Quan el divorci no era legal

Xavier Gonzàlez-Costa
07 d'abril del 2020
Actualitzat a les 19:29h
Il·lustracions: Bet Calderer / Text: Xavier Gonzàlez-Costa
Il·lustracions: Bet Calderer / Text: Xavier Gonzàlez-Costa
Aquest és un conte que va publicar-se a la secció A la vora del foc l'11 de novembre de 2017.

Sens dubte, el text que ha deixat menys indiferència ha estat aquesta metàfora de la situació del nostre país la tardor del 2017, que fins hi tot va ser traduït al grec i publicat en aquesta llengua.


«Quan el divorci no era legal»

Quan el divorci no era permès i el matrimoni era més un contracte de possessió de la muller en favor del marit, que una voluntat mútua de convivència, si una dona volia separar-se, tenia totes les lleis en contra i tothom li deia que no podia ser: el marit, la família del marit, fins i tot la seva pròpia família, i moltes altres dones que patien com ella, però que per impotència, per por, per covardia, per protegir els fills, per rabiosa enveja insana o perquè se'ls havia acabat l'autoestima o no n'havien arribat a tenir mai, donaven la raó a aquella reglamentació que, vista des d'ara, era tan antinatural i tan injusta.

Les dones només podien callar i acceptar, i si alguna es revelava, la gent se n'allunyava, l'assenyalava amb el dit i, inclús, se la vexava i se la tractava de qualsevol cosa. La realitat era tan cruel que fins i tot en els entorns més fonamentalistes no es veia amb mals ulls que l'espòs hagués de prendre mesures dràstiques i utilitzés el càstig físic per corregir la situació i que no tornés a passar més. Perquè, al capdavall, era ella qui, amb la seva conducta equivocada i fora de la legalitat, li havia obligat.

Era aquella època en què, com deia l'acudit, quan un home decidia donar més llibertat a la seva dona, li feia la cuina més gran... i tots s'hi feien un tip de riure.

Ara, que les parelles se separen lliurement quan no s'avenen i decideixen de fer-ho (i no voldria pas trivialitzar, perquè una separació acostuma a ser sempre traumàtica i hi perden les dues parts, sobretot en el moment del tràngol), hem d'agrair el coratge i el sacrifici d'aquelles dones que no fa pas tants anys van patir, però no es van rendir i, al final, se'n van sortir.
 
Un conte per cada dia de confinament. Nacióberguedà et convida a recuperar el millor de la seva secció de contes. Cada dia publicarem de nou una de les histories de Xavier Gonzàlez-Costa amb il·lustracions de Bet Calderer perquè en puguis gaudir durant el confinament. 

A la vora del foc és una secció que va néixer per Sant Jordi de 2015 de la col·laboració de Xavier Gonzàlez-Costa i Yorgos Konstantinou i que continua en l'actualitat amb les il·lustracions de Bet Calderer.