L'ERTO de l'Associació Pro Disminuïts afecta 44 usuaris del Taller Coloma

La mesura no només s'ha pres per raons econòmiques sinó de salut, així mateix es manté obert el servei de bugaderia per donar servei a l'hospital i es fa un seguiment periòdic dels nois i noies que són a casa

08 d'abril del 2020
Actualitzat a les 14:09h
Taller Coloma (arxiu).
Taller Coloma (arxiu). | APDPB
L'Associació Pro Disminuïts del Berguedà ha presentat un ERTO que afecta les 44 persones usuàries del Taller Coloma. És una mesura que es va posar en marxa després de l'inici de l'estat d'alarma i que es repeteix en altres entitats del tercer sector com Ampans. L'entitat ja patia una important crisi econòmica de la qual estava intentant sobresortir-ne amb la creació d'una fundació per refinançar el deute. 

La mesura d'aplicar un ERTO a persones usuàries del Centre de Treball del Taller Coloma, que se situa a Avià, no només s'ha pres per raons econòmiques sinó de salut, segons ha explicat la seva gerent Ester Comellas. Molts dels usuaris del taller es desplaçaven cada dia al centre amb transport públic. A més, si estan a l'atur, podran cobrar un 75% del sou, en un moment que el centre afronta amb una important baixada de les comandes.

"És una mesura de protecció de la seva salut. L'altra única opció era enviar-los a casa i que recuperessin les tasques més endavant, però era més difícil i cal tenir en compte la complexa situació econòmica de l'entitat", ha apuntat Comellas. Segons Ester Comellas, es manté obert només el servei de bugaderia per fer servir a l'Hospital Sant Bernabé de Berga. També hi ha usuaris que continuen fet tasques a la planta de reciclatge del polígon. En aquest cas, es tracta de nois "que necessiten sortir de casa" per la seva patologia, ha exposat la gerent. 

Hi ha serveis que continuen actius com l'atenció als usuaris de la llar-residència. A més, es fa el seguiment de les persones que viuen en pisos de forma autònoma i dels que viuen amb les seves famílies. "El servei de suport a l'autonomia ja el tenien i el continuem fent, ara mateix l'apliquem en casos en què visquin sols però també amb família, estem trucant-los periòdicament", ha dit Comellas. "Depenent de la valoració que fem de cada cas, els truquem amb una freqüència o altra. A alguns els hem ofert el servei de càtering de dinar", ha afegit. Els 29 usuaris que viuen en pisos de forma autònoma reben visites 3 cops a la setmana. 

"A banda de la situació de l'ERTO, estem molt atents a l'evolució de la malaltia. De moment, entre els nostres usuaris no hi ha cap cas, però hi ha professionals que els fan un seguiment i que estan sortint al carrer malgrat el risc amb la vocació de donar aquest suport", ha afirmat Ester Comellas.

El Taller Coloma no és l'únic servei que ha quedat afectat per la pandèmia del coronavirus i en el qual s'està fent un seguiment als seus usuaris. L'escola d'educació especial de la Llar Santa Maria de Querat romàn tancada com la resta d'escoles i centres educatius del país, d'acord amb el Departament d'Ensenyament. El Centre d'Atenció Infantil i Precoç, el Servei de Teràpia Ocupacional, el transport i el menjador també es mantenen a l'espera que s'aixequi el confinament, molt pendents dels nois i noies que normalment atenen i als quals ara fan seguiment.

Arxivat a