Bagà Endavant proposa mesures al consistori per fer front a l’impacte del coronavirus

Es tracta d’un seguit de mesures proposades des del grup municipal Bagà Endavant

09 d'abril del 2020
Actualitzat a les 21:18h
Vila de Bagà (arxiu).
Vila de Bagà (arxiu). | Axel Lapuerta
El grup municipal Bagà Endavant ha proposat a l’Ajuntament de Bagà una sèrie de mesures a emprendre, amb l’objectiu de fer front a l’impacte de la Covid-19. Tal com expliquen des de l’agrupació, les propostes segueixen dues línies generals d’actuació.

“Ens hem de dedicar a pensar què passarà després de la pandèmia i com ens en sortirem d’aquí, ja que ens preocupa una recessió econòmica molt dura. El Berguedà, i en especial, l’Alt Berguedà es ressentirà molt”, exposa Pep Llamas, membre de Bagà Endavant, a NacióBerguedà.

D’una banda, Bagà Endavant proposa minorar “en el possible” els efectes econòmics de totes aquelles persones físiques i/o jurídiques afectades per les restriccions normatives establertes per les autoritats competents. Des de l’agrupació apunten que les mesures proposades en aquesta línia “han d’actuar sobre els sectors que han més afectats”, és a dir, persones que s’han vist afectades per un ERO o un ERTO. En aquest punt, els seus membres remarquen que s’ha d’actuar sobre aquells negocis que han vist paralitzada la seva activitat econòmica i que han experimentat una davallada d’ingressos.

D’altra banda, el grup municipal explica que la segona línia va encarada a la reactivació de l’economia local després de la pandèmia. Bagà Endavant assegura que “la vila ha de començar ja a planificar el seu futur econòmic immediat”. “Hem de ser capaços de potenciar el sector primari com a sector bàsic econòmic, perquè la terra no els faltarà mai”, afegeixen.

En aquest context, Llamas precisa que han fet arribar una sèrie de propostes al consistori baganès, que estan redactades com a “propostes simples”, perquè no les poden fer entrar com a mocions arran de la suspensió dels plens municipals i, per tant, no tenen la possibilitat reglamentària per fer-ho.

Des de l'Ajuntament de Bagà, el primer tinent d'alcalde, Lluís Casas, explica a NacióBerguedà que van veure, al registre del consistori, l'opció de suspendre l'Ultra Pirineu, sota petició de Bagà Endavant. "Això nosaltres no podem compartir-ho, almenys per ara, perquè no considerem que s'hagin de donar una sèrie d'ajuts a unes empreses a canvi de suspendre una activitat que aporta beneficis, no només per al poble de Bagà, sinó per a tots els del voltant", exposa Casas. El baganès afegeix que "evidentment, si a finals d'agost la situació no permet aglomeracions, llavors sí que hauríem de cancel·lar-lo". 

Ajornament de la recaptació d’impostos i taxes municipals

Bagà Endavant proposa que s’ajorni i es fraccioni la recaptació d’impostos municipals a aquelles persones físiques i/o jurídiques que estiguin afectades per un ERO, ERTO o una altra figura de resolució contractual, així com a aquelles empreses, comerços, sector de la restauració, hostaleria i autònoms que “s’hagin vist s’hagin vist amb l’obligació normativa o de salut d’aturar llurs activitats econòmiques amb la consegüent disminució o pèrdua total d’ingressos”, precisen.

"Al municipi hi ha poques taxes municipals, com ara les terrasses dels bars. En aquests moments estem valorant-ho perquè potser ho portarem a terme", afirma Casas.

Proposta d’incorporació de romanents

El grup municipal proposa un seguit d’actuacions econòmiques per aconseguir un marc de desenvolupament econòmic, un cop hagi passat la pandèmia, a partir de les següents propostes:

-Redacció urgent d’un PAM (Pla d’Actuació Municipal) a un termini mínim de 3 anys.

-Incorporació dels romanents de tresoreria o superàvits pressupostaris.

-Modificació de l’actual pressupost municipal per tal d’eliminar despesa i/o inversió
supèrflua i prioritzar en la creació de noves partides destinades al desenvolupament
de l’economia productiva.

-Redactar el pressupost municipal 2021 amb el temps suficient per poder estar aprovat
abans del 31 d’octubre, i per tant, executable a dia 1 de gener de 2021.

"Totes les mesures econòmiques que s'hagin de prendre, ara en endavant, a l'Ajuntament de Bagà tindran el consens de la majoria", puntualitza Casas. "El pressupost que hem fet aquest any és de mínims, és a dir, inversions n'hi ha ben poques i no podem evitar fer menys despesa de la que ja hem inclòs en el pressupost", precisa el tinent d'alcalde de la vila.