Indústria no essencial i construcció han optat al Berguedà per una represa progressiva i dilluns sumen activitat

L'ACEB assegura que s'han fet esforços "molt importants" per implementar distàncies i aconseguir material de protecció

19 d'abril del 2020
Actualitzat el 20 d'abril a les 6:19h
Imatge panoràmica de Berga i del Polígon de la Valldan.
Imatge panoràmica de Berga i del Polígon de la Valldan. | ACEB
Empreses de sectors considerats no essencials de la indústria i la construcció, que no poden teletreballar, han viscut l'última setmana al Berguedà una represa progressiva de l'activitat empresarial. L'Associació Comarcal d'Empresaris del Berguedà (ACEB) ha constatat, a més, que aquest dilluns "hi haurà una segona tongada de reincorporacions" amb més gent treballant en bona part de la indústria i en sectors com la construcció.

Hi ha hagut "empreses berguedanes que per iniciativa pròpia han allargat l'aturada una setmana més i esperen reincorporar-se aquest dilluns", segons ha explicat el president de l'ACEB, Josep Maria Serarols, a NacióBerguedà

El president de la patronal berguedana ha afirmat que, durant l'última setmana, han continuat en contacte amb socis i no socis, per tal de copsar per via telefònica quina és la situació que estan vivint els empresaris i els autònoms de la comarca. En aquest sentit, Serarols ha incidit en el fet que el món de l'empresa del Berguedà ha viscut els últims dies amb molta preocupació i prudència. "Dimarts va haver-hi represa en algunes empreses, dimecres en van ser més i així de manera progressiva. Està sent una reincorporació que no s'està fent amb el 100% dels efectius, sinó més aviat com un tempteig", ha descrit. 

La gran preocupació dels empresaris berguedans és, ara mateix, més enllà del neguit pel futur i la supervivència econòmica, "les mesures de seguretat", ha assegurat Josep Maria Serarols. "Els empresaris estan molt conscienciats i sensibilitzats davant la pandèmia de la Covid-19, i s'està fent uns esforços molt importants en implementar distàncies i aconseguir material de protecció, tothom hi està posant tots els mitjans possibles, malgrat que la col·laboració de l'administració és nul·la", ha denunciat. Una de les dificultats és disposar de prou mascaretes per assegurar-ne la reposició. "Hi ha mascaretes, però no prou per fer els canvis que caldria fer per seguretat", ha apuntat Serarols.

El sector de la construcció és, a més, un dels que es troba amb més dificultats, perquè tècnics d'obres i treballadors tenen problemes per mantenir la distància. "En obres grans on hi ha hagut inicis d'activitat, s'han trobat amb aquest fet, però hi ha altres problemàtiques que estan intentant resoldre les direccions tècniques. S'està fent molt bé, malgrat tot, perquè tots els factors juguen en contra", ha matisat Josep Maria Serarols. 

"L'Estat no col·labora però està atorgant tota responsabilitat a l'empresari"

El fet que l'administració hagi traspassat la responsabilitat de contagis cap a l'empresari crea un considerable malestar. "L'Estat no col·labora però està atorgant tota responsabilitat a l'empresari. La mateixa administració no pot controlar el virus, però està responsabilitzant als empresaris", ha lamentat Serarols. "Hi ha hagut alguna empresa de la comarca que els primers dies ha estat fent testos als treballadors en laboratoris privats, però fins i tot això, ho ha impedit l'Estat en nacionalitzar les proves. Tot és molt complicat i s'afegeix al desànim general i a la preocupació extrema pels ERTOS de moltes empreses", ha afegit Josep Maria Serarols. 
Arxivat a