«El sector de la recollida d'escombraries és el més oblidat enmig de la crisi, i és un servei essencial»

NacióBerguedà entrevista dos treballadors del porta a porta a la comarca: Ferran Seco, cap de servei de Tractaments Ecològics, i Hamza Zoguagh operari de Transvinyots

28 d'abril del 2020
Actualitzat a les 17:31h
Ferran Seco i Hamza Zoguagh, parlen a NacióBerguedà sobre la tasca de recollida del porta a porta durant el confinament.
Ferran Seco i Hamza Zoguagh, parlen a NacióBerguedà sobre la tasca de recollida del porta a porta durant el confinament. | Cedides

Ferran Seco i Hamza Zoguagh, parlen a NacióBerguedà sobre la tasca de recollida del porta a porta durant el confinament. Foto: Cedides


Fa més de 40 dies que treballadors essencials surten a treballar cada dia no només per complir la seva tasca diària sinó també per fer front al coronavirus i garantir que la resta de la població disposi dels serveis bàsics. Entre les activitats que no han parat en cap moment hi ha la recollida selectiva porta a porta del Berguedà. NacióBerguedà ha volgut parlar amb un treballador de Tractaments Ecològics i un de Transvinyots, les dues empreses que gestionen el porta a porta a la comarca, per saber com és el dia a dia dels operaris del servei i com funciona el porta a porta en plena pandèmia. 

Ferran Seco fa set anys que viu a Gironella, malgrat que va néixer a Barcelona el 1976. És cap de servei a Tractaments Ecològics, que gestiona porta a porta a Berga, l'Alt Berguedà, Avià i Vilada. Tractaments Ecològics té una quarantena de treballadors, entre els operaris del porta a porta i els que s'encarreguen de la neteja viària. 

Hamza Zoguagh, de 22 anys i veí de Cal Bassacs (Gironella), és operari de Transvinyots. L'empresa fa el porta a porta de Puig-reig i Gironella. Dos camions i quatre operaris de Transvinyots cobreixen les dues poblacions del Baix Berguedà. 

 - Quina tasca realitza?

Ferran Seco: - Sóc cap de servei del porta a porta a Tractaments Ecològics. Principalment coordino tot el servei de recollida del porta a porta en l'àmbit d'equips, rutes, horaris, calendaris i incidències que puguin sortir.  

Hamza Zoguagh: - Sóc peó del porta a porta. Tinc el carnet de camió però em falta el CAP, i pel tema del virus he hagut d'aturar la formació, però estava fent els passos per convertir-me en xòfer.

- Què ha canviat en la tasca del porta a porta amb la pandèmia de la Covid-19? Quins canvis dirien que són més notables?

F. S.: - L'empresa ha pres diverses mesures, sobretot de protecció. Una ha estat modificar lleugerament els horaris d'inici del servei, per no coincidir tants treballadors a les instal·lacions i mantenir la distància social. Els operaris surten amb diferències horàries d'un quart d'hora a fer la recollida, i s'han establert protocols de desinfecció i neteja. Així, abans del servei, es fa una desinfecció dels vehicles. Durant el servei, els mateixos treballadors porten desinfectant. L'apliquen als seus guants, a les estriberes, les botoneres dels camions, per si pugen i baixen dels vehicles. 

Hem inclòs un reforç en la recollida del tèxtil sanitari dels grans productors, sobretot en residències de gent gran, als centres d'atenció primària i a l'Hospital Sant Bernabé de Berga, perquè generen molt més volum i és un residu potencialment perillós que podria estar infectat. En aquests punts es fa una recollida diària i es porta directament a l'abocador. Abans, es feia una ruta més llarga i s'aprofitava per recollir rebuig abandonat, etcètera, però ara no. A banda, és clar, els treballadors prenen les mesures de protecció individual que tenen indicades per a tot: guants, mascareta i gel desinfectant. Cal dir que els centres sanitaris també treuen aquests residus amb doble bossa per reduir riscos. 

H. Z.: - Ha canviat bastant. Abans els tres operaris pujàvem al camió. Ara ja no hi podem pujar els tres. Només podem anar-hi dos i un va al darrere. Hem de mantenir la distància de seguretat amb els companys. Fins que no va esclatar la pandèmia, si en un portal hi havia molts bujols, anàvem dos operaris a recollir-los, així enllestíem feina, però ara hi va un operari. 

També portem màscara. La veritat és que ens costa portar-la perquè treballem de nit i a l'aire lliure, i no s'hi respira gaire bé, no es gaire agradable. Ens posem doble guant i hem de fer servir sovint els gels desinfectants. 

"Hem inclòs un reforç en la recollida del tèxtil sanitari, de manera que a les residències, els centres d'atenció primària i l'hospital, es fa una recollida diària i es porta directament a l'abocador"


- La gent ha complert amb el porta a porta en la mateixa proporció que ho feien abans del coronavirus o ha estat més caòtic?

F. S.: - La ciutadania en general ho està fent bé. Però hem notat més abandonaments a les àrees d'emergència, més abandonaments d'electrodomèstics, matalassos i materials voluminosos. Normalment, la gent ho porta a les deixalleries, però com que han estat tancades, el percentatge d'abandonaments ha crescut. Em consta que el Consell Comarcal del Berguedà ha informat que, si us plau, no portessin aquests residus als llocs que no pertoquen. Hem hagut de fer actuacions puntuals a les illetes d'emergència per tal de no deixar aquests residus allà fora i generar un problema afegit a tota la situació. També hem aplicat un protocol per desinfectar-les. Els operaris hi van amb un líquid desinfectant i ho desinfecten tot: els contenidors, les tapes, els panys de les portes, tot allò que pot tenir contacte amb la gent. 

En general, s'ha notat un augment del rebuig. Crec que tot plegat està una mica associat al fet que la gent fa neteja dels pisos aprofitant el confinament. 

H. Z.: La gent compleix. Porto treballant amb el servei de recollida selectiva porta a porta des que va començar. He de dir que a Puig-reig i Gironella la gent ho fa bé. No hem notat cap canvi important en el reciclatge respecte a abans del coronavirus. De sempre, que hi ha hagut dos o tres que no fan el reciclatge correctament, però la resta diria que ho fa bastant bé. Això sí, ha augmentat el volum de les diferents fraccions, sobretot d'orgànica i resta però també de plàstics. Abans els cubells no s'omplien i ara sí. 

- Han empitjorat els punts calents d'abandonament de brossa dins de les poblacions, com el barri vell de Berga?

F. S.: - No, això s'ha mantingut en la mateixa proporció. És un tema complex aquest. Sí que hi ha tornat a haver aquests abandonaments que et deia a la zona del Menfis, després d'un temps amb aquesta zona neta. 

H. Z.: - Crec que en les nostres poblacions no hi ha punts especialment calents. Sí, que ens hem trobat més bosses fora dels contenidors a les àrees d'emergència. Quan això passa, truquem a l'encarregat, i l'endemà aquesta àrea es desinfecta. 

- El Consell Comarcal va informar la ciutadania que les llars amb positius per coronavirus ho havien d'indicar i baixar tots els residus del pacient amb doble bossa i com a fracció resta, indicant-ho. També van demanar que es netegés amb cura els bujols. Han notat que es compleixen aquestes instruccions?

- F. S.: Pel que fa a la brossa dels positius, hi ha gent que sí que ho fa, que ho indica, però pensem que no tothom. Justament aquesta qüestió ens va generar dubtes a l'inici, perquè sí que hi ha gent que avisa i ho marca com a contaminat, però sempre pot haver-hi algú que no ho faci. Davant d'això, es va avisar als treballadors que treballin amb la mateixa cura tot el tèxtil sanitari, que el considerin potencialment contaminat per evitar problemes. 

- H. Z.: - Crec que tothom està força conscienciat. Hem trobat alguns llocs on deixen cubells indicant que aquella és una casa contaminada. En aquests casos, anem encara més en compte i disposem d'un contenidor especial per tirar-ho. Només agafar aquesta bossa, jo personalment utilitzo el gel desinfectant per rentar-me les mans. Encara que ho hagi de fer dues o tres vegades seguides. A més, diria que tothom està tenint més cura amb els cubells. Per exemple, m'he fixat que ara quan buidem el cubell, de seguida hi ha gent que surt de casa i el desinfecta amb un líquid. També hi ha molts veïns que deixen el cubell obert perquè puguem agafar els residus sense manipular-lo. 

"Des que va començar la pandèmia, ens hem trobat que hi ha més bosses fora dels contenidors a les àrees d'emergència"


- Quins han estat els principals neguits dels treballadors?

- F. S.: El material de protecció. Això va ser molt difícil perquè no es trobava material, les autoritats no ens el podien subministrar i en bona part estaven tots els subministraments sanitaris intervinguts per l'Estat. Van ser moments molt complicats pels treballadors. Finalment, vam aconseguir guants i mascaretes. Hi ha ciutadans anònims que ens ha regalat material, i de mica en mica, s'ha anat aconseguint aquesta protecció. Ara mateix, els treballadors ho tenen tot molt més controlat i saben tot el que han de fer. No tenim un gran estoc de material de protecció però podem treballar amb condicions. 

- H. Z.: - Tenir la protecció adequada, entrar i sortir de casa enmig de la pandèmia. La meva mare té asma. Et preocupa anar a treballar i portar el virus a casa. Al començament ens neguitejava però al final t'acostumes a anar amb precaució i no pots fer-hi gaire més.

- Han notat el reconeixement de la gent del carrer per la seva tasca durant l'estat d'alarma?

- F. S.: Sí, i la veritat és que això ens ha fet molta il·lusió. El reconeixement dels ciutadans ha donat molts ànims als treballadors del porta a porta. El sector de la recollida d'escombraries és el més oblidat enmig de la crisi del coronavirus i és un servei essencial. La gent ens deixa missatges d'ànims i agraïment als bujols, també hi ha persones que, al principi, baixaven a donar-nos una bossa de mascaretes que havien cosit a casa, i ens aplaudien en passar pel carrer. Estem molt agraïts. H. Z.: - Ho hem notat bastant. Divendres passat, érem treballant amb un company i va sortir una nena molt petita al balcó i ens va començar a cridar: "Moltes gràcies, moltes gràcies!". També hi ha molta gent que et deixa una nota al cubell, ens hem trobat força vegades que ens agraeixen la tasca amb un missatge escrit, donant-nos ànims i les gràcies. 

- Què dirien a qui encara no compleix amb el porta a porta?

F. S.: - Que no costa res fer-ho bé. Es tracta d'una qüestió de compromís i de cuidar el medi ambient. Tal com està la situació, encara fa més falta. Per exemple, no costa res fer un petit esforç i portar els voluminosos a la deixalleria. 

H. Z.: - En la nostra ruta el 90% ho fa bé, però he de dir que potser la nostra feina passa una mica desapercebuda, que no es pensa en nosaltres com a servei essencial com seria la policia o els sanitaris. Hi ha gent que s'ho curra un munt, fins i tot quan treu el cartró i el deixa tot endreçat, que veus que hi ha dedicat un temps perquè hagis de manipular-ho el mínim possible. En canvi, hi ha altres persones que potser no valoren tant la feina que fem. 

"La gent ens deixa missatges d'ànim i agraïment als bujols, també hi ha persones que ens han donat mascaretes confeccionades per ells"

 

Els treballadors de Transvinyots amb el company que ha concedit l'entrevista, Hamza Zoguagh. Foto: Cedida