VÍDEO La Patum de l'any 1805 i l'alcalde que volia prohibir la festa

El projecte "Àgora. La Resistència" continua publicant vídeos on es recullen bocins de la història de Berga

15 d'abril del 2020
Actualitzat a les 21:16h
Fragment acolorit de la primera fotografia coneguda de la Patum que data del 1868 i que apareix al vídeo.
Fragment acolorit de la primera fotografia coneguda de la Patum que data del 1868 i que apareix al vídeo. | Rafael Lozano


El projecte Àgora. La Resistència continua publicant vídeos on es recullen bocins de la història de Berga. En aquesta ocasió, el regidor de l'Ajuntament de Berga, Jordi Sabata, a l'oposició, explica com va ser la Patum de Berga al 1805 i també detalla les característiques d’algunes de les comparses de l’època. 

Jordi Sabata comença el vídeo relatant una anècdota molt poc coneguda de la història del Corpus berguedà: Entre els anys 1804 i 1805 Gerónimo de Agüero del Peredo que era alcalde major de Berga va demanar a l'autoritat competent que prohibís la celebració de la Patum ja que la considerava una festa indecorosa. Els regidors del consistori van arribar a escriure al rei Carles IV per tal que fes fora el batlle. El monarca no en va atendre la petició però en canvi va voler conèixer de què tractava la Patum, festa que va acabar autoritzant perquè va trobar que era "innocentíssima".  

Sabata ha estudiat bé aquest episodi de la Patum, i va explicar-lo ja en públic l'any 2015 en una xerrada emmarcada dins els actes de celebració del desè aniversari de la proclamació de la festa com a Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial per part de la Unesco.

Pots recuperar la resta de píndoles històriques de la iniciativa Àgora. La Resistència en aquest enllaç i reviure històries com l'epidèmia del còlera de 1854, el trasllat de l'Ajuntament a l'edifici actual o les cinc etapes decisives amb final a Queralt de la Setmana Catalana del Ciclisme entre els anys 1972 i 1991 per part d'historiadors i persones lligades al món cultural de Berga.
Arxivat a