Cultura

VÍDEO Així es va viure la pesta negra a Berga

L’historiador Albert Cols explica l’origen de la malaltia a Europa i l’afectació que va tenir l’epidèmia a Berga en la tercera píndola històrica del projecte 'Àgora. La Resistència'

per Pilar Màrquez Ambròs , Berga, 4 d'abril de 2020 a les 12:11 |
Un cosplay d'un doctor de la pesta negra. | Kuma Kum (Unsplash)
Aquesta informació es va publicar originalment el 4 d'abril de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L’historiador Albert Cols explica l’origen de la pesta negra a Europa i l’afectació que va tenir l’epidèmia a Berga en la tercera píndola històrica del projecte Àgora. La Resistència. En cinc minuts, Cols destaca que la propagació d'aquella pandèmia a Europa coincideix amb època de fam, escassetat i males collites i també amb desastres naturals com el terratrèmol de la Candelera. A més, distingeix entre la Pesta Negra, que portaven les rates i que es transmetia a través de les seves puces, i la pandèmia actual, que és un virus. "A finals del segle XIV i principis del XV, s'ajunten diverses coses que fan que baixi la demografia, tenim una crisi econòmica, la malaltia i desastres naturals", afirma Cols. A l'època de la pesta negra, la demografia es mesurava en fogatges (cada casa era un foc), cosa que feia el càlcul de població inexacte. 

L'any 1365 a Berga van comptar-s'hi 2.500 habitants, mentre que el 1497, la xifra de població va baixar fins a les 570 persones. La malaltia va allargar-se molt en el temps i va afectar moltes persones, però es va reduir realment la població el 70%?. L'historiador Albert Cols ho desmitifica. No et perdis la seva explicació. 


 

 

Participació