Josep Maria Serarols, president de l'ACEB, reitera que cal una moratòria d'impostos i taxes contra la crisi

La patronal valora les primeres mesures que han pres administracions locals com l'Ajuntament de Berga, però demana condonar el pagament de tributs com l'IBI i pagar el deute als proveïdors

06 d'abril del 2020
Actualitzat a les 22:20h
Josep Maria Serarols, nou president de l'ACEB (arxiu).
Josep Maria Serarols, nou president de l'ACEB (arxiu). | Pilar Màrquez Ambròs
El president de l'Associació Comarcal d'Empresaris del Berguedà (ACEB), Josep Maria Serarols, ha fet una valoració parcialment positiva del primer paquet de mesures de l'Ajuntament de Berga contra la Covid-19, així com de les actuacions que aquests dies estan fent públiques altres administracions locals, però ha insistit en la necessitat que les administracions apliquin una moratòria d'impostos i taxes per contrarestar la creu crisi econòmica que s'albira al país per a moltes empreses, Pimes i autònoms després de la pandèmia del coronavirus.

"Som conscients que la crisi sanitària coincideix amb un moment especialment delicat per a les finances municipals. Aplaudim paquets de mesures com el de l'Ajuntament de Berga, en el sentit que ens anuncien que aquestes són unes primeres actuacions. Però quedem a l'espera de concreció pel que fa a la voluntat d'ampliar-les respecte a autònoms, comerç, restauració i les Pimes", ha expressat Serarols.

"D'impostos i taxes, a Berga no es va més enllà de les taxes de les terrasses i ocupació de via pública. Es fa ajornament de pagaments però no hi ha una moratòria real d'impostos, que és el que demanem", ha afegit Josep Maria Serarols. 

Una desena d'entitats del món de la indústria i el comerç, encapçalades per l'Associació Comarcal d'Empresaris del Berguedà (ACEB), van reclamar el passat 30 de març mesures econòmiques als ajuntaments de la comarca. Entre les quals, va exigir-se ja condonar el pagament de tots els impostos, un avançament del pagament de les factures pendents a proveïdors de l'Ajuntament i la subvenció de l'IAE de les empreses que acreditin que han hagut de paralitzar la seva activitat. 

"Tenim clar que resoldre el problema sanitari passa per aturar la màxima activitat possible. Però perquè l'economia pugui aguantar, cal injectar liquiditat: una de les maneres és pagar els proveïdors, però la més important és la moratòria de taxes i impostos. Demanem que hi hagi una moratòria d'impostos a les empreses que han hagut de tancar, això s'estèn a l'IAE, a l'IBI, a la taxa d'escombraries i a altres taxes de tipus municipal", ha apuntat Josep Maria Serarols. 

L'Ajuntament de Berga s'ha compromès a "l'avançament, tant com sigui possible", dels terminis de pagament de les factures aprovades i manteniment de la relació contractual amb empreses proveïdores. Però els empresaris voldrien més concreció. "Sabem que la voluntat hi és, però això ha de ser quan més aviat millor. El petit comerciant, l'autònom i l'empresari necessita saber que té l'administració al costat. Els petits gestos de l'administració local, ens ajuden a recordar que aquest és un problema que afrontem junts, a més de ser positius econòmicament", ha recordat el president de la patronal berguedana.

"Som també molt conscients que els ajuntaments tenen una situació econòmica difícil", ha exposat Serarols.

"Hi ha alguna industria relacionada amb el sector agroalimentari que està treballant, d'altres de sectors essencials que també estan en marxa amb totes dificultats, però la situació general de les empreses del Berguedà és ara mateix molt complexa", ha apuntat Serarols. Pel que fa a les mesures que venen de l'Estat, Serarols ha afirmat que el sector empresarial es troba "en un estat de preocupació màxima per la inseguretat jurídica a què ens té sotmesos l'administració central: amb una gran quantitat d'ordres i decrets diaris, que en molts casos es contradeixen". 

En una enquesta publicada fa uns dies, l'ACEB alertava que un 33% de les empreses del Berguedà s'havien vist obligades a tancar i un 25% havien aplicat un ERTO. 
 

Trànsit de cotxes al polígon de la Valldan en l'inici del confinament. Foto: Pilar Màrquez Ambròs