Avià aposta per l'atenció als més vulnerables i la coordinació comarcal contra els efectes econòmics del virus

L'ajuntament ha facilitat aparells electrònics i connectivitat als fills de sis famílies en risc social i ha continuat entregant els dinars a domicili als usuaris del centre de dia

01 de maig del 2020
Actualitzat a les 21:35h
L'alcaldessa d'Avià Patrocini Canal (arxiu).
L'alcaldessa d'Avià Patrocini Canal (arxiu). | Aida Morales
L'Ajuntament d'Avià va ser un dels primers de la comarca que va començar a realitzar tasques de desinfecció dels espais públics, com ara carrers, places, parcs i equipaments. Una tasca que ha continuat realitzant durant cada setmana de confinament. Però l'alcaldessa d'Avià Patrocini Canal ha explicat a NacióBerguedà que les actuacions del consistori davant de la crisi no s'han aturat aquí. El consistori ha fet una aposta per ajudar els més vulnerables amb diferents accions. Per exemple, el consistori ha facilitat aparells electrònics i connectivitat als fills de sis famílies vulnerables que, si no, no haurien pogut seguir el curs en línia. També ha continuat entregant els dinars a domicili als usuaris del centre de dia. 

"D'una banda, des que va començar el confinament a les escoles, hem treballat amb els serveis socials i els educadors per detectar les famílies que no tenien connectivitat, amb l'objectiu que els seus fills poguessin seguir el curs des de casa com la resta de companys", ha incidit Patrocini Canal. El consistori els ha facilitat tant el que és la connexió com alguns dels aparells electrònics que eren inicialment a l'escola i el consistori, "i que ara mateix no es feien servir". 

D'altra banda, l'ajuntament també ha continuat entregant el dinar a domicili als usuaris del centre de dia amb un xòfer que ha fet aquesta tasca i, a més, ha servit comandes de medicaments i menjar a aquelles persones grans que ho demanaven i que no podien sortir de casa. "Tenim un xòfer que porta els àpats casa a casa, i aprofita per fer-los arribar quelcom de la farmàcia o de la botiga, si en fan la comanda", ha explicat Patrocini Canal. "Hem estat molt atents a les persones vulnerables, i n'hem fet seguiment telefònic en casos que sabíem que feia falta", ha apuntat l'alcaldessa. 

L'ajuntament ha mantingut el servei de treballadores familiars, "malgrat que al principi vam tenir problemes per trobar els Equips de Protecció Individual (EPIs)". Així mateix, va confinar "durant tres setmanes" els treballadors de la brigada municipal per protegir-ne la salut, tenint en compte que no hi havia pendents actuacions d'urgència. 

Coordinació comarcal

Pel que fa a mesures econòmiques per a empreses i autònoms, l'alcaldessa es mostra convençuda que la millor manera de fer un pla per mitigar la crisi és coordinar-se amb el Consell Comarcal del Berguedà. "A Avià tenim 2.200 habitants però hi ha pobles de la comarca per sota de les 250 persones. No es pot demanar als municipis petits que elaborin unes bases per les quals cal un coneixement important. És important que el Consell servei de paraigües perquè tots els pobles puguin aplicar les ajudes que calgui als seus autònoms. Creiem que serà molt més eficient si es fa des del consell comarcal", ha afirmat Canal. Està previst que aquestes mesures comarcals es debatin en un Consell d'Alcaldes, que es confia que se celebri ben aviat. 

"Per tots els pobles petits serà molt més eficient que fem pinya i ho fem comú, pot haver-hi autònoms de l'Espunyola que treballin molt a Avià. Hem de mirar d'arribar a tothom amb un pla estratègic per a tota la comarca", ha insistit Canal. 

Crítiques de l'oposició

El govern d'Avià ha rebut crítiques de l'oposició aquesta setmana. ERC li demanava repartir mascaretes i dispensadors de gel, així com un pla estratègic econòmic. Amb tot, Patrocini Canal ha assegurat que treballen des del primer dia per mitigar els efectes del coronavirus a la població, i ha assegurat que fugen del "populisme" i, en canvi, aposten per aquelles accions "que són més efectives". A més, de ser partidaris de coordinar-se en l'àmbit comarcal que faciliti ajudes per a empreses i autònoms. 

"Al poble no hi ha hagut  una iniciativa particular que confeccionés mascaretes com a altres llocs, per això no n'hem repartit. Vam optar per no comprar-ne perquè és una qüestió molt personal. Ara mateix cadascú disposa de mascareta i la prefereix d'una manera o altra. Pensem que cal mantenir esforços en allò que és més necessari com hem fet fins ara", ha afegit Canal.