Les perruqueries de Berga obren de forma desigual, compromeses amb la seguretat: «Hem passat molts nervis»

Una majoria lamenta que l'administració faci normatives "a correcuita" sense protocols clars i la tardança en la publicació al BOE | Allau de cites de clients i llargues llistes d'espera per a les properes setmanes

04 de maig del 2020
Actualitzat el 06 de maig a les 15:31h
Una persona passant aquest matí per davant d'una perruqueria de Berga.
Una persona passant aquest matí per davant d'una perruqueria de Berga. | Pilar Màrquez Ambròs
El sector de les perruqueries de la ciutat de Berga ha aixecat la persiana aquest dilluns amb cita prèvia i de forma desigual, amb allau de clients en llista d'espera i compromís unànime amb les noves mesures de seguretat.

NacióBerguedà ha parlat amb alguns dels establiments de la capital de comarca per conèixer com està sent la reobertura. Fins ahir a la tarda al BOE no hi havia cap directriu oficial. Així que una majoria lamenta que l'administració faci normatives "a correcuita" sense protocols clars de seguretat. Totes les perruqueres consultades coincideixen, però, en què molts clients les esperaven amb candeletes i celebren que l'agenda de cites s'hagi omplert amb rapidesa. 

El gruix d'establiments ha adquirit capes i tovalloles d'un sol ús i líquid hidroalcohòlic perquè tots els clients puguin desinfectar-se les mans quan entrin. A més, han equipat el seu personal amb pantalles, mascaretes i guants perquè, per pentinar i rentar caps, no poden guardar una distància de seguretat prou àmplia. 

Vanessa Espelt, d'Spel: "Cada client disposarà d'un kit personalitzat i individual"

Vanessa Espelt, propietària del local de perruqueria Spel, situat al carrer Mestre Pedret, explica que en el seu cas encara no han obert perquè són a l'espera que els arribi tot el material per complir amb els protocols. "Cada client disposarà d'un kit personalitzat i individual on hi haurà la tovallola, la capa i una mascareta d'un sol ús", subratlla. El personal, com a la resta de perruqueries, portarà pantalla, mascareta i guants.

També preparen mampares de seguretat per aïllar els clients i col·locaran una mampara de separació a recepció.

"Aquests últims dies hem passat molts nervis", admet Vanessa Espelt. "Dimarts es va començar a dir que podríem obrir, però fins ahir diumenge a les 5 de la tarda no va sortir el BOE oficial que ho corroborava", relata la perruquera.  

Espelt assegura que en els darrers dies ha rebut moltes trucades de clients i que ja hi ha 150 persones apuntades a l'agenda. "Nosaltres ja funcionàvem per cites, però ara estem informatitzant l'agenda per poder-nos organitzar els temps", diu.

No obriran fins divendres per tenir temps a adaptar-se a les mesures i rebre el material que els fa falta. "Estic súper agraïda als clients perquè tothom està súper conscienciat que caldrà tenir una mica de paciència", afirma. "Tindrem la preferència dels majors de 65 anys a les seves hores de sortida i també estem preparant la cartelleria per informar els clients", afegeix. 

Sara Casas, de Carol Bruguera: "La gent té molta paciència, i ens pregunta com s'ha de fer, saben que han d'adaptar-se"

L'establiment Carol Bruguera del passeig de la Indústria és un dels que ha obert aquest dilluns. El fet de ser una franquícia ha facilitat l'adaptació als protocols, malgrat el retard del govern espanyol amb el BOE. La seva responsable Sara Casas, relata que fa dies que preparen el material i els protocols. Entre altres, s'han posat separadors als tocadors. "Quan entren els clients, els posem gel desinfectant i els oferim mascareta si no en porten", diu. La consigna per a totes les treballadores és "desinfectar, desinfectar i desinfectar". "Com que nosaltres som una franquícia, des del grup Carol Bruguera ens han fet un protocol a seguir. Nosaltres no donàvem cites prèvies, però ara sí que ho fem", detalla Casas.

"La gent té molta paciència, i ens pregunta com s'ha de fer, molt conscient que ha d'adaptar-se i súper disposats a esperar-se un moment a fora si fa falta. Nosaltres volem treballar, però volem fer-ho segures", indica la perruquera. 

Raquel Pelfort, de Pelfort: "Haurem de calcular de nou quant triguem amb cada client, ho has de deixar tot desinfectat"

Una altra perruqueria que ha obert avui és Pelfort, al carrer Isaac Albéniz. La seva propietària, Raquel Pelfort, afirma que, en aquesta nova etapa, ja han comprovat que hauran de dedicar molta més estona a cada client, "perquè has de desinfectar moltíssimes coses". Els últims dies ha fet diversos cursos en línia per estar preparada per la reobertura.

"Per treballar, el tema de la pantalla és molt enutjós. No et deixa veure bé quan talles els cabells", apunta Pelfort sobre l'experiència del primer dia. Ara bé, treballar amb cita prèvia no li suposa cap problema, perquè ja ho feia fins ara. "L'única cosa és que haurem de fer càlculs nous per saber quant triguem a enllestir un client abans que no n'entri un de nou, perquè ho has de deixar tot desinfectat", matisa. 

A hores d'ara ja està donant hores per d'aquí a quinze dies. "Estem contents de poder tornar a treballar", destaca Raquel Pelfort. En el seu cas, assegura que han pogut obrir perquè van començar-se a preparar amb molt de temps de marge. Així i tot, s'han trobat material esgotat. "El més imprescindible de tot, ho hem aconseguit. Ens ha faltat una mampara per rentar caps. Però no ha estat un problema perquè ara mateix he començat a treballar jo sola amb una persona que renta caps, el personal s'incorporarà la setmana que ve i llavors sí que ho necessitarem per atendre dos clients a la vegada", expressa. 

Josefina Casadesús, de Perruqueria i Estètica Retoc: "És molt precipitat que el BOE no publiqués els protocols fins diumenge"

Josefina Casadesús, propietària de Perruqueria i Estètica Retoc, del Comte Oliba, explica que ha ajornat la reobertura fins dimarts de la setmana vinent, perquè considera que no han tingut prou temps per prendre les mesures de seguretat pertinents. "Som un sector de risc i trobem molt precipitat que dijous s'anunciés que podríem tornar a treballar dilluns i que fins diumenge a la nit no es publiquessin al BOE quins protocols havíem de seguir", lamenta. "Hi ha coses que encara ara no sabem exactament. El que diu la televisió és una cosa i quan t'informes amb el gremi és completament diferent", incideix. 

"Després de dos mesos, tenim ganes d'obrir, però estem endreçant i acabant-nos d'assessorar per fer-ho bé", afegeix. "Com a autònoms, haver de tancar ha estat un doble pal. Engegarem amb moltes ganes", corrobora. 
 

Una perruquera tenyint el cabell a una clienta amb l'ús de guants (arxiu). Foto: FPK






Arxivat a