Ernest Maragall assegura que l'esquerra «s'està definint» a Catalunya

L'eurodiputat d'ERC-NECat afirma a Berga que el gran repte de les esquerres és saber compartir "responsabilitat i protagonisme"

Aida Morales
11 d'abril del 2015
Actualitzat el 12 d'abril a les 16:35h
La regidora d'ERC a Cercs Marie Kapretz i l'eurodiputat de NECat Ernest Maragall
La regidora d'ERC a Cercs Marie Kapretz i l'eurodiputat de NECat Ernest Maragall | Aida Morales

La regidora d'ERC a Cercs Marie Kapretz i l'eurodiputat de NECat Ernest Maragall Foto: Aida Morales


L'eurodiputat Ernest Maragall (ERC-NECat) s'ha mostrat convençut aquest divendres que l'esquerra, a Catalunya, s'està començant a posar al seu lloc. Així ho ha considerat, després de valorar el conjunt d'incorporacions i acords als que estan arribant els diferents partits polítics d'aquesta branca, en el camí cap a les eleccions municipals. Des d'aquest punt de vista, Maragall ha afirmat que la redefinició és “evident i creixent”, tot i que pren diverses fórmules. De fet, l'eurodiputat ha dit a Berga, ciutat on fa mesos va donar suport als regidors trànsfugues del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) que, actualment, treballen sota les sigles d'Esquerra Republicana de Catalunya.

“L'esquerra bull, i bull en el bon sentit”, ha declarat, amb una branca més tradicional, i una altra de més alternativa encapçalada per la Candidatura d'Unitat Popular (CUP). No obstant això, ha reconegut, el gran repte de les esquerres serà que aquestes sàpiguen compartir “responsabilitat i protagonisme” en el procés d'autodeterminació que està portant a terme Catalunya. 

Maragall, que des del desembre del 2012 és president del Consell de NECat i que del 2006 al 2010 va ser conseller d'Educació de la Generalitat de Catalunya, s'ha desplaçat a Berga per explicar com es veu la comarca del Berguedà des del Parlament Europeu. En aquest sentit, ha volgut destacar l'important repte de la comarca per especialitzar-se; la necessitat per créixer, i les polítiques que justifiquin donar servei a una determinada societat, població i activitat econòmica, on ha destacat el debat de la carretera E-9. 

 
En l'atenció als mitjans, l'eurodiputat també ha volgut parlar del creixent euroescepticisme. Sobre aquest, ha afirmat que, durant massa temps, s'ha tingut una visió “massa idílica, utòpica i poc realista” del que era Europa i, tot i que la UE va ser una “bona notícia”, darrerament ha pres decisions que han afectat molts Estats. “Això, que tingui una dosi d'euroescepticisme, és comprensible, però és la pitjor actitud possible”, ha declarat. Per a ell, la solució no passa per ser més escèptics, sinó per obligar Europa a que “canviï i abandoni l'obsessió per l'austeritat i l'equilibri pressupostari”, així com que treballi per construir un conjunt d'Estats més solidari, equilibrat i potent: “Si fem això, s'endurà per davant l'euroescepticisme amb tota seguretat”. 

Europa, com a avaladora del procés

Per a Maragall, la clau de volta perquè Europa avali el procés català és “fer les coses bé”. En aquest sentit, ha reconegut que “no serà fàcil” i que, per això, cal que Catalunya sigui capaç de traslladar els pilars institucionals i constitucionals del nou país, i de fer-li veure que l'Estat català li és necessari: “La millor manera perquè ens recolzin, és que Europa sàpiga que ens necessita”. 
 

Conferència d'Ernest Maragall a l'ACEB Foto: Aida Morales

Arxivat a