CiU aposta perquè Berga sigui una «ciutat pilot» de referència en atenció a la gent gran

Biarnés afirma que les persones de més de 65 anys han d'esdevenir un dels "motors de ciutat"

Redacció
10 d'abril del 2015
Actualitzat el 11 d'abril a les 10:45h
Joan Manuel Serrarols i Antoni Biarnés a la presentació del projecte 'La gent gran,  motor de ciutat'
Joan Manuel Serrarols i Antoni Biarnés a la presentació del projecte 'La gent gran, motor de ciutat' | Aida Morales

Joan Manuel Serrarols i Antoni Biarnés a la presentació del projecte 'La gent gran, motor de ciutat' Foto: Aida Morales


L'equip de Convergència i Unió (CiU) de Berga que lidera el candidat a l'alcaldia Antoni Biarnés té clara una de les línies estratègiques de la ciutat de cara al futur. I aquesta, segons han explicat, ha de passar indiscutiblement per la potenciació de la gent gran com un dels motors econòmics, civicosocials i d'innovació de la ciutat. 

Biarnés ho ha defensat aquest divendres en una roda de premsa on, conjuntament amb el president de la secció local del partit, Joan Manuel Serrarols, ha assegurat que la 'nova vellesa' pot ser, en un futur proper un “filó de creació de riquesa a Berga”. Per explicar aquesta declaració, Biarnés ha repassat alguns dels elements que fan que la capital del Berguedà, es pugui posicionar com una de les ciutat òptimes per convetir-se en un referent d'innovació i rendibilització en la gestió de la vellesa. 

Actualment, Berga té un 21% de població major de 65 anys, un percentatge que situa aquest col·lectiu, en el segon més nombrós de la ciutat. De fet, des de 1981, aquest tant per cent gairebé s'ha doblat i, de cara al 2040, la previsió és que Berga ja compti amb, com a mínim, un 30% de persones de més de 65 anys. Segons ha explicat Biarnés, això és degut a dos raons molt lògiques; l'augment de l'esperança de vida, i la disminució de la fecunditat, en una comarca poc industrialitzada i amb molta fuga de talent. 

Davant d'aquest fet, Convergència veu fonamental aprofitar i fomentar aquest gruix de gent, que veu en Berga un entorn únic per descansar, condicionat amb equipament de ciutat i amb una climatologia adequada. 

 
Un propòsit, que Biarnés ha assegurat que ja s'ha començat a treballar amb el Projecte Ciutat Amiga de la Gent Gran, i a través de converses amb universitats i centres especialitzats. Per al candidat, i així ho referenciarà al seu programa electoral, Berga s'ha de convertir en una ciutat elder friendly, és a dir, adaptada en tots els sentits per acollir un gran volum de gent gran, i que sigui pionera i referent, no només al Berguedà, sinó a tot Catalunya. 

Projecte de la Ciutat Física

En aquest marc, CiU també planteja el projecte de la Ciutat Física, un model urbanístic que asseguri les condicions topogràfiques adients per a la gent gran. Segons Serrarols, es tracta d'un tipus de ciutat que ha de tenir en compte tots aquells requisits indispensables per a una bona vellesa, com passos de nivells, baranes i bancs en llocs estratègics, entre d'altres.

Aquest model, ha explicat, es plantejarà entre la Valldan i el passeig de la Indústria, però, a partir d'aquí, s'estudiarà com estendre aquest eix “cap a la banda de muntanya i cap a la vall”.  

Vellesa en clau positiva

Per a Biarnés, un dels grans problemes quan es parla de la vellesa, és que es veu com una degradació i, moltes vegades, vinculada a les malalties i a la inactivitat. Relacionat amb això, ha volgut destacar que la meitat de la gent de més de 75 anys no pateix cap malaltia crònica i que, d'altra banda, la gent gran té dos grans requisits que moltes vegades es tenen en compte: el temps lliure i l'autonomia financera. 

En aquest punt, l'alcaldable ha llançat al vol alguns dels negocis que podrien reconfigurar els seus serveis per adreçar-los a aquest nou públic, com serien els relacionats amb la salut, que podrien oferir benestar, fitness i entreteniment; els vinculats amb la dependència; els relacionats amb els viatges, hobbis, sexualitat o alimentació, o els negocis que sorgeixin d'aquesta emprenedoria tardana.
 

Projecte de 'La gent gran, motor de ciutat'

Resultats de les eleccions municipals 2011 al Berguedà, municipi per municipi

Resultats de les eleccions municipals a Berga, 2007 i 2011

Arxivat a