seguirem fent", ha afirmat.

"Jurídicament no estem segurs que [la moció] sigui viable perquè estem parlant de quantitats força elevades que recaurien en algun cas a sobre d'una sola entitat, hi ha algun aspecte que s'hauria de treballar una mica més", ha insistit Rifà. 

En la votació de la moció s'ha afegit una esmena del regidor del PSC, Abel García, que ha demanat "agilitzar" i "simplificar" el procés per fer possible les mesures. 

Augmentar la partida de l'àrea social

El regidor de Drets Socials, Ivan Sànchez, també ha intervingut en aquest punt. Ha especificat que "en les pròximes bases per a entitats sense ànim de lucre, que sortiran aviat, ja hi ha unes ajudes per al tercer sector" amb un augment de partida. Una de les coses que ha remarcat Sànchez és que cal fer una aposta per dotar "de més pressupost l'àrea social" per fer front a totes les emergències que es presentin davant l'actual pandèmia, tant de persones i famílies vulnerables com d'entitats del tercer sector. El regidor ha comminat els grups a reunir-se per tractar aquest últim punt. 

VÍDEO Recupereu aquí el vídeo sencer del primer ple telemàtic de l'Ajuntament de Berga

Arxivat a