1 de 10
Economia: coronavirus

El teixit econòmic del Berguedà reclama mesures contra la crisi

Deu entitats del món de la indústria i el comerç, liderades per l'Associació Comarcal d'Empresaris del Berguedà, demanen que els plens municipals i el Consell votin la proposta

La ciutat de Berga, semi-buida, durant el confinament. | Pilar Màrquez Ambròs
per Pilar Màrquez Ambròs, Berga | 1 d'abril de 2020 a les 13:02 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 1 d'abril de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Una desena d'entitats del món de la indústria i el comerç, encapçalades per l'Associació Comarcal d'Empresaris del Berguedà (ACEB), s'han adreçat conjuntament als ajuntaments i al Consell Comarcal del Berguedà per reclamar mesures econòmiques urgents per superar l’impacte de la Covid-19. L’objectiu és que "les administracions locals emprenguin totes les mesures que estan al seu abast per pal·liar els efectes que el coronavirus està tenint en el teixit industrial, empresarial i comercial de la comarc", segons un comunicat. 

Les diferents entitat i l'ACEB reclamen sis mesures per ajudar el teixit empresarial local mentre duri l'estat d'alarma. En primer lloc, condonar els pagaments de tots els impostos fins que hagi passat la situació de pandèmia i l'aturada de l’activitat, i que es doni així temps a normalitzar l'activitat. En segon lloc, es demana eximir el pagament de les taxes de residus i de terrasses per a totes les activitats que acreditin que han paralitzat la seva activitat en els centres de treball.


D'altra banda, el teixit econòmic del Berguedà exigeix un avançament del pagament de les factures pendents a proveïdors de l'Ajuntament i subvencionar l'IAE de les empreses que acreditin que han hagut de paralitzar la seva activitat. 

També es proposa subvencionar l'IBI de les empreses que s'hagin hagut d'aturar, a més de subvencionar l'IBI dels propietaris de finques arrendades que acreditin que han fet una moratòria en el cobrament de les rendes. 


Les entitats exigeixen que les propostes "siguin analitzades al més alt nivell" i proposen que es presenti als propers plens municipals i comarcal per tal que sigui debatuda i votada pels seus membres. Des de les associacions, consideren que una situació d’emergència com la que estem vivint requereix "d'un compromís de tots els regidors, regidores, consellers i conselleres". 

Les entitats i associacions de la comarca que exigeixen accions urgents i extraordinàries per fer front a l'impacte econòmic i ajudar el teixit empresarial són l'Associació Comarcal d'Empresaris del Berguedà (ACEB), l'Associació d’Agroturisme del Berguedà, l'Associació d’Hostaleria i Turisme del Berguedà, l'Associació de Comerciants de Casserres, l'Associació de Comerciants i Empresaris de Bagà, l'Associació de Propietaris de parcel·les del Polígon Industrial de la Valldan, la Cambra de Comerç de Barcelona – Delegació del Berguedà, la Unió de Botiguers i Comerciants de Berga - Berga Comercial, la Unió de Botiguers i Comerciants de Gironella, la Unió de Botiguers i Comerciants de Puig-reig i la Unió de Comerciants i Botiguers de Cal Rosal – Olvan.


 

Participació