Com és el dia a dia a les residències d'avis del Berguedà?

NacióBerguedà informa de com s’està vivint la situació provocada per la crisi sanitària a dins les residències d’avis de la comarca

18 d'abril del 2020
Actualitzat el 27 d'abril a les 20:58h
Decoració d'una parella d'avis en una residència.
Decoració d'una parella d'avis en una residència. | FHSB
La comarca del Berguedà compta amb un total de vuit residències d’avis repartides pels municipis de Bagà, La Pobla de Lillet, Berga, Gironella, Puig-reig i Casserres.

Els centres per a persones de la tercera edat són un dels espais que estan vivint de ben a prop la crisi sanitària actual. I, malauradament, són tres les residències del Berguedà que estan lluitant per vèncer la Covid-19.  

Com és el dia a dia en aquests centres? Quines tasques porten a terme els seus professionals? Quines mostres de solidaritat estan rebent? Aquestes són algunes de les qüestions que es tracten en aquest reportatge. NacióBerguedà ha pogut parlar amb diferents persones per conèixer-ne la situació.

Residència d’Avis Lillet (La Pobla de Lillet)

La Fundació Residència d’Avis de la Pobla de Lillet disposa d’un total de 82 places. En aquests moments, des del centre asseguren que no hi ha cap resident que pateixi la Covid-19.
 

Exterior de la Residència de la Pobla de Lillet. Foto: Google Maps


“Ho estem vivint amb molta por i amb preocupació, tant per nosaltres com pels avis. No és gens fàcil, sobretot veient la situació que estan patint altres residències de la comarca”, assegura la doctora de la Fundació Residència d’Avis Lillet, Lluïsa Ferreiro.

A hores d’ara, la residència compta amb 13 baixes laborals; 4 d’aquestes són recents i la resta són anteriors a la crisi sanitària desencadenada pel coronavirus. Aquesta es tracta “d’una de les problemàtiques més grans” que en aquests moments tenen al centre, asseguren.

Ferreiro precisa que han fet tests diagnòstics de la malaltia a aquelles persones que presentaven febrícula per precaució. La doctora lamenta, al mateix temps, que aquestes proves “no tenen una fiabilitat del 100%, i que els resultats no són immediats”. Tanmateix, tots els resultats d’aquestes proves han estat negatius, remarquen.

Les persones més vulnerables de la residència d’avis porten més d’una vintena de dies que romanen a les seves habitacions per seguretat. “Hem hagut d’extremar les precaucions per evitar que el virus entri a la residència, fet que ha comportat que s’hagi hagut de fer una inversió important en material”, reconeix Ferreiro. 

Cada vegada, més residents prefereixen fer els àpats a les habitacions, asseguren. “Això ha suposat un increment de la feina, ja que hem hagut de fer un total de quatre torns per dividir els horaris dels àpats, quan abans n’hi havia dos”, apunten des del centre.  

El jardí és un dels espais que alguns avis han optat aquesta setmana per passar-hi l’estona, i que des del centre argumenten que aquest indret “els ajuda a portar millor la situació”.

La Residència d’Avis Lillet assegura que va informant cada tres o quatre dies a les famílies, a més d’oferir-los la possibilitat de rebre fotos o vídeos dels seus familiars.

Residència Salarich Calderer (Bagà) 

La Residència Salarich Calderer de Bagà concentra, per ara, el brot de Covid-19 més important de la comarca. Les xifres en aquesta residència registren 21 defuncions, encara que la manca de testos no ha permès determinar si tots els casos han estat víctimes d’aquesta malaltia. Un respir per al centre, però, és que fa gairebé una setmana que no s’ha produït cap més defunció.
 

Residència Salarich Calderer. Foto: Aj Bagà


A hores d’ara, el centre té 23 residents que es troben aïllats a causa dels símptomes que presenten, 7 residents aïllats amb les proves realitzades i amb resultat positiu, 1 resident sense símptomes també es troba aïllat a causa del contacte proper amb residents amb símptomes. Així ho confirmen les dades que la direcció facilita als familiars dels residents.

Des de la setmana passada, la residència manté els seus residents aïllats a les habitacions per reduir el risc de contagi. Paral·lelament, aquesta setmana el Departament de Salut ha començat a fer tests PCR, les proves més fiables per detectar la malaltia, a aquelles persones que encara no han estat sotmeses a la prova, tal com ha informat la residència als familiars dels usuaris.

Una familiar d’una persona gran de la Residència Salarich Calderer expressa que està vivint la situació amb “angoixa i preocupació”. “La falta d'informació i no saber el què estava i està passant allà dins crec que ens ha fet sentir insegurs, almenys a mi. Jo encara tinc moltes preguntes per respondre: Tenen metge? La metgessa de la residència està allà cada dia? Per què van esperar a tenir un elevat nombre de defuncions per aïllar tots els avis i àvies a les seves habitacions?...”, exposa una familiar.

En aquest context, la mateixa família explica que “les alarmes van saltar” quan varen rebre, el 24 de març, el primer comunicat de la direcció, que segons precisen, se’ls informava que el centre havia exhaurit els equips de protecció individual, i que no podien atendre els residents amb seguretat. “Això volia dir que si el virus entrava o ja estava a dins, s'escamparia fàcilment amb el risc que tot això suposava per la gent gran”, puntualitzen.

“Crec que la manca de previsió de material i una actuació que va arribar tard, ens han dut a les conseqüències que avui tots coneixem i que esperem que la situació es pugui mantenir com fins fa sis dies, amb cap més defunció”, assegura la mateixa familiar. Tanmateix, explica que “sempre estaran infinitament agraïts” de l’esforç dels cuidadors i cuidadores que han seguit cuidant els familiars “en unes condicions molt difícils”.

Per altra banda, l’Ajuntament de Bagà està en contacte diàriament amb el Departament de Salut per informar de la situació. Al mateix temps, cada dia es porten a terme desinfeccions diàries pels voltants de l’equipament i la resta de carrers de la vila, tal com va comunicar el consistori a través de les xarxes socials.

Residència Sant Bernabé (Berga)

La Residència Sant Bernabé de Berga ha complert recentment els seus primers 20 anys de vida, tot i que li ha tocat fer-ho davant una situació totalment excepcional, ja que els seus residents porten confinats des del 14 de març. Amb tot, el centre es manté sense positius per Covid-19.
 

Residència Sant Bernabé. Foto: FHSB


Des del centre informen que estan portant a terme tota una sèrie de mesures preventives i de protecció: potenciar el rentat de mans (tant dels residents com del personal), mantenir la distància de seguretat (s’han retirat algunes cadires per mantenir l’espai i s’han dividit els grups d’activitats), el personal porta mascaretes, entre altres. A més, en el cas que algun resident presenti dècimes de febre, se l’aïlla en una altra habitació per precaució. En casos així, el personal que ha de tractar (canvis posturals, higiene, àpats, cures...) pren les mesures de protecció i utilitza els equips de protecció individuals (bata impermeable, ulleres antiesquitxades, guants de nitril, a part de la mascareta que la utilitzen sempre).

“Disposem de telèfon mòbil per realitzar videoconferències amb els familiars dels residents. També realitzem trucades constantment per mantenir informades les famílies”, asseguren des del centre.

En aquesta línia, la directora de la Residència Sant Bernabé, Ester Cardona, afegeix que disposen d’un blog que utilitzen de manera habitual com a mitjà de comunicació per a les famílies. “Aquest segueix essent el canal de comunicació complementari amb les videotrucades”, precisa Cardona.

Des de la residència d’avis expliquen que, quan una persona té dècimes de febre, en el cas que comparteixi habitació, el primer que es fa és aïllar-lo, posar-lo al sol i prendre les mesures de protecció. Seguidament, informen al familiar de referència, avisen el metge del CAP i inicien el tractament que correspongui. Posteriorment, es procedeix a realitzar-li la prova diagnòstica per conèixer si el resultat és positiu o negatiu.

La Residència Sant Bernabé està rebent tota mena d’aportacions per part de persones voluntàries: bates, flors, cartes... “Et sents afortunada, t’adones que no estem soles i només podem donar-vos les gràcies per fer-nos arribar tota aquesta ajuda i escalf dia rere dia”, agraeixen públicament des del blog de la residència.

Al mateix temps, el centre ha redistribuït l’equip de treball. En aquesta línia, afegeixen que el personal ha fet dos equips: hi ha professionals que estan confinats a casa de reserva i la resta segueixen treballant. 

Paral·lelament, els residents segueixen portant a terme activitats: l’educadora social els envia vídeos amb activitats, matí i tarda fan exercicis d’activitat física, treballs manuals, entre altres. 
 

Treballs manuals a la Residència Sant Bernabé. Foto: FHSB


Residència de les Germanetes (Berga)

La Residència de les Germanetes de Berga en aquests moments té aïllada, des de la setmana passada, una ala del recinte i ha incorporat personal arran de les primeres defuncions.
 

La Residència de les Germanetes en una fotografia d'arxiu. Foto: Josep M. Montaner


Aquestes mesures es van prendre fa una setmana, després que es donés a conèixer que al centre hi havia diversos casos positius de coronavirus, tot i que ni el consistori ni la residència han fet pública la xifra exacta de residents que pateixen la malaltia. El que sí que hi ha constància és que s’han realitzat proves a diferents usuaris del centre. 

El regidor de Drets Socials de l’Ajuntament de Berga, Ivan Sánchez, va explicar la setmana passada a NacióBerguedà que el Departament de Salut va incorporar l’arribada d’una persona adjunta a direcció i dos auxiliars per fer front a la situació. En aquesta línia, Sánchez va exposar que des del consistori han mantingut “contacte gairebé diari amb el centre”.

El fet que aquesta residència d’avis sigui molt gran i disposi de diferents sales, els facilita separar la zona aïllada per la Covid-19 i la resta de residents del centre. S’espera així, poder contenir el brot de coronavirus.

A hores d’ara, es tracta de l’única residència de la ciutat de Berga que està vivint amb aquesta problemàtica. 

Residència Sant Roc (Gironella)

La Fundació Residència Sant Roc de Gironella acull 79 avis i àvies. Fa uns dies, el centre ha comunicat que un resident que va morir el 2 d’abril patia la Covid-19, tal com han confirmat els resultats de les proves. Tanmateix, la solidaritat no està faltant: aquesta residència d’avis subratlla i agraeix el material que els hi han fet arribar diferents voluntaris. A més, just aquesta setmana, els serveis d’emergència s’han acostat fins al centre per fer-los un reconeixement públic.
 

Residència Sant Roc de Gironella. Foto: Fundació Residència Sant Roc


“Sort n’hem tingut de la gent del voltant, dels familiars dels treballadors que ens van confeccionar mascaretes, també de la tasca de proveïdors i coneguts que ens han fet bates, pantalles protectores, ulleres i tota mena de material”, remarca la directora de la Fundació Residència Sant Roc, Montse Cutal.

El centre va comunicar, el passat 12 de març, a les famílies que havia de tancar les portes de cara als visitants, amb l’objectiu de minimitzar el nombre de contagis.

Des d’aquesta data, Cutal assenyala que han redistribuït tasques i han organitzat les plantes de la residència per crear àrees d’aïllament i de confinament. Al mateix temps, el centre explica que està seguint amb totes les pautes que estableix el protocol. “El personal està molt conscienciat que, un cop surt de la feina, cal que es desinfecti bé perquè pot ser un focus d’infecció”, assegura Cutal.

“Cal destacar la feina d’atenció amb el CAP de Gironella perquè estem treballant molt bé conjuntament en aquests moments, comenta la directora.

“El personal que estem aquí al peu del canó creiem que tenim molt clara la situació que s’està vivint. En canvi, però, hi ha altra gent que es veu voltar, i que hauria de ser més conscient”, recorda Cutal. Finalment, des del centre fan incís en la importància a l’hora de donar suport emocional, tant als treballadors, als avis com a les famílies.

Residència l’Onada (Casserres)

La Residència l’Onada de Casserres acull una cinquantena de residents. Des del centre, que fa tres setmanes que els residents es troben confinats a les seves habitacions, exposen que no tenen cap avi que presenti coronavirus.
 

Residència l'Onada de Casserres. Foto: L'Onada


“Els avis estan bé. Se senten avorrits i una mica desorientats, això sí. Hi ha molts que no entenen que està passant, els hi costa d’entendre que pugui haver-hi un virus”, assegura Alicia Segura, gericultora de la Residència l’Onada de Casserres.

El centre informa que realitzen controls de temperatura dos cops al dia i, en el cas que hi hagi algun usuari que mostri febrícula o febre, s’aïlla a la zona habilitada i es procedeix a realitzar-li un test, que lamenten de pocs kits diagnòstics, així com la tardança del material sanitari.

Tot i que ningú presenta la Covid-19, des de la Residència de Casserres hi ha persones aïllades perquè han estat operades i provenen de l’hospital, i encara que el test del centre hospitalari sigui negatiu, es tracta d’una mesura de prevenció, afegeixen.

“L’equip de la residència ens hem agafat la situació molt de debò”, afirma Segura. El personal segueix un protocol: ens desinfectem les mans i el calçat a l’hora d’entrar al centre, ens mirem la temperatura un cop entrem i sortim, a més de portar material de protecció durant la jornada (mascaretes, equips de protecció individual), entre altres.

A més, detallen que l’equip està repartit per les tres plantes del centre i que, per precaució, cap d’ells pot accedir a una planta que no sigui la seva. En aquest context, la gericultora reconeix que l’esforç del personal durant aquestes setmanes és “sobretot mental”.

Pel que fa als àpats, de les dues sales que tenen, comenten que van decidir dividir-les i fer-ne un total de tres, per repartir així el volum de persones concentrades als menjadors.

Les famílies dels residents estan diàriament al corrent de totes les informacions, a part d’interactuar amb ells mitjançant conferències o videotrucades.

Residència Mont Martí (Puig-reig)

La Residència Mont Martí de Puig-reig no compta, per ara, amb cap cas de Covid-19, tot i que alguns residents, com en altres residències de la comarca i responent a les mesures de seguretat, es troben de manera aïllada a les seves habitacions.
 

Exterior de la Residència Mont Martí. Foto: Google Maps


Noemí Martínez, que treballa en el torn de nit a la Unitat de Discapacitats Psíquics de la Residència Mont-Martí, explica com és viu cada dia en aquesta zona de la residència, que acull una seixantena d’infants.

“El dia a dia a la residència és més o menys el mateix, a excepció d’alguns usuaris que tenim aïllats a les seves habitacions per precaució”, assegura Martínez.  

Un altre dels canvis importants ha estat el protocol i les mesures de seguretat a seguir per prevenir l’entrada del coronavirus. Els treballadors del centre afegeixen que “tot i tenir els equips de protecció individuals (EPI) i els protocols ben estudiats, sempre porten dins seu un neguit”.  

“Els nens ens estan ensenyant que encara que no puguem sortir hi ha molts recursos per fer, i que no hem de pensar en el problema perquè així els dies passaran més de pressa. Ells ens ajuden a oblidar per un moment el que està passant a fora”, exposa Martínez.

Pel que fa a les persones que es troben en aïllament, disposen cada torn d’una cuidadora que s’encarrega que “no els falti de res i estiguin bé”, assegura Martínez. “Els treballadors passem nervis perquè mai saps què t’esperarà aquell dia ni si li tocarà a un o a l’altre, ni tampoc si algú de nosaltres el pot portar de fora”, afegeix.

El centre explica que realitzen diàriament activitats i algunes sortides a la zona de darrere la residència, que es porten a terme amb només un usuari i un cuidador. En canvi, les activitats a l’exterior, com ara les de piscina, hípica, pavelló, entre altres, sí que s’han anul·lat.

Les mostres de solidaritat tampoc han faltat a la Residència Mont Martí de Puig-reig, on han rebut bates confeccionades per una colla de persones solidàries.

“Són moments difícils, però hem de ser forts, seguir endavant i ajudar els que més ho necessiten”, expressa Martínez. Al mateix temps, reconeix que “un cop estàs allà dins, els nens et fan oblidar, fins i tot, que portes mascareta”.

Residència Sant Josep (Puig-reig)
 

Residència Sant Josep. Foto: Quim Puig / Wikipèdia


Finalment, la Residència Sant Josep de Puig-reig, que té un total de 120 places, es manté sense cap positiu per la Covid-19. Com en la resta de residències, aquest centre està seguint les mesures de protecció i seguretat, així com els protocols necessaris, per evitar que els residents es contagiïn de la malaltia.

La setmana passada, l’Ajuntament de Puig-reig va fer una crida urgent a les xarxes socials per trobar auxiliars de geriatria. Aquesta és una situació que s’està vivint en altres punts de la comarca arran de la situació desencadenada pel coronavirus.