Berga manté els plans per fer Patum al setembre si el virus ho permet: «la festa té un enorme impacte econòmic»

La regidora Valverde defensa els beneficis que la festa genera en comerços, bars i entitats, i admet que suposaria un revulsiu emocional molt important. Tanmateix, només es farà si la Generalitat ho autoriza

16 d'abril del 2020
Actualitzat a les 20:20h
Salt de Plens de la Patum (arxiu).
Salt de Plens de la Patum (arxiu). | Adrià Costa
El govern de Berga manté la intenció de celebrar la Patum el mes de setembre si, en aquell moment, s'ha aconseguit superar l'emergència sanitària causada per la pandèmia i no hi ha restriccions que ho impedeixin. La regidora de Patum, Roser Valverde (CUP), ha afirmat a NacióBerguedà que el consistori manté "el pla A que és celebrar la Patum al setembre" i "el B que és el de suspendre-la" si ho indiquen les autoritats sanitàries. 

Per a Roser Valverde, és molt important que "quedi clar" que no es farà si les autoritats sanitàries informen de riscos o si els esdeveniments multitudinaris continuen vetats.

Ara bé, si les condicions ho permeten, la regidora de la CUP defensa que "la festa té un impacte econòmic enorme per a comerços, bars i entitats del Berguedà". "És important mantenir-la perquè suposa un benefici econòmic molt important per a la ciutat i la comarca", ha incidit Valverde. "Quan vam posar sobre la taula la possibilitat de posposar-la o suspendre-la, vam tenir sobretot en compte l'incentiu econòmic que suposa la festa", ha puntualitzat. La regidora no oblida tampoc l'aspecte més humà: "Penso que quan aconseguim sortir del confinament, i puguem tornar al carrer, a trobar-nos i a abraçar-nos, és important que hi hagi aquest revulsiu emocional que és la Patum", ha expressat. 

Aquesta setmana el regidor del PSC, Abel García, va proposar en junta de portaveus la suspensió definitiva de la festa per reinvertir els diners en mesures de reactivació econòmica. 

Roser Valverde admet que la situació actual és d'absoluta incertesa. "Estem a 16 d'abril i desconeixem com evolucionarà la pandèmia", ha subratllat. Tanmateix, la intenció de l'ajuntament és la de treballar perquè es faci, sempre que les condicions sanitàries siguin les adequades i la Generalitat de Catalunya ho permeti. 

La Patum compta cada any amb un pressupost d'uns 300.000 euros que s'enfila a 400.000, un cop comptades les hores extres del personal. Però, si es decidís no fer la festa, aquesta xifra no es podria reinvertir completament. Si finalment la celebració s'hagués de suspendre, caldria pagar indemnitzacions als proveïdors de la festa amb els quals ja hi ha acords signats.

Caldria pagar indemnitzacions

"La Patum no es fa sola, hi ha una feina administrativa de mesos al darrere. Hi ha tota una sèrie de contractes que estan pràcticament tancats", ha dit la regidora. Per exemple, aquest és el cas de la Pirotècnia Igual que fa els fuets de la Patum, amb qui l'Ajuntament té un acord que dura quatre anys. "És un dels contractes més grossos que hi ha, i si no es pogués fer Patum, se'ls hauria d'indemnitzar", ha explicat. 

Si la incertesa s'allarga i la decisió es pren quan tot estigui a punt, es podrien sumar altres indemnitzacions. Per això, Roser Valverde també assegura que una eventual suspensió d'acord amb l'evolució del virus no es decidiria a l'agost, sinó setmanes abans. "El dia d'avui, però, parlar del que passarà, és gairebé política-ficció. És impossible de dir", ha recordat Valverde. 

Tots els escenaris oberts

El govern de Berga continua treballant "amb la idea que mantenim la Patum al setembre". Ara mateix l'estat d'alarma fa que no s'estigui avançant, però queda prou temps per esperar. De moment, es mantenen els terminis de processos engegats com el que permet presentar candidatura per ser administrador o el 46è Concurs de Cartells de la Patum. El certamen de cartells ha suspès la votació popular però les obres que aspirin a guanyar-lo poden presentar-se fins al 24 d'abril. 

La gent ha d'entendre que la incertesa és tan bèstia, que hem de mantenir tots els escenaris oberts. Després dels mesos que passaran tancats molts comerços, bars i restaurants, la Patum seria un imput econòmic molt important", ha insistit Valverde. 
Arxivat a