Llibreries i floristeries amb persianes abaixades afronten el sotrac d'un Sant Jordi inèdit

L'activitat no cessa a l'interior de moltes botigues de llibres com l'Huch i la Quatre Cantons però les comandes s'entregaran només quan puguin obrir

23 d'abril del 2020
Actualitzat el 24 d'abril a les 12:28h
El carrer Mare de Déu dels Àngels, totalment desert al punt del migdia.
El carrer Mare de Déu dels Àngels, totalment desert al punt del migdia. | Pilar Màrquez Ambròs
Les llibreries berguedanes han viscut aquest Sant Jordi tant silenciós com atípic, amb les persianes abaixades però amb una certa activitat, encara que mínima, de portes endins. Recollir i ordenar comandes per quan obrin i fer-se visibles a les xarxes socials amb recomanacions de llibres i autors per fer bullir l'olla de la cultura. Aquesta és la situació de la Llibreria Huch, la més antiga de Berga, ja que el negoci data de 1902. La seva responsable Ester Huch ha explicat a NacióBerguedà que agafen encàrrecs per servir quan obrin, si bé les últimes setmanes ja no han pogut fer entregues a domicili. També s'han inscrit a Llibreries Obertes, un projecte col·laboratoriu que permet fer comandes ara i passar-les a recollir quan s'aixequi l'estat d'alarma i es permeti obrir els establiments. 

Ester Huch ha admès que la situació és molt dura. "Jo que he nascut darrere un taulell, sempre havia estat al peu del canó per Sant Jordi, fins i tot des de petita", ha dit. "Nosaltres vivíem de tota la vida gairebé a dins de la llibreria, en aquelles cases d'abans que hi havia la rebotiga a darrere. Haver de tancar en un dia com avui ha estat un sotrac que sembla que no pugui ser, mai m'hauria imaginat una cosa així", ha lamentat. 

De moment, el gremi de llibreters ha situat com a data extraordinària de la diada del llibre el 23 de juliol. Però l'evolució de la pandèmia serà la que dictarà si finalment aquella data serà una bona substituta per l'anhelat Sant Jordi. 

"Ara per ara, el que fem és sobretot mantenir el contacte amb els clients a través d'Instagram i Facebook, anar penjant posts amb les novetats per donar-les a conèixer a la gent, mentre esperem que l'evolució de la crisi sanitària ens permeti obrir en un futur pròxim", ha explicat Ester Huch. 

En una altra llibreria de la ciutat, la Quatre Cantons, també recullen comandes per quan passi la tempesta insòlita de la Covid-19 i mantenen la persiana abaixada. "No fem enviament de llibres a domicili per responsabilitat i coherència davant d'aquests moments de confinament. Podeu, això sí, fer comandes o reserves al nostre correu electrònic o a la plataforma Llibreries Obertes. Els llibres es lliuraran quan la llibreria obri les seves portes", ha subratllat la seva responsable Nèlida Fornell en un comunicat. 

Si bé els llibres no han corregut com és habitual en una diada de Sant Jordi, tampoc ho han fet les roses. Pocs han estat els passavolants que duien una rosa a la mà. Alguns ciutadans s'han apropat a les floristeries esperançats en poder trobar alguna rosa, però han hagut de marxar amb les mans buides.

Davant de la impossibilitat de vendre roses de manera presencial, alguns establiments com la Jardineria Curriu de Cal Rosal han optat per iniciatives virtuals solidàries. Un altre exemple, Floristeria l'Orquídia de Berga ha regalat roses al personal de l'Hospital Sant Bernabé com a agraïment a la seva tasca contra la Covid-19.