Moren 13 persones a la residència de Bagà que pateix un brot de coronavirus

Un brot important de la malaltia manté gairebé una trentena de residents aïllats

06 d'abril del 2020
Actualitzat a les 23:24h
Residència Salarich-Calderer de Bagà (arxiu).
Residència Salarich-Calderer de Bagà (arxiu). | Residència Salarich-Calderer

El nombre de víctimes mortals a la residència Salarich-Calderer de Bagà s'eleva a 13 persones mortes després que el centre s'hagi vist afectat per un brot de coronavirus. D'aquests, tres s'han confirmat que són per coronavirus. Personal consultat ha lamentat la falta de testos a tots els residents. Els decessos patien sintomatologia coincident amb la Covid-19. Així ho ha ho ha pogut confirmar NacióBerguedà aquest dilluns. A banda, es mantenen aïllats preventivament gairebé una trentena de residents. El centre té capacitat per a uns vuitanta interns. 

De les persones aïllades, hi ha 17 casos probables, 5 diagnosticats amb coronavirus i 7 que han donat negatiu al test però que continuen presentant sintomatologia.

La directora de la residència, Isabel Gutiérrez, ha mostrat preocupació per la falta de proves de Covid-19 i ha alertat que hi ha 22 professionals aïllats a casa, si bé no poden confirmar que pateixen coronavirus perquè, com amb els residents, falten testos. Gutierrez ha fet una crida a totes aquelles persones que puguin incorporar-se a la residència, també de comarques veïnes, a contactar-hi. També ha explicat que al centre s'han pres mesures per separar els casos probables de coronavirus de la resta de residents. "Hem habilitat una zona per les persones afectades per tal d'aconseguir encara un aïllament més gran de la resta. Per fer aquest canvi, hem tingut l'ajuda dels Metges Sense Fronteres i el personal de l'ICS", ha relatat. 

Gutiérrez ha reiterat que, en els últims dies, s'han vist obligats a actuar "com un hospital de campanya, sense els mitjans necessaris ni el coneixement hospitalari". 

Familiars dels avis residents han explicat a aquest diari que, en les darreres hores, han fet una petició directa a l'Ajuntament de Bagà perquè un equip de professionals entri a desinfectar l'interior de la residència. L'Ajuntament de Bagà ha avançat ja que la desinfecció per nebulització es farà aquest dilluns al vespre. Les famílies, que reben cada dia una actualització per WhatsApp de l'estat dels residents, han mostrat el seu agraïment amb el personal del centre "que fan tot el que poden" per tenir cura dels usuaris. Tanmateix, molt preocupats, han recordat que fa gairebé 15 dies ja van alertar de la falta de material de protecció i del risc que això suposava

L'alcalde de Bagà, Joan Oña, ha explicat a NacióBerguedà que, davant del brot de malaltia que ha patit la residència, el centre desinfecta les sales comunes i els passadissos fins a "dues vegades al dia", "amb mitjans propis". Davant de l'increment de casos, i de l'elevat nombre de defuncions, Joan Oña ha afegit que aquest mateix dilluns es procedirà a una desinfecció professional per nebulització que projecta ozó, tal com indica que cal fer el govern de l'Estat en casos de Covid-19. Una empresa externa contractada per aquesta funció s'encarregarà de la desinfecció. Es tracta d'una tècnica que s'està aplicant a diferents residències del país.

La residència de Bagà pateix un brot important de la Covid-19. Malgrat això, des de l'ajuntament s'assegura que es van prendre totes les mesures de seguretat des del principi. "Quan es va establir l'estat d'alarma, es va decretar molt aviat el confinament i ja no es va permetre la visita de familiars, malauradament, ja hi havia casos a dins", ha lamentat l'alcalde. 

"Com moltes altres residències, en les primeres fases de la pandèmia, s'ha anat molt justos de material de protecció. Ara mateix, no anem sobrers, però disposem de material: guants, mascaretes, bates que ens han fet arribar a través de mitjans oficials, i també de la donació ciutadana i d'iniciatives com la dels Sanitaris per la República de la Catalunya Central", ha afirmat Joan Oña.

El batlle ha assegurat que es manté una comunicació directa amb els familiars per informar-los "de com evoluciona la situació" i que es procura que puguin mantenir contacte per videoconferència amb la gent gran ingressada, a través de tauletes aconseguides amb una crida a la ciutadania, molt conscients de l'angoixa que les famílies viuen en aquests moments.