Montse Cutal, directora de la Residència Sant Roc: «El problema greu ha estat no disposar abans de les PCR»

Els resultats permeten aplicar millor tots els protocols i pautes d'actuació, també en casos asimptomàtics | La residència no donarà dades als mitjans per centrar el focus "en l'esforç humà" que suposa la pandèmia

05 de maig del 2020
Actualitzat el 06 de maig a les 15:25h
Dispositiu per treballar en les tasques de desinfecció de la Residència Sant Roc.
Dispositiu per treballar en les tasques de desinfecció de la Residència Sant Roc. | Bombers
La Fundació Residència Sant Roc de Gironella ha rebut ja els resultats de les proves PCR que s'han fet als residents i a tot el seu personal, i com a tal s'ha informat a les famílies.  Els mitjans, no obstant això, no rebran les xifres d'afectació. La directora Montse Cutal ha explicat a NacióBerguedà, aquest dilluns a la tarda, que volen centrar el focus més enllà del nombre de casos, "en l'esforç humà que s'està portant a terme per tenir cura de la gent gran i en la important tasca que s'ha fet des de totes les residències" davant l'amenaça que suposa el coronavirus per a les persones vulnerables.  

Un cop rebuts els resultats, "hi ha més casos dels que voldríem però menys dels que esperàvem", ha corroborat Montse Cutal. La directora de la Residència Sant Roc confia que ara que coneixen la radiografia exacta de casos, podran avançar per erradicar tota afectació. "Crec que, ara que sabem els resultats, tant de treballadors com de residents, anirem endavant. El problema greu ha estat no disposar abans de les proves PCR", ha explicat Cutal. "Haguéssim evitat aïllar persones que tenien simptomatologia que no era Covid-19 i ens hagués permès aplicar els protocols a persones asimptomàtiques", ha afegit. 

La Residència Sant Roc de Gironella té habilitada una zona d'aïllament per positius que des del centre va activar-se fa setmanes quan va haver-hi els primers casos sospitosos. "Hem destinat un espai per positius i la resta de la casa per residents negatius", ha confirmat la directora. Dotze dotacions de Bombers van fer tasques de desinfecció dels espais comuns de la residència aquest diumenge. "Gràcies a Metges Sense Fronteres i Bombers ens hem coordinat per deixar ben nets els espais comuns, o si més no rebaixar càrrega viral, així com acabar d'afinar els protocols, quelcom que ens permetrà fer el desconfinament interior del centre i recuperar dinàmiques", ha explicat Montse Cutal. 

 


Les dades que poden conèixer-se de Gironella sobre el coronavirus, són les que es corresponen al mapa de municipis del departament de Salut. Segons aquest mapa, Gironella ha acumulat des del principi de la crisi 64 casos positius i 141 positius, però cal tenir en compte que aquests es corresponen al conjunt de la població. 

Un resident que va morir el 2 d’abril patia la Covid-19, tal com van confirmar aquella setmana els resultats de les proves, i en aquell moment sí que es va informar. També hi ha hagut residents del centre que han requerit el trasllat a l'hospital, la majoria amb evolució positiva i, fins i tot, amb l'alta.





Arxivat a