coronavirus

Salut reforça amb professionals i testos l'atenció sanitària a les residències d'avis del Berguedà

Una de les accions que realitzen els professionals en aquest moment és la realització de proves PCR per cribrar els casos positius i aïllar-los dels negatius

per Pilar Màrquez / Redacció , 17 d'abril de 2020 a les 16:54 |
Professionals d'Atenció Primària en una residència del territori. | ICS Catalunya Central
Salut ha planificat una intervenció d'alta intensitat assistencial a la població que viu en residències del Bages-Berguedà, Osona i l'Anoia. Professionals de l'atenció primària de l'ICS Catalunya Central augmentaran el suport i l'atenció als centres. S'han estratificat els recursos i dispositius de totes les residències i s'han caracteritzat les persones que hi viuen de manera individualitzada per concretar la intervenció que necessita cadascuna.

En total, a les comarques centrals es dona servei a una població residencial aproximada de 5.500 persones institucionalitzades: unes 900 a l’Anoia, 3.100 al Bages-Berguedà i unes 1.500 a Osona. D'aquesta manera, s'han destinat equips de residències formats per un professional de medicina i un d'infermeria per donar suport assistencial i fer formacions a les residències. 


Des de l'atenció primària ICS Catalunya Central es garantirà "una atenció continuada, un seguiment clínic adequat en totes les fases de la malaltia, la cura de les persones i totes les seves necessitats, el control de les patologies cròniques i l'atenció pal·liativa, quan escaigui", han assegurat fonts sanitàries.

Les persones residents que per descompensació de la malaltia requereixin ser ateses a un altre centre sanitari, se'ls derivarà seguint els circuits establerts i el criteri assistencial dels equips d'atenció primària. També es farà formació als professionals de l'entorn residencial (ús de material, com posar-se els equips de protecció individual, sectorització en zones d’atenció, gestió de residus i control d’infeccions, entre altres), es faran estudis de contactes i valoració de possibles casos nous per intentar frenar el focus, organització d'higienitzacions i un replantejament dels espais d'aïllament de pacients simptomàtics, així com de la relació amb les famílies per mantenir-les informades de la situació actual i facilitar que manifestin les seves voluntats en cas de situació de final de vida. 


Cribratge i tests entre els residents

Una de les accions que realitzen els professionals en aquest moment és la realització
de tests entre els residents per cribrar els casos positius i aïllar-los dels negatius per evitar la propagació de contagis. Per evitar al màxim la propagació de la malaltia entre els residents, també s’estan impulsant altres mesures com el retorn al domicili o reubicació de persones residents amb alt grau d’autonomia i que no estiguin afectats pel virus. A més, es col·laborarà en l’assaig clínic Test and Treat de l'estudi de l'infectòleg Oriol Mitjà.

En una de les residències més afectades del territori, la Salarich Calderer de Bagà, el departament de Salut té previst fer uns 40 tests PCR (reacció en cadena de polimerasa) per confirmar o descartar casos. També s'han fet tests ràpids als treballadors. Ahir, segons dades facilitades a les famílies, hi havia set residents aïllats amb positius, 24 residents aïllats amb símptomes, i un darrer intern aïllat sense símptomes per haver estat en contacte directe amb afectats. El centre ha acumulat 21 defuncions des que va començar la crisi, si bé fa cinc dies que ha frenat la corba de morts. 

 

Participació