El Consell buscarà consens per impulsar un programa de reactivació econòmica comarcal 2020 - 2021

Es tracta d'una de les 10 mesures acordades per mitigar la crisi, en un paquet on s'inclouen acords de suport al tercer sector i per fomentar la inversió pública avançant obres previstes per valor de 2,5 milions

20 d'abril del 2020
Actualitzat a les 22:55h
Consell de Presidència per via telemàtica del passat 15 d'abril.
Consell de Presidència per via telemàtica del passat 15 d'abril. | CC Berguedà
El Consell Comarcal del Berguedà ha aprovat un paquet de mesures per fer front a la situació generada per la Covid-19, i entre aquestes, es proposa tirar endavant un programa de reactivació econòmica comarcal per al període 2020 - 2021 en consens amb els alcaldes, i el teixit empresarial i social. Així ho ha confirmat aquest dilluns el president comarcal, Josep Lara, a NacióBerguedà. El consell de presidència, format pels consellers al govern, es va reunir dimecres 15 d'abril per videoconferència en una trobada que va ser pràcticament monogràfica i que va tractar principalment sobre la crisi provocada pel coronavirus i la greu situació que afronta l'economia. 

L'ens té la intenció d'impulsar fins a 10 mesures per fer front a la situació, segons l'acordat a la reunió. Es tracta de mesures relacionades amb la liquiditat de proveïdors i ajuntaments, la inversió pública, l'ajornament o exempció parcial de taxes i tributs de competència comarcal, i la necessitat de donar suport al tercer sector, atorgar ajudes a les famílies més vulnerables o impulsar un programa de reactivació econòmica comarcal per mitigar els efectes de la pandèmia. El Consell Comarcal del Berguedà també instarà al Govern de l’Estat, la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona a implementar diferents propostes. 

Com a primer punt,pel que fa a la liquiditat, l'ens vetllarà per mantenir el compliment del termini legal establert de pagaments a proveïdors, que actualment és a 30 dies i es compleix "a bon ritme", i convocarà amb urgència la línia de préstec d'un milió d'euros dirigida als ajuntaments. 

De cara a la inversió pública, en segon lloc, el consell pretén accelerar la programació d'una trentena d'obres previstes per al 2020 per valor de 2,5 milions d'euros, de les quals ja es disposa de subvencions a través de programes com els FEDER i de plans de foment de turisme; i vol treballar amb el Govern català per portar a terme les obres del sector d'activitats Rocarodona-Olvan "el més aviat possible", segons el president Josep Lara.

El pressupost del Consell Comarcal, per aquest 2020, contemplarà l'entrada al consorci gestor del polígon d'Olvan i, per aquest motiu, ja tindrà contemplada una partida per a l'adquisició d'accions. Aquesta és, de fet, una intenció que l'ens comarcal ja havia fet pública la passada tardor. Abans de la pandèmia, l'ens supramunicipal i l'ajuntament s'havien reunit amb l'Incasòl per començar a tramitar aquesta entrada que esperen que permeti agilitzar un dels grans projectes pendents del Berguedà, tal com va informar a l'octubre a NacióBerguedà. La previsió del conseller Damià Calvet, segons va dir en un ple del Parlament del desembre, era de començar les obres a final 2020. Com l'ampliació de la C-16, aquesta actuació no apareix als pressupostos pendents d'aprovar-se el 24 d'abril per vot telemàtic, si bé l'Incasòl disposaria d'una partida per actuacions d'aquestes característiques. 

Com a tercer punt, pel que fa a les taxes i tributs, el consell de presidència ha acordat posposar els cobraments de la taxa de recollida de residus en els establiments comercials, i l'exempció parcial de la taxa de recollida de residus per a totes aquelles activitats econòmiques que acredin haver hagut de romandre tancades per l'estat d'alarma. Es tracta de taxes de competència comarcal en les quals es vol incidir, conscients que hi ha empreses que fa setmanes que no poden obrir, com les del sector de la restauració i l'hostaleria. 

En quart lloc, s'introduiran clàusules socials en totes les licitacions i s'impulsaran els contractes reservats per empreses socials per donar suport al tercer sector. Un punt que Lara ha volgut subratllar per la importància d'estendre la mà i "dirigir diners públics" a empreses i entitats que dediquen els seus esforços a millorar la vida de les persones més vulnerables. 

En cinquè lloc, pel que fa al programa d'ajudes a les famílies vulnerables, augmentaran les prestacions d'urgència social per a les famílies més desfavorables. Una mesura que s'espera poder prendre també a partir dels fons de cohesió de la Diputació de Barcelona. 

Com a sisè punt, en l'àmbit de l'educació i la joventut, l'executiu comarcal vol col·laborar activament amb totes les administracions i centres educatius per facilitar les eines necessàries a l'alumnat que permetin el correcte seguiment de l'últim trimestre. En aquest sentit, s'ha decidit impulsar programes de pràctiques per a joves del Berguedà en els propers mesos. 

En seté lloc, es promourà un programa de reactivació econòmica comarcal 2020-2021. D'aquesta manera, s'ha acordat consensuar amb el Consell d’Alcaldes, l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, la Delegació del Berguedà de la Cambra de Comerç de Barcelona, l’Associació Comarcal d’Empresaris del Berguedà, l'Associació d’Hosteleria i Turisme del Berguedà i altres agents socials, mesures com:

 - Impulsar un programa de suport per promoure la competitivitat. 
 - Suport al sector de l’hostaleria, comerç, restauració i turisme estimulant
 econòmicament campanyes que atreguin visitants. 
 - Proposar als ens locals l’harmonització d’ordenances fiscals per promoure
 la inversió i l’activitat econòmica. 
 - Activar una línia de subvenció per als autònoms i les microempreses. 

El president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara, ha explicitat a aquest diari que l'objectiu del programa de reactivació econòmica serà "harmonitzar les mesures de xocs per autònoms i petites empreses, i que anem tots a l'una amb els ajuntaments que ja han començat a treballar en mesures en aquest sentit". "Hi ha molts ajuntaments que voldrien col·laborar, i que per qüestions tècniques els costa molt, de manera que des del Consell implementarem mesures que puguin traslladar-se a tots els municipis", ha dit Lara. 

Pel que fa al teixit associatiu, com a vuitè punt, el consell de presidència es compromet a donar suport a les associacions de caràcter esportiu, cultural i social, mantenint la convocatòria de subvencions adreçades a les entitats sense ànim de lucre. 

Per acabar, com a desena part dels acords presos pel govern comarcal, s'ha decidit fer una sèrie de peticions a l'Estat, la Generalitat i la Diputació de Barcelona, perquè aquestes administracions prenguin mesures fiscals i econòmiques, en els seus àmbits de competència. 

• A l'Estat:

- Que el Berguedà sigui zona elegible, de nou, dels fons Miner, la línia de subvencions estatals per a la mineria del carbó, adreçat a fomentar inversions locals i de PIMES. També s'aprofitarà per reiterar que es retornin al Berguedà els 4,4 milions de deute de les ajudes del Miner pendents des del 2012 que el govern del PP no va pagar mai. 

• A la Generalitat:

 - Augmentar el Fons de Cooperació Local. 

• A la Diputació de Barcelona: 

- Accelerar i simplificar les Meses de Concertació per programar, de manera immediata, obres per aquest 2020. 

 - Augmentar les partides de despesa adreçades als col·lectius més vulnerables.

 - Impulsar un pla de xoc, a nivell de tota la província, amb mesures de desenvolupament econòmic i ocupacional.

El paquet de mesures comarcals per mitigar la crisi, així com el pressupost de l'ens per al 2020 que ha d'aprovar-se posteriorment per ple, es vol presentar properament en un Consell d'Alcaldes que s'està estudiant fer per via telemàtica. 
Arxivat a