coronavirus

JxBerga demana destinar 50.000 euros a ajuts per a autònoms

El principal grup de l'oposició presenta un document amb 21 propostes en els àmbits de la cura de les persones, promoció econòmica, empreses i autònoms, i cultura i educació

per Pilar Màrquez Ambròs , Berga, 14 d'abril de 2020 a les 17:50 |
L'alcaldessa Montse Venturós (CUP) i Jordi Sabata (Junts per Berga) en una imatge d'arxiu. | Pilar Màrquez Ambròs
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 d'abril de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La pandèmia de la Covid-19 generarà una situació social i econòmica incerta els properes mesos. Per això, Junts per Berga, el principal grup de l'oposició, creu que les mesures que l'equip de govern de la CUP va fer públiques fa dues setmanes s'hauran d'ampliar. Des de Junts per Berga, s'ha entregat a la Junta de Portaveus celebrada aquest dimarts un document amb 21 propostes, entre les quals es demana destinar 50.000 euros a ajuts per a autònoms. Es proposen accions en quatre grans eixos: cura de les persones, promoció econòmica, empreses i autònoms, i cultura i educació. 

El portaveu de Junts per Berga, Jordi Sabata, ha defensat a NacióBerguedà que "s'han de seguir tirant endavant accions que ajudin a pal·liar els efectes que aquesta crisi generarà i que afectarà indubtablement tota la ciutadania, dins les possibilitats de l'administració local". 


40.000 euros per abastir la població més vulnerable

En allò relatiu a la cura de les persones, Junts per Berga demana destinar 40.000 euros del fons de contingència a garantir les necessitats bàsiques de la ciutadania, sobretot en allò que fa referència a l’alimentació i als productes de neteja. "Considerem necessari, també, que s’implementin polítiques per garantir els drets digitals de les persones tant a nivell d’accés a internet, com de la disposició de dispositius que ho permetin", assegura Jordi Sabata. Per últim en aquest primer eix, Junts per Berga creu que cal vetllar pel compliment de la normativa vigent per tal que es garanteixin els subministraments bàsics. 


La digitalització del comerç

Junts per Berga proposa implementar mesures amb impacte en l’economia local i la creació d'una taula amb tots els agents econòmics, per evitar que s’agreugi la crisi social i definir l'estratègica i renfocament de les polítiques econòmiques. El principal grup de l'oposició reclama destinar 40.000 euros el fons de contingència a promoció econòmica per, entre altres mesures, crear campanyes de promoció del comerç i de la seva digitalització. "Així mateix, creiem necessari aprofitar el context de desenvolupament actual del teletreball per crear un pla per atraure noves famílies a la ciutat", destaquen.

Pagament a proveïdors

En referència a les empreses i autònoms, Junts per Berga recorda que és necessari el pagament immediat del deute a proveïdors que el gener passat se situava en els 3,3 milions d’euros. "Cal que, en la situació actual, es faciliti la tresoreria d’autònoms i empreses i és necessari trobar mesures per fer front a aquesta situació. Les empreses no han de finançar l’Ajuntament", ha considerat el portaveu Jordi Sabata. En aquesta línia, proposen que s’ajorni el pagament d’impostos a les empreses que hagin patit un tancament forçós i que es flexibilitzi tant com sigui possible. També demanen que es realitzin les modificacions pressupostàries pertinents per poder destinar 50.000 euros en ajuts directes a autònoms, i "implementar un pla d’ajut als petits propietaris de locals que rebaixin el lloguer temporalment a les empreses tancades forçosament, i que no puguin fer front a les seves necessitats bàsiques".

Mesures específiques per la cultura i l'educació

Des de Junts per Berga també es mostren convençuts que la cultura i l'educació han de gaudir de mesures específiques. En aquest sentit, plantegen que es reprogramin els espectacles i concerts que s’hagin anul·lat, "per contribuir al sosteniment d’un dels sectors  que més dificultats tindrà per fer front a la crisi actual". També proposen flexibilitzar les subvencions a entitats culturals, socials o del teixit associatiu, "permetent un ajornament dels terminis de compliment de l'activitat i de la justificació, o també la no revocació dels ajuts en els casos en què no s'hagi pogut dur a terme totalment l'activitat".

Així mateix, el principal grup de l'oposició, proposa l'exempció d’impostos i taxes municipals a les entitats i espais culturals durant el període de confinament. "Es tracta d'uns diners que poden suposar relativament poc a l'Ajuntament de Berga, però que pot suposar una gran ajuda per a les entitats", ha dit Jordi Sabata.

Pel que fa a l’educació, consideren important que l’Escola Municipal de Música i el Conservatori segueixin potenciant l’ús de les tecnologies per poder fer classes a distància tant com sigui possible. Per últim, i relacionat amb els drets digitals, demanen portar a terme una campanya "per tal que no hi hagi cap estudiant sense accés a internet, detectant les necessitats de manera específica, i trobant solucions amb les operadores de telecomunicacions". 

 

Participació