Chacón alerta que necessiten recursos per garantir la supervivència d'empreses i llocs de treball

Representants del teixit turístic, comercial i industrial del Berguedà participen en una trobada virtual amb la responsable d'Empresa i Coneixement

06 de maig del 2020
Actualitzat a les 0:58h
La consellera Àngels Chacón en la trobada virtual amb empresaris del Berguedà.
La consellera Àngels Chacón en la trobada virtual amb empresaris del Berguedà. | P. M.
El turisme i el comerç són sectors que han quedat paralitzats per l'emergència sanitària, i davant d'això la prioritat és garantir la supervivència d'empreses i llocs de treball. La consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha advertit aquest dimarts durant una trobada digital organitzada per l'Associació Comarcal d'Empresaris del Berguedà (ACEB) que "si no hi posem recursos, d'aquí a tres mesos les xifres d'atur passaran del 20%". La consellera ha fet èmfasi així en què els calen els recursos per actuar amb rapidesa i salvar les empreses. "La magnitud d'aquesta crisi als sectors del comerç i turisme és tan bèstia que necessitem entre cometes un pla de rescat", ha afirmat Chacón. 

La trobada virtual ha servit perquè empresaris del sector turístic, però també d'altres àmbits com el comercial i l'industrial, reclamessin mesures a la consellera per superar la crisi. Àngels Chacón ha dit que, per poder-hi actuar, els fan falta recursos que demanaran no només al govern central, "sinó també a la comunitat europea". "En aquests moments que estem vivint, tenim clar que calen recursos i un horitzó clar. No ens ajuda ni la centralització de les decisions ni el dèficit fiscal", ha dit Chacón. En la videoconferència hi han participat el director general de l'Agència Catalana de Turisme, el gironellenc David Font, i la directora general de Comerç, Muntsa Vilalta. 

El president de l’Associació d’Agroturisme del Berguedà, Oriol Baños, ha interpel·lat Chacón per qüestionar "quina estratègia se seguirà a partir d'ara" i "quin paper hi tindran comarques interiors com el Berguedà" que poden atraure visitants de proximitat en una fase de temps més propera. El sector turístic català representa un 14% de l'ocupació al país, ha destacat Chacón. Ha estat en aquest punt que la consellera ha reafirmat que són conscients de la necessitat d'ajudar les empreses, Pimes i autònoms i les ocupacions que es deriven, i que s'estan coordinant per garantir també un segell que identifiqui aquells restaurants i allotjaments que prenen mesures contra el coronavirus. "No serà una certificació obligatòria però sí una garantia més que s'està treballant d'acord amb els protocols", ha matisat. 

Pel que fa a les polítiques de promoció turística, els participants al debat, entre els quals el representant d'Hostaleria i Turisme del Berguedà Albert Palau, han reclamat que s'impulsin propostes per incentivar la confiança dels turistes quan es pugui tornar a viatjar. En aquest sentit el sector ha demanat anar més allà de les promocions del turisme de proximitat, i ha manifestat la seva preocupació perquè el deteriorament de la marca Espanya pugui perjudicar-los internacionalment.

El director de l'Agència Catalana de Turisme, David Font, ha explicat que es treballarà en una campanya per atraure el turisme català i espanyol, i a la vegada es prepararà per més endavant, quan les circumstàncies ho indiquin, una campanya de marca dirigida al turista internacional. 
 

Trobada virtual dels empresaris berguedans amb la consellera Chacón. 


En general, en l'àmbit econòmic, Chacón ha admès que "cal treballar amb tres vectors: mesures immediates d'injecció de liquiditat per salvar empreses i llocs de treball, mesures a mig termini, i solucions a llarg per reformular l'activitat empresarial". "Moltes empreses tenen dificultats enormes per sobreviure, quan estem parlant de Pimes, no parlem de grans empreses sinó de petites i mitjanes empreses amb famílies al darrere", ha matisat. "Ens trobem ja en aquesta segona fase, també d'urgència, en la que o actuem molt ràpidament, o les conseqüències econòmiques i socials seran molt greus", ha alertat la consellera. 

En la trobada digital amb la consellera, hi han intervingut diferents representants del teixit econòmic de la comarca. El president de Berga Comercial, Xavi Orcajo, ha reclamat, per exemple, que el departament tingui en compte criteris de reequilibri territorial a l'hora d'atorgar nous ajuts. Tal com ha explicat la mateixa consellera, el darrer paquet de mesures d'ajut de comerç valorat en 9 milions d'euros per fer front a la crisi de la Covid-19 es va esgotar en només 7 hores. Una cosa similar va passar amb les ajudes al sector turístic.

Tots els participants han coincidit en assenyalar que, en aquests moments, la situació del sector econòmic a causa de la pandèmia de la Covid-19 és complexa i amb un futur molt incert, i que cal treballar-hi per revertir-la. L'activitat ha estat conduïda pel vicepresident de l'ACEB, l'empresari i també periodista Xavier Gual.

La consellera anima al Berguedà a "anar a l'una" per definir el futur

El president de l'ACEB, Josep Maria Serarols, ha fet arribar a Chacón la profunda preocupació del teixit empresarial, no només per la crisi, sinó "per la ineficient gestió del govern espanyol". "És de l'Anoia i sabem que ens entendrà, com a berguedans hem d'afrontar el post Covid-19, des d'un punt de partida que ja era dolent", ha expressat Serarols. El president dels empresaris li ha recordat reclams històrics del Berguedà des de la crisi del tèxtil, com la falta de sòl industrial. També li ha recordat l'assignatura encara pendent del polígon d'Olvan.

En aquest sentit, Àngels Chacón ha animat el Berguedà a definir què vol ser en el futur i a emprendre una iniciativa conjunta. "Hem de deixar d'estigmatitzar l'activitat industrial i la creació de llocs de treball. Ens cal situar al paper què vol arribar a ser el Berguedà en aquest segle XXI, des del departament d'Economia podem ajudar a coordinar estratègies, però abans la comarca del Berguedà ha d'anar a l'una i començar a definir el futur", ha expressat Chacón.
 

El president de l'ACEB, Josep Maria Serarols, en la videoconferència.