L'ACEB i la Cambra entreguen les seves prioritats als partits polítics

Les associacions empresarials destaquen la importància de millorar les comunicacions viàries i aprofitar el potencial turístic

Redacció
08 d'abril del 2015
Actualitzat a les 18:30h
Santuari de Queralt i vista del Berguedà
Santuari de Queralt i vista del Berguedà | Berga Turisme
L'Associació Comarcal d'Empresaris del Berguedà (ACEB) i la Delegació al Berguedà de la Cambra de Comerç de Barcelona han realitzat una llista amb el que consideren que són les propostes econòmiques prioritàries per promoure i dinamitzar la comarca. Es tracta d'una sèrie d'actuacions en l'àmbit de la governança, serveis, infraestructures i promoció econòmica, que esperen que els partits polítics que es presentin a les properes eleccions municipals del 24 de maig tinguin en compte a l'hora d'elaborar el seu programa electoral. 

En el seu conjunt, una llista extensa, amb més de 20 propostes dirigides a la ciutat de Berga, i un total de 23 concebudes amb la perspectiva de millorar la comarca. Entre les prioritats més destacades d'àmbit comarcal, ressalta la millora de les infraestructures, amb el desdoblament de la E-9/C-16, com a prioritat, per millorar la connexió entre Barcelona i Toulouse. No obstant això, també veuen important acabar la variant de Sagàs entre el Berguedà i Osona; l'estesa de fibra òptica amb 100 MB reals a tots els municipis del Berguedà; realitzar una reforma integral de la C-26 des de Solsona fins a Ripoll, i arreglar la carretera que va fins a Montmajor i la de Sant Llorenç de Morunys. Les dues associacions també consideren rellevant donar una alternativa real a l'antiga Central Tèrmica de Cercs i fer arribar el 4G al Berguedà. 

Tot un seguit d'actuacions que, per ordre d'importància, haurien d'anar acompanyades de la finalització del Polígon d'Olvan, i d'una destacada tasca de promoció de les empreses i dels motors econòmics de la comarca, com és l'agroalimentari. En aquesta línia, veuen com una prioritat potenciar la marca Berguedà i aprofitar el potencial turístic del territori, amb la creació d'un centre turístic-esportiu a Coll de Pal, i d'una estació d'esquí als Rasos de Peguera. També destaquen la rellevància de reformar el Santuari de Queralt i de tirar endavant el projecte 'Parc de la Natura'.

En l'àmbit de l'educació, afirmen que una de les prioritats ha de ser evitar que la gent amb formació qualificada marxi fora de la comarca, i augmentar l'oferta formativa de grau superior en manteniment electromecànic. Tot això, precisen, hauria d'anar relligat amb una major inversió pública per habitant per part del Govern de la Generalitat i d'una major eficiència de les entitats públiques coexistents.

Berga com a capital

El paper de Berga com a capital del Berguedà, hauria d'anar més enllà de ser el municipi amb més habitants de la comarca, precisen. En aquest sentit, asseguren que s'haurà de fomentar al seva capitalitat amb un projecte de ciutat a llarg termini i de consens entre els partits. De la mateixa manera, aconseguir el sanejament de les finances públiques i, de cara a les empreses, assegurar una contenció i un equilibri en els impostos i taxes. 

No obstant això, el gruix important d'actuacions a la ciutat, torna a posar èmfasi en les infraestructures, la més destacada de les quals és l'estació d'autobusos, que convindria poder executar amb els terminis corresponents. Més enllà d'aquí, consideren rellevant canviar l'activitat del Mercat Municipal, realitzar segons els terminis la SI Serra de Noet, acabar el Torrent de Santa Eulàlia i els Pedregals, donar una alternativa útil al Centre d'Acollida Turística (CAT), i consolidar l'Hospital Comarcal Sant Bernabé. 

Una de les claus de volta, però, seria augmentar el nombre d'habitants de la ciutat que, si arribés als 20.000, gaudiria de més diners per part de la Generalitat i de la Diputació, i podria oferir una major quantitat de serveis. 

D'altra banda, pel que fa a fomentar l'activitat econòmica, mantenen que Berga hauria d'organitzar, un cop al mes, una activitat o acte atractiu de cara a la gent de fora; potenciar el mercat del dissabte com a pol d'atracció de comerç de cap de setmana, i organitzar fires anuals per posar en valor la ciutat. En aquest àmbit, i per millorar l'economia, també destaquen la importància d'executar millores de pavimentació, senyalització i serveis del Polígon Industrial de la Valldan. 
 

Resultats de les eleccions municipals 2011 al Berguedà, municipi per municipi