Per què Berga fa vot de poble per Sant Marc?

El rector Marc Majà explica què és un vot de poble i detalla per què els berguedans i berguedanes van fer-ne un l'any 1687 coincidint amb una plaga de llagostes

24 d'abril del 2020
Actualitzat a les 22:03h
El rector Marc Majà en el vídeo d'Àgora.
El rector Marc Majà en el vídeo d'Àgora. | Aj. Berga


El projecte Àgora. La resistència continua compartint parts de la història de la ciutat de Berga amb la població a través de les xarxes socials. En aquesta ocasió, el rector de Berga, Marc Majà, explica què és un vot de poble i detalla per què els berguedans i berguedanes van fer-ne un el segle XVII i pugen al Santuari de Queralt cada 25 d'abril coincidint amb Sant Marc. 

Per combatre una plaga de llagostes, l'any 1687 els habitants del municipi van recórrer a la Mare de Déu de Queralt i la van baixar en processó per demanar-li ajuda i protecció. En agraïment, el poble va prometre pujar al santuari cada any el dia de Sant Marc i així es continua fent actualment com a costum popular. Tanmateix, enguany, la pandèmia del coronavirus impedirà que aquest es realitzi. Tal com ha recollit ja NacióBerguedà aquest divendres, la festa ha quedat suspesa per l'estat d'alarma i l'ajuntament no contempla la possibilitat de programar-la en els propers mesos. De manera, que caldrà esperar al 2021 per renovar el vot i gaudir del tradicional repartiment de coca i xocolata a Queralt. 

Marc Majà també ha assegurat que, de la història dels antics vots de pobles, se'n pot treure una lliçó pel coronavirus. "Quan es feia un vot de poble s'estaven unint dues forces molt importants. Tota una comunitat parroquial o social es posava d'acord amb un compromís mutu per lluitar contra allò que estava perjudicant la població, i protegir així els sembrats o el bestiar. Allò humanament possible fem-ho, amb el confinament cal fer-ho avui i caldrà fer-ho els pròxims mesos i anys", ha defensat Majà al vídeo. El rector ha recordat que era allò que no estava en mans humanes que es demanava "des de la fe o si més no des de l'obertura a Déu".