Suspenen per primera vegada la Festa del Roseret de Cercs

La festivitat se celebra des de l’any 1967 a Sant Salvador de la Vedella, quan el vicari del poble va tenir la pensada de fer una cargolada popular on tot el poble pogués preparar la gran olla de 25 quilos de cargols

15 d'abril del 2020
Actualitzat a la 13:00h
Festa del Roseret a Sant Jordi de Cercs (arxiu).
Festa del Roseret a Sant Jordi de Cercs (arxiu). | Aida Morales
L'Ajuntament de Cercs ha anunciat aquesta setmana la suspensió de dues de les festes més destacades del municipi, com a mesura de seguretat, a causa de la crisi sanitària
provocada per la Covid-19. La pandèmia ha comportat ja, a hores d'ara, moltes mesures de restricció decretades per les autoritats governamentals i sanitàries per evitar-ne la propagació i contribuir a gestionar la crisi sanitària. En aquest context, l'Ajuntament de Cercs, ha decidit suspendre la Diada de Sant Jordi, prevista pel 23 d'abril i la Festa del Roseret que s'havia de celebrar els dies 8,9 i 10 de maig i que queda així cancel·lada per primera vegada en el seus més de cinquanta anys d'història.

"Aquesta decisió també és una mesura de seguretat, ja que es considera que no es podria
assegurar portar a terme ambdues festes amb totes les garanties i, per altra banda, encara es desconeix exactament la data de finalització tant de l'estat d'alarma com de confinament", segons han explicat fonts de l'ajuntament cercorí en un comunicat.

Per la Festa del Roseret, declarada d'interès turístic, i molt concorreguda, principalment el dia de la Cargolada Popular, la Comissió de Festes del Roseret ja tenia planificada bona part de la festa d'enguany, però després de la reunió mantinguda amb l'Ajuntament per videoconferència, s’ha decidit de forma conjunta que calia suspendre-la i, en tot cas, restar a l'espera de saber quines són les indicacions i recomanacions dels Departaments de Salut i  Cultura de la Generalitat de Catalunya per veure si es pot pensar a celebrar una festa alternativa.

El Roseret se celebra des de l’any 1967 a Sant Salvador de la Vedella, quan el vicari del poble, va tenir la pensada de fer una cargolada popular on tot el poble pogués preparar la gran olla de 25 quilos de cargols i compartir un gran dinar. La festa, que de seguida va aconseguir un gran èxit, fins i tot es va traslladar al nou poble de Sant Jordi, on va esdevenir d'interès turístic i on ara ja s’hi cuinen cada any, 300 quilos de cargols. Enguany, serà el primer cop que no es podrà celebrar. 

Cancel·len la trobada a l'ermita de Sant Jordi

La Diada de Sant Jordi és també la festa local del municipi de Cercs, per la qual cosa, es
tracta d'un dia de trobada dels veïns i veïnes que s'agreguen a l'ermita de Sant Jordi a
recollir el panet beneït, però aquest any, no és viable aquest tipus de celebració, pel risc que comporta.
 

Cargols del Roseret de Sant Jordi de Cercs (arxiu). Foto: Aida Morales