Endesa desdobla el centre de control associat a la central hidràulica de la Baells per garantir el subministrament

Per primera vegada s'ha activat el centre ocult d'emergències de forma preventiva

Redacció
20 d'abril del 2020
Actualitzat a les 12:51h
Endesa ha desdoblat el centre de control de les centrals hidroelèctriques de la Baells, al Berguedà, i les de Sau: Molí (Orís), les Illes (Sant Quirze de Besora) i Montesquiu, a Osona. Fins ara, aquestes centrals es coordinaven des d'un centre de control de Lleida. Ara, arran de la pandèmia, s'ha activat de forma preventiva per primera vegada un segon centre, que està en un punt indeterminat de la comarca del Segrià. D'aquesta manera, si fallés el primer equipament, el d'emergències podria actuar de forma aïllada i autònoma per garantir el correcte funcionament de les 55 centrals hidroelèctriques catalanes, entre elles les esmentades de la Catalunya Central. 

Les centrals de la Baells i Sau disposen d'una potència total instal·lada de 66 MW i garanteixen subministrament d’energia elèctrica a la demarcació de Barcelona. A banda de garantir la producció energètica a tota la ciutadania, i especialment als equipaments crítics com els sanitaris mentre duri la pandèmia, els centres de control també continuen treballant per assegurar l'abastiment d'aigua potable tant a la Catalunya Central com a Barcelona, i mantenir cabal per les comunitats de regants. Totes les operacions estan coordinades amb l’Agència Catalana de l’Aigua, com a ens gestor de les conques internes de Catalunya. 

D'altra banda, la companyia ha reforçat les mesures preventives, per tal de garantir no només la seguretat de l’equip de persones que operen i mantenen les instal·lacions sinó pel seus subministraments singulars i essencials. 
 

Un operari treballant a la central de control d'Endesa. Foto: Endesa