Disputa al Ple de Berga per la bonificació de l'IBI a una empresa que s'ha instal·lat a la Valldan

La CUP considera que la proposta és “un autèntic despropòsit” i recorda a Gendrau el deute del consistori

Redacció
10 d'abril del 2015
Actualitzat a les 16:53h
L'alcalde de Berga, Juli Gendrau, al Ple
L'alcalde de Berga, Juli Gendrau, al Ple | Aida Morales
 

L'alcalde de Berga, Juli Gendrau, al Ple municipal Foto: Aida Morales


Més enllà de la presència al Ple municipal dels treballadors de l'Hospital Comarcal Sant Bernabé i de l'Ajuntament de Berga que demanaven el pagament del 25% de la paga extra del 2012, la sessió plenària d'aquest dijous ha transcorregut, bàsicament, en el camí de l'acord. Ha estat així, a l'hora d'aprovar els nomenaments dels nous membres del patronat de l'Escola Bressol Flor de Neu, o de les propostes que els regidors no adscrits han presentat per donar suport a la reforma horària i per fer difusió de la iniciativa del Banc d'ADN. A partir d'aquí, però, el Ple ha donat un tomb, quan s'han tractat algunes bonificacions. 

La primera d'aquestes no ha despertat polèmica, ja que consistia en la bonificació de l'Impost de construccions, instal·lacions i obres (ICIO) al Consell Comarcal per tal de portar a terme la rehabilitació i consolidació del recinte i muralles del Castell de Berga. En aquest punt, només el regidor del Partit Popular català, Joan Antoni López Noguera, ha demanat que no es vagi “disparant” a tots els elements patrimonials, ja que, llavors, “queden tots a mitges”. La discussió ha vingut acte seguit, quan l'alcalde de Berga, Juli Gendrau, ha plantejat la bonificació d'aquest mateix impost a Liven, per la construcció de la planta de biomassa, i la bonificació de l'Impost de Béns Immobles (IBI) a l'empresa Weelko Barcelona S.L. per la nau que s'ha situat al Polígon Industrial de la Valldan. 

 
“La proposta la trobem, no dolenta, sinó fatal; un autèntic despropòsit”, ha declarat el regidor de la Candidatura d'Unitat Popular (CUP), Francesc Ribera. Segons ell, l'Ajuntament de Berga no està en condicions d'anar bonificant impostos que, en el cas de Weelko, aportarien més de 5.000 euros l'any. A més, ha criticat que sigui una mesura injusta per la resta d'empresaris i petits comerciants, que sí que paguen els seus impostos. Davant d'això, Gendrau li ha recriminat que prioritzi 5.000 euros l'any abans que 35 llocs de feina, i ha explicat que, segons les negociacions, aquest va ser un dels requisits de la firma per instal·lar-se a Berga i no a un altre lloc. Després de tot un seguit de rèpliques i contrarèplique, la bonificació a Weelko s'ha aprovat finalment amb els vots a favor de CiU, Impuls pel Berguedà i el PP; mentre que la bonificació a Liven ha comptat amb l'abstenció d'un dels regidors no adscrits. 

Reforma horària i Banc d'ADN

Les mocions presentades per Impuls sobre la reforma horària i el Banc d'ADN han estat aprovades per majoria, amb esmenes de la CUP i amb l'abstenció del PP, després que la regidora Ermínia Altarriba exposés la seva rellevància. Segons ha assegurat, la reforma horària és important per retornar als horaris naturals que pertoquen a Catalunya i que, tal i com asseguren estudis, comporten més benestar i estabilitat. En aquest camí, la regidora ha avisat que la reforma “plantejarà una sotregada important”, però que aquesta serà “en benefici del benestar de les persones”. A aquesta moció, la CUP ha volgut afegir una instància a la Generalitat de Catalunya perquè es retorni a l'horari de Greenwich, el que pertoca a Catalunya segons el meridià. Pel que fa al Partit Popular, s'ha abstingut perquè considera que aquesta moció no és motiu de debat a l'Ajuntament de Berga. 

 
“L'altra és una moció de cara a la dignitat”, ha explicat Altarriba en referència al Banc d'ADN. Davant d'això ha recordat el recent accident d'avió als Alps, on també s'estan portant a terme identificacions, i ha afirmat que "no hi ha d'haver víctimes de primera i de segona".

Obres al Vall

En l'apartat de precs i preguntes, la regidora d'Impuls ha tornat a preguntar a Gendrau sobre les obres del Vall, una remodelació que ella mateixa ha considerat “lletja” i que no compleix el raonament amb què es va plantejar. En aquesta línia, Altarriba ha confessat la preocupació de veïns i comerciants, i ha recriminat a l'equip de govern que realitzi obres en clau electoralista. 

Aquesta mateixa paraula, de fet, és la que ha utilitzat Gendrau a l'hora de contestar-li, després de recordar que ja fa tres Plens municipals que treu el tema. Segons l'alcalde, les obres compleixen els objectius pels quals es van fer i, pel que fa a gustos, ha indicat que n'hi ha de tot tipus. D'altra banda, ha assegurat que el Vall ha guanyat en accessibilitat, i que així mateix ho han traslladat a l'Ajuntament membres del col·lectiu de persones cegues.
 

Ple municipal de l'Ajuntament de Berga Foto: Aida Morales

Arxivat a