El Berguedà afronta les fases de reobertura de bars i restaurants amb més interrogants que respostes

L'Associació d'Hostaleria i Turisme del Berguedà treballa de costat amb l'Ajuntament de Berga per l'obertura de les terrasses dilluns que ve, però avisa que els protocols són poc clars

04 de maig del 2020
Actualitzat el 05 de maig a la 1:27h
Una foto d'arxiu d'un restaurant.
Una foto d'arxiu d'un restaurant. | J. Wennington
Els bars i restaurants ja poden tornar a obrir les cuines a partir d'aquest dilluns. Després de més de cinquanta dies de tancament, ara, en la primera fase de la desescalada, els establiments poden reobrir, però únicament per servir menjar per emportar.

Bars i restaurants del Berguedà, com en tants altres punts de Catalunya, afronten el pla de desescalada anunciat amb incertesa i amb més interrogants que no pas respostes. Es tracta d'un sector molt afectat per la crisi del coronavirus. El president de l'Associació d'Hostaleria i Turisme del Berguedà, Jordi Badia, ha afirmat aquest dilluns a NacióBerguedà que, des del govern estatal, no s'han definit prou bé encara "els protocols de seguretat" que caldrà seguir, especialment a partir de l'11 de maig, quan els restaurants i bars podran obrir les terrasses. 

"Des del sector de l'hostaleria, s'estan fent diverses valoracions. Pel que fa a la fase 0, que permet oferir menjar per emportar, tenim constància que hi ha molt pocs associats que ho portin a terme. Els protocols que es donen des del govern ara mateix no són prou clars, estem esperant que els completin", ha detallat Badia. 

L'Associació d'Hostaleria i Turisme del Berguedà treballa de costat amb l'Ajuntament de Berga per l'obertura de les terrasses dilluns que ve. "L'ajuntament és qui haurà de mirar que es compleixin les distàncies de seguretat entre les terrasses i la gent que camina per les voreres i qui ha d'estar informat de l'inici d'activitat, així que estem parlant aquest tema amb ells", ha recordat Badia. En aquest sentit, ha dit Jordi Badia, s'estan analitzant els detalls de la reobertura de la fase 1 amb el consistori. Cadascú haurà de valorar si li surt a compte obrir o no aquests dies. La recomanació a tots els nostres associats és que tothom s'ho prengui amb molta prudència, si hi hagués un repunt de la Covid-19, tot el sector aniria enrere", ha valorat el president dels hostalers. 

50% d'aforament a les terrasses a partir de dilluns 11

Les mesures que hauran de complir els bars i restaurants durant la desescalada seran força severes però d'entrada no queden massa clares. Hi ha molta informació als mitjans i poca claredat al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) i des del govern estatal. "La premsa parla de mampares i de prendre la temperatura als clients, però de la primera el govern no en parla de manera clara, i la qüestió de la temperatura és directament inviable", ha reflexionat Jordi Badia. Per tot plegat, l'entitat demana als seus socis que, de moment, no prenguin decisions dràstiques per condicionar els locals. "Cal tenir calma i esperar quines acaben sent les mesures a les quals cal adaptar-se", ha dit. 

"Tot just el 2 de maig van anunciar que ja es permetia el 50% d'aforament a les terrasses en la fase 1, en comptes del 30% com s'havia dit", posa d'exemple Jordi Badia.

Les mesures del govern espanyol de cara als establiments que vulguin fer menjar per emportar no es van publicar fins ahir a la tarda i estableixen que el client ha de realitzar la comanda per telèfon o en línia i l'establiment fixarà un horari de recollida, evitant aglomeracions. Per això, l'establiment haurà de comptar amb un espai habilitat i senyalitzat per a la recollida de les comandes, on es realitzarà l'intercanvi i pagament. 

La incertesa i els dubtes són, de moment, majoritaris al sector. 

La impressió general és que la situació continuarà sent dura econòmicament i que molts establiments encara esperaran un temps a obrir. "Fins que puguin visitar-nos persones d'altres comarques, la restauració viurà una davallada i alhora haurà de fer front a les factures de sempre", ha expressat Badia. "Tampoc és el mateix la restauració de Berga, que a Bagà o Gironella, cada municipi té les seves particularitats, i caldrà adaptar-s'hi", ha dit. 





Arxivat a