Òmnium Berguedà trasllada als balcons i a la xarxa la seva marató de lectura de Sant Jordi

L'entitat convoca una lectura de poemes i altres textos des del balcó o la finestra, dijous de 7 a 8 de la tarda; i anima a tothom a gravar-se recitant versos o bé llegint textos i compartir-ho a Instagram

20 d'abril del 2020
Actualitzat a les 22:04h
Marató de Lectura per la Llengua d'Òmnium en una imatge d'arxiu (arxiu).
Marató de Lectura per la Llengua d'Òmnium en una imatge d'arxiu (arxiu). | Pilar Màrquez Ambròs
Òmnium Cultural Berguedà no vol renunciar a la Marató de Lectura per la Llengua que porta a terme cada any a Berga el dia de Sant Jordi. Aquesta és una activitat que fa 7 anys que se celebra a la ciutat i que l'any passat va començar a organitzar-se a altres municipis de la comarca com Gironella, Puig-reig, Bagà i Avià. A causa del confinament, Òmnium ha proposat enguany que aquesta es faci des de casa, on tothom podrà participar. En aquest sentit, ha convocat a tota la comarca a una lectura de poemes i altres textos des del balcó i la finestra, dijous 23 d'abril, de 7 a 8 de la tarda. 

En condicions normals, la Marató de Lectura per la Llengua d'Òmnium Berguedà està conformada per tot un seguit de recitals, sobretot de poesia, que s'impulsen per fomentar la llengua i la cultura catalanes com a eina de cohesió social i que omplen de vida espais com la plaça de Sant Joan de Berga. L'activitat es porta a terme per posar en valor la llengua catalana i habitualment hi participen una majoria d'escoles i entitats socials i culturals, segons han recordat fonts responsables de l'entitat.

Durant tot el dia de Sant Jordi, coincidint amb aquest 2020 de pandèmia, i a més de sortir al balcó a l'hora prevista, Òmnium Berguedà convida també a tothom a penjar la filmació de la lectura d'un poema o un text a les xarxes socials, i anima a compartir-ho a Instagram etiquetant el seu compte (@omniumbergueda) i utilitzant el hashtag #maratolecturabergueda20. 

Òmnium assumeix Llibreries Obertes i canvia el sistema de retribució als llibreters

Òmnium Cultural se suma arreu del país a la plataforma Llibreries Obertes de suport als llibreters durant el confinament, i n'assumeix el lideratge a les portes de Sant Jordi. L'entrada de l'entitat porta dos canvis al sistema de venda online impulsat pel grup Som i l'agència Mortensen.

A partir d'ara, els llibreters ingressaran el 100% del benefici de la venda d'un llibre en el moment mateix de la compra digital –fins ara era el 50%-, i no hauran d'esperar a la recollida física per rebre la resta. Segons calcula Òmnium, les llibreries ingressaran mig milió d’euros d'ara fins al 23 d'abril. L'altra novetat és l'arrodoniment opcional solidari del preu dels llibres, els beneficis del qual es destinaran a projectes socials d'emergència del coronavirus.

Llibreries Obertes agafa així un tarannà més solidari. Al web es poden trobar més de 7.000 novetats del 2019 i 2020 de més de 500 editorials. El repte era originalment vendre 30.000 llibres.