Gairebé la meitat dels avis de les Germanetes de Berga donen positiu per coronavirus

Un 45% de les PCR han confirmat que la malaltia està estesa entre els usuaris, encara que hi ha molts asimptomàtics | La xifra de morts no es fa oficial però podria rondar la quinzena

27 d'abril del 2020
Actualitzat el 28 d'abril a les 4:41h
La residència de les Germanetes (arxiu).
La residència de les Germanetes (arxiu). | Josep M. Montaner
Els resultats dels testos realitzats han confirmat un 45% de casos positius de Covid-19 entre els usuaris de la Residència Nostra Senyora de Queralt, les Germanetes de Berga, segons ha confirmat el regidor de Drets Socials, Ivan Sànchez. Les Germanetes, que és un centre privat, té ara mateix 64 residents. És a dir que han donat positiu al voltant d'una trentena de persones.

Quan va començar la pandèmia, aquesta residència tenia 98 residents. Des de llavors, hi ha hagut baixes i hospitalitzacions. A més, un total de 16 famílies va decidir emportar-se els seus familiars a casa quan el Departament de Salut ho va permetre. L'Ajuntament de Berga no dona les xifres de decessos, però tenint en compte les dades que sí que es coneixen, aquests es podrien situar a prop de la quinzena. Com en una gran quantitat de residències del país, no es pot confirmar tampoc que la totalitat de morts hagi estat per coronavirus perquè han faltat testos. El centre no ha donat dades d'aquest cas. De moment, tampoc les ha facilitat el CatSalut. 

Una de les accions que han realitzat els professionals del CatSalut a les residències del Berguedà és la realització de tests entre els residents per cribrar els casos positius i aïllar-los dels negatius per evitar la propagació de contagis. D'aquesta manera, s'han obtingut aquestes últimes dades. Fins a la realització de les PCR, l'afectació estimada era d'un 20%. 

Quan el brot va esclatar, després de patir les primeres morts, la residència de les Germanetes de Berga va aïllar una ala del recinte i el departament de Salut va incorporar-hi personal per insistència de l'ajuntament, dos auxiliars i una persona adjunta a direcció, tal va com va recollir aquest diari l'11 d'abril. En reforçar la seguretat, va confinar els avis a les seves habitacions i es van deixar de fer activitats en zones comunes. Ara mateix, el regidor Ivan Sànchez ha explicat que "no hi ha un repunt de casos". "Estem seguint una línia bastant recta, però ara tenim els resultats dels testos que ens permet saber exactament com està la residència", ha expressat Sànchez.

"Més de la meitat" dels nous positius són asimptomàtics, de manera que Ivan Sànchez admet que "era molt difícil de detectar sense les PCR". "Ara tenim un mapa de casos confirmat que ens ajuden a treballar-hi, també pel que fa al personal, en aquest aspecte és positiu perquè sabem exactament com actuar i podem aplicar els protocols en casos de persones que no tenen símptomes però que ara ja coneixem que tenen la malaltia", ha expressat.

Algunes de les víctimes del coronavirus que eren residents de les Germanetes constarien al còmput global de l'Hospital Sant Bernabé de Berga perquè hi van ser traslladats i hospitalitzats. 

Els principals entrebancs a les residències del país han estat, d'inici, la manca de personal i de testos, així com un desconeixement dels protocols més adequats. Durant dies, aquests protocols van anar canviant. "Com a país, ens vam centrar molt en l'aspecte sanitari i va costar que arribés material a les residències. Entenem que els hospitals eren el més important i costava que hi arribessin els EPIs adequats, però en va faltar també a les residències", ha descrit Ivan Sànchez. 

Els professionals d'atenció primària han donat suport per reforçar els protocols i Metges Sense Fronteres ha fet ja diverses visites al centre de les Germanetes per ajudar. "Un cop tens l'EPI, has de poder seguir un protocol molt clar de com l'utilitzes i de com te'l treus. Al principi, s'anava una mica a cegues, però això s'ha millorat", ha afirmat Sànchez.

Ara mateix, el personal del centre fa rotacions en el lloc de treball, de manera que el dia que treballa en la zona on hi ha els infectats de coronavirus, aquella persona ja no passa pels altres espais. "Això s'ha anat implementant a totes les residències del país, en algunes ja es feia però no a totes", ha afegit. Ivan Sànchez ha agraït en aquest aspecte el suport dels professionals sanitaris del CAP Berguedà. 

La residència Sant Bernabé es manté sense positius, l'altra cara de la pandèmia a la ciutat

A les residències de Berga els ha tocat afrontar la pandèmia en situacions molt diferents. A l'altre centre geriàtric de la ciutat, la Sant Bernabé, no hi ha positius i es viu una situació molt més tranquil·la però amb tots els protocols i mesures de seguretat actius. "Hem fet les PCR i tots són negatius, ara mateix està tot perfecte, que no vol dir que canviï. Cada dia que passa és una victòria, s'ha d'anar treballant dia a dia perquè evidentment el perill sempre hi és", ha valorat el regidor de Drets Socials.