Els ERTO al Berguedà afecten més de 2.500 treballadors

El nombre d'expedients de regulació tramitats és d'un total de 479 a tota la comarca

08 d'abril del 2020
Actualitzat a les 18:44h
Trànsit de cotxes al polígon de la Valldan en l'inici del confinament.
Trànsit de cotxes al polígon de la Valldan en l'inici del confinament. | Pilar Màrquez Ambròs
Un informe de l'Observatori de Desenvolupament Econòmic de l'Agència del Berguedà ha fet públic que al Berguedà hi ha un total de 479 expedients de regulació temporal (ERTO) que afecten 2.506 empleats, amb data de 7 d'abril. 

Concretament, es tracta de 2.288 persones treballadores afectades per 464 ERTO tramitats "per força major" i 218 persones més afectades per 15 expedients "d'altres causes". 

Si es compara amb comarques veïnes, el Berguedà està per sobre dels 102 expedients del Moianès o els 202 del Solsonès. Tanmateix, es troba per sota d'Osona amb 1.555 expedients i 10.754 persones treballadores afectades; o del Bages amb 1.784 expedients i 15.097 persones treballadores afectades.

El president de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà, Lluís Vall, ha valorat que "la situació d'incertesa i, a la vegada de prudència, ha portat a les empreses a acollir-se a aquest mecanisme legal per tal de suportar l'ofec econòmic". "Comparativament, el total pot semblar que no és molt, però si tenim en compte que el nostre teixit productiu està format en gran part per les PIMES, [el nombre] és bastant elevat", ha afirmat el president de l'Agència. Lluís Vall ha confiat, però, en què el teixit econòmic serà capaç de "sortir ben aviat i gradualment" d'aquesta situació. 

Vall ha desitjat que es pugui "donar un gir als resultats econòmics" i que "les empreses puguin seguir comptant amb el mateix nombre de treballador que tenien abans d'iniciar-se aquesta crisi sanitària que, de retruc, és també econòmica".

Els ERTO a Catalunya són ja 86.573 i afecten 636.032 treballadors, segons les dades facilitades als mitjans aquest dimecres pel conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani. En aquest cas, es corresponen a les registrades fins avui i suposen un increment de gairebé 1.500 expedients i 10.600 treballadors en només 24 hores respecte als 85.115 expedients i 625.356 treballadors afectades que hi havia fins a 7 d'abril i que són les que recull l'Observatori de Desenvolupament Econòmic de l'Agència del Berguedà.

El conseller El Homrani ha reiterat la seva "preocupació" perquè tothom pugui cobrar la nòmina de l'atur el 10 d'abril, la data de pagament habitual, davant del col·lapse del servei espanyol que ho ha de tramitar, el SEPE. El conseller ha confirmat que el ministeri espanyol els ha enviat una carta demanant poder disposar dels serveis del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) per ajudar en l'allau de peticions.
 

Evolució d'ERTO a Catalunya. Foto: Departament de Treball



Segons fonts de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà, "tot i que les xifres augmenten, en el global del país sembla que la situació es comença a estabilitzar". 

L’Observatori de Desenvolupament Econòmic de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà genera i recull la informació sobre l’evolució de l’ocupació i del teixit econòmic de la comarca, per tal de proporcionar als agents implicats en el desenvolupament de la comarca del Berguedà eines de reflexió i informació útil. L'objectiu és el de facilitar la presa de decisions, la diagnosi, la planificació d’accions i la seva priorització en matèria d’ocupació i desenvolupament econòmic i social. Aquest Observatori forma part de la Xarxa d’Observatoris del Desenvolupament Econòmic i Local de la Diputació de Barcelona.
 

Taula comparativa sobre els ERTO al Berguedà i a altres comarques catalanes. Foto: Departament de Treball