Càmpings i allotjaments de turisme rural veuen amb «incertesa» reprendre l’activitat l’11 de maig

El sector està a l’expectativa de tenir indicacions més precises, així com de veure l'evolució de la situació

04 de maig del 2020
Actualitzat a les 22:42h
Instal·lacions del Càmping Gironella.
Instal·lacions del Càmping Gironella. | Càmping Gironella.
Càmpings i allotjaments de turisme rural, d’entrada, podran tornar a obrir, amb restriccions, quan s’iniciï la fase 1 del “pla de desescalada” establert pel govern espanyol, que està prevista a partir de l’11 de maig. En el cas del Berguedà, el sector veu “amb incertesa” tornar a donar servei als seus clients de cara al dilluns vinent.

El Càmping Gironella, per exemple, està coordinat amb l’Associació de Càmpings del Berguedà, des d’on es prenen les decisions en comú. Lluís Barniol, propietari del Càmping Gironella, explica a NacióBerguedà que en els pròxims dies es reuniran els membres de l’associació per videoconferència, tal com porten a terme setmanalment, per parlar sobre la qüestió de la data d’obertura. “A nivell personal jo penso que, tot i les pèrdues importants d’ingressos que hem patit, sobretot per Setmana Santa i el Pont de Maig, el millor seria ser prudent. Encara que ens deixin obrir, jo esperaria algun dia més a fer-ho per veure com reacciona la situació, que és molt delicada”, expressa Burniol.

“Desconeixem amb exactitud, per ara, els protocols oficials a seguir”, assegura Barniol. En aquest context, des del Càmping Gironella assenyalen que no es podrà fer ús de les zones comunes del complex, a més de reforçar les tasques de neteja i desinfecció. Entre altres mesures, Barniol no descarta controlar la temperatura dels clients a través d’aparells d’infrarojos o desinfectar els bungalows de lloguer amb una màquina d’ozó.

De cara a la temporada d’estiu, el responsable del Càmping Gironella apunta que caldrà veure com evoluciona la situació. “En el cas que no es produïssin rebrots, no descartaríem que fos una temporada bastant bona perquè aquest any la gent segurament es quedarà més per aquí, i després del confinament, voldrà respirar aire net del Berguedà”, exposa Barniol.

D’altra banda, en el cas dels allotjaments de turisme rural encara no han sortit definitivament les instruccions que han de seguir, i estan vivint la situació amb “una mica d’incertesa”. Així ho explica Oriol Baños, president de l’Associació d’Agroturisme del Berguedà i responsable de Casa Rural Rústic Vilella de Gisclareny, a NacióBerguedà. “En el cas dels hotels, sí que s’han donat a conèixer les indicacions, però no sabem si a nosaltres ens assignaran exactament com a ells”, precisa. En aquesta línia, Baños afegeix que estan “una mica a l’expectativa”, ja que els van comunicar, a més, que aquesta setmana rebrien notícies de la Generalitat sobre el Reial decret.
 

Casa Rural Rústic Vilella de Gisclareny. Foto: Rústic Vilella.


“No tenim clar tampoc amb quines condicions podrem obrir, ni si podem obrir dilluns, que al 100% tampoc ho sabem. Tenim molts dubtes també de com serà aquesta temporada d’estiu”, afirma Baños.

En aquest punt, el president de l’Associació d’Agroturisme del Berguedà precisa que hi ha persones amb una visió més optimista que consideren que enguany els clients seran de proximitat i, per tant, que l’ocupació serà alta, mentre que altres persones pensen que serà més baixa pel fet que hi ha molta gent amb pocs ingressos i a l’atur. “Estem pendents de si podrem obrir, ni que sigui amb menys aforament, i de les condicions que ens demanin”, exposa el president de l’associació.

L’Agència de Desenvolupament del Berguedà ha demanat als allotjaments de turisme rural de la comarca que enviïn enquestes als seus clients, amb diferents preguntes, per tenir una mica de referència en relació amb la previsió que tenen els turistes, tal com expliquen des del sector.

Des de l’Associació d’Agroturisme del Berguedà expliquen que han sol·licitat fer un curs de desinfecció específic per als allotjaments de turisme rural, i que en aquests moments estan també a l’espera.