La residència de Bagà registra dinou interns morts des que va començar la crisi sanitària

Hi ha 17 residents aïllats amb simptomatologia, quatre positius i un intern sense símptomes que es manté aïllat perquè va estar en contacte amb un afectat

Pilar Màrquez Ambròs / Redacció
08 d'abril del 2020
Actualitzat el 09 d'abril a les 14:07h
La residència de Bagà (arxiu).
La residència de Bagà (arxiu). | Residència Salarich-Calderer
La residència Salarich-Calderer de Bagà registra dinou persones mortes per coronavirus des de l'inici de la pandèmia. No es pot assegurar si la causa de totes les morts és el coronavirus, perquè moltes de les víctimes han mort sense passar les proves per la falta de tests, un problema generalitzat a les residències d'arreu del país. 

Segons les dades que el centre dona periòdicament als familiars, hi ha també disset residents aïllats amb simptomatologia, quatre residents aïllats que són positius de Covid-19, i un resident aïllat que no té símptomes però que va estar en contacte directe amb un afectat. 

També hi ha una vintena de treballadors de baixa per simptomatologia vinculada a la malaltia. Des de la residència asseguren que el problema és el mateix que pateixen totes les residències del país, malgrat els esforços per aturar la propagació del virus. Des de l'inici del procés, la residència es desinfecta cada dia dues vegades, i dilluns, a més, es va realitzar una desinfecció extraordinària per nebulització amb virucida que elimina el virus. La desinfecció va encarregar-se a una empresa externa especialitzada. L'Ajuntament de Bagà ha portat aquest dimecres el material que els ha arribat al consistori per tal de continuar abastint el centre dels elements de protecció individuals necessaris. 

Pel que fa a les baixes de personal, totes s'estan substituint a través de la borsa de treball del Berguedà.

La crisi a les residències de gent gran arran del coronavirus, que ja ha causat més de mil víctimes en aquests centres a tot Catalunya, ha obligat el Govern a prendre decisions dràstiques en forma de reorganització de competències. A partir d'ara serà la conselleria de Salut, liderada per Alba Vergés, qui gestioni la crisi a les residències en lloc de Treball, Afers Socials i Famílies, amb Chakir el Homrani al capdavant. El pla estratègic en aquest àmbit el portarà Yolanda Lejardi, directora assistencial d'Atenció Primària. Aquest pla, en vigor des d'avui, arriba un mes i dos dies després que arrenqués la crisi.

​