Les farmàcies del Berguedà viuen un augment de clients en els primers dies de repartiment de mascaretes

Les cues que hi ha hagut s'han produït per la persistència d'alguns problemes informàtics que dilluns, i en alguns casos també dimarts, van col·lapsar el sistema de recepta electrònica

22 d'abril del 2020
Actualitzat a les 15:42h
Una farmacèutica aquesta setmana.
Una farmacèutica aquesta setmana. | EP
Les farmàcies berguedanes han viscut un augment de clients en els primers dies de repartiment de mascaretes. En diversos establiments consultats, la primera tongada de mascaretes s'ha esgotat i n'arribaran més la setmana vinent. 

És el cas de la Farmàcia Àlvarez-Saz de Berga, situada a la Gran Via. "Durant aquests dos dies i mig, hem notat un augment de gent que venia a buscar les mascaretes, les hem acabat però dilluns en tornarem a rebre", ha afirmat la farmacèutica Neus Saz. 

Les cues que hi ha hagut s'han produït per la persistència d'alguns problemes informàtics que dilluns, i en alguns casos també dimarts, van col·lapsar el sistema de recepta electrònica durant part de la jornada. "Va ser un procés molt lent però ara s'ha superat, i aquest matí el sistema ha suportat l'activitat al mateix ritme que ja vam aconseguir ahir", ha indicat Saz.

La majoria de farmàcies berguedanes no han registrat les enormes cues que va haver-hi a les grans capitals, però sí que han notat un augment dels clients. És el mateix que ha passat a la Farmàcia Nova del Vall, al passeig de la Indústria. La seva titular Eva Casas ha explicat que "dilluns i dimarts el sistema va quedar penjat i no va anar bé". Per això, "aquest dimecres hem viscut un pic molt fort de feina de gent que venia a buscar la mascareta", ha dit. En aquesta farmàcia, encara tenen mascaretes. 

En les darreres setmanes l'obligatorietat de guardar les distàncies de seguretat i fer cua a l'exterior ha deixat imatges singulars de gent esperant torn davant les farmàcies berguedanes, quelcom que aquests últims dies s'ha incrementat. 

El Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya ha informat que arreu del país les farmàcies catalanes han dispensat entre el dilluns i el dimarts més de 700.000 mascaretes. En aquest sentit, des del Col·legi s'ha demanat a la ciutadania que acudeixi a les farmàcies de manera esglaonada per evitar distribucions massives que són les que provoquen la caiguda informàtica. Les 700.000 mascaretes, unes 309.000 durant el dilluns i unes 400.000 ahir, formen part del primer paquet d'1,5 milions de la partida de 14 anunciada pel Govern en el marca de la campanya Mascareta/Salut. Aquests elements sanitaris es distribueixen de manera gratuïta amb recepta electrònica.

Des del Consell de Col·legis Farmacèutics s'insisteix que el sistema informàtic ha caigut en diferents ocasions a principi de setmana per la "gran demanda". En aquest sentit, recorden que el sistema de recepta electrònica és el que s'utilitza per dispensar les medicines sota prescripció mèdica, per la qual cosa, la demanda de mascaretes sobrecarrega el programa.

A banda, també es demana a la població que "no trenqui el confinament si no és urgent", i que vagi a buscar la mascareta "només si la necessita de manera immediata per la seva vulnerabilitat o activitat laboral". A més insisteixen que "en cap cas" l'ús de mascareta sanitària "substitueix les principals mesures higièniques", com ara el rentat de mans freqüent o les pautes de distanciament social. 
 

Exterior de la Farmàcia Àlvarez Saz de Berga dimarts a la tarda. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Persones guardant la distància de seguretat davant de la Farmàcia Cosp de Berga per les mesures de seguretat del període de confinament. Foto: Pilar Màrquez Ambròs