El PSC proposa suspendre del tot la Patum 2020 per reinvertir els diners en mesures de reactivació econòmica

Segons ha explicat Abel García a NacióBerguedà, "l'objectiu ha de ser guanyar múscul econòmic per afrontar l'endemà del confinament"

14 d'abril del 2020
Actualitzat a les 17:45h
Patum de Lluïment (arxiu).
Patum de Lluïment (arxiu). | Sergi Boixader
El regidor del PSC, Abel García, demana suspendre la Patum 2020 de manera definitiva per reinvertir els diners en mesures de reactivació econòmica. García ha traslladat la proposta a la resta de grups aquest dimarts en Junta de Portaveus. Segons ha explicat Abel García a NacióBerguedà, "l'objectiu ha de ser guanyar múscul econòmic per afrontar l'endemà del confinament i prendre mesures importants en promoció econòmica". 

L'edil socialista es mostra convençut que "hem de fer el que sigui" per afrontar "el pagament a proveïdors" i "projectes que reactivin l'economia local". "Aquests projectes de reactivació econòmica es veuran reforçats per algunes coses que facin altres institucions com la Diputació de Barcelona i el Consell Comarcal del Berguedà, però cal començar-ho a treballar i, per tant, agafar múscul: mirar allà on podem tenir pressupost per ampliar aquesta caixa", ha dit Abel García. La proposta del regidor del PSC és, "davant la incertesa de si ens deixaran fer o no la Patum, deixar d'especular si es podrà fer i prendre com més aviat millor la decisió de suspendre-la. Tot plegat, per tal de tibar d'aquesta part econòmica i fer bossa per iniciatives de reactivació econòmica".

El pressupost anual de la Patum és d'uns 400.000 euros, si bé una part d'aquests diners s'haurien de destinar igualment als contractes compromesos. En aquest sentit, García ha indicat que "si bé pot ser que 100.000 euros hagin d'anar a fer front a aquests contractes compromesos" o "a compensar la manca de recursos que podrien deixar de percebre" alguns comerços i empreses, "encara quedaria una part important del pressupost amb què ja sabríem que podem comptar".

"És un tema important", ha insistit. Abel García ha defensat que és una proposta necessària, si bé admès que "no és de les més fàcils" que es podrien prendre.

"Molta gent m'ha exposat que no hi ha cap argument per canviar-la de data, si no es pot fer per Corpus. La Feria d'Abril, les Falles de València o les processons de Setmana Santa no es faran aquest any, doncs crec que la Patum també hauria de suspendre's per disposar d'aquest marge econòmic que ara malauradament no tenim", ha exposat Abel García.

Des que va anunciar-se que la Patum s'ajornava fins al setembre, a les xarxes va sorgir un debat sobre la conveniència de celebrar-la o no, i la possibilitat de reinvertir els diners del pressupost, que és d'uns 400.000 euros. La regidora Roser Valverde va explicar a aquest diari que la possibilitat de suspendre-la es mantenia perquè s'estava pendent de com serien d'aquí a uns mesos les restriccions sanitàries, però va defensar el plantejament de celebrar-la al setembre, perquè "nosaltres entenem que la Patum aporta una activitat econòmica importantíssima a la ciutat i a la comarca", més enllà de la vessant emocional.

Una reunió telemàtica dels 17 regidors

Abel García també proposa mantenir una línia d'unitat i de consens, de manera que se celebri aviat una reunió dels 17 regidors del ple per parlar de les diferents propostes "amb l'acord més gran possible i amb vocació de govern, empatitzant i sumant esforços".

Una de les peticions és la de treballar en el pla estratègic que es va aprovar al desembre per tal de donar suport al sector econòmic. "La situació requereix unitat", ha expressat Abel García. "Aquests dies no hem parat, però no vull que quedi res al tinter, perquè és el moment de buscar unitats i sumar perquè si no costarà molt", ha conclòs García. 

L'alcaldessa Montse Venturós s'ha compromès a convocar la reunió en els propers dies, per bé que sigui de forma telemàtica. 
Arxivat a