El Consell recomana a la població musulmana celebrar el ramadà des del confinament i la prudència

La comunitat musulmana de la comarca comença aquest divendres un mes de dejuni insòlit

23 d'abril del 2020
Actualitzat el 24 d'abril a les 0:09h
Trencament del dejuni durant el ramadà després de la posta de sol.
Trencament del dejuni durant el ramadà després de la posta de sol. | CC Berguedà
El Consell Comarcal del Berguedà s'ha sumat a les recomanacions que ha realitzat la direcció general d'Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya pel que fa a festivitats religioses durant aquesta primavera coincidint amb l'inici del mes islàmic del ramadà. 

El ramadà comença aquest divendres 24 d'abril, i per tant, la comunitat islàmica del Berguedà inicia demà la pràctica del dejuni o sawn, és a dir, l'abstinència d'ingerir aliments des de l'alba fins a la posta de sol. Enguany, però, per la situació actual de la Covid-19, el confinament obligarà a fer-lo des de casa i sense els tradicionals trencaments del dejuni comunitari i oracions en grup, segons han fet incís les autoritats. 

Les recomanacions, a les quals s'ha afegit aquest dijous el consell comarcal en un comunicat, proposen la supressió de les activitats col·lectives als centres de culte i aconsellen a les administracions, entitats i empreses que no cedeixin locals ni espais a l'aire lliure per a aquests actes, encara que es programin després del 26 d'abril.

El Consell Comarcal del Berguedà ha parlat amb les comunitats islàmiques de la comarca per desitjar-los una feliç festa, agrair-los l’esforç i la corresponsabilitat que estan tenint amb la situació i recordar-los les recomanacions del departament.

El ramadà és el mes de dejuni dels fidels de l'Islam i dura entre 29 i 30 dies, segons el calendari lunar. Se celebra durant el novè mes del calendari islàmic, que es basa en la Lluna i retrocedeix cada any entre 11 i 14 dies. És un dels cinc pilars bàsics de la fe musulmana, juntament amb la professió de fe, la pregària, l'almoina i el pelegrinatge a la Meca, i consisteix en l'abstinència total de beguda, menjar i relacions sexuals entre l'alba i la posta de sol.

El trencament d'aquest dejuni a la nit s'ha caracteritzat tradicionalment per iftars (àpat amb que es trenca el dejuni a la nit) i oracions col·lectives en grans espais. Aquest any però això no serà possible i els fidels hauran de fer-ho des de casa seva.

Fa més d'un mes que els llocs de culte han suspès totes les activitats massives dirigides als fidels i ara se seguiran les mateixes mesures: "Celebrarem el ramadà amb la lectura de l'Alcorà i amb les predicacions corresponents però ens toca fer-ho a les nostres cases i amb les nostres famílies", ha assegurat els darrers dies el president de la Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya, Mohamed El Ghaidouni.
 

Cartell amb recomanacions per a la celebració del ramadà. Foto: CC Berguedà