Berga també suspèn la Fira de Maig i es planteja traslladar alguns dels actes a la Fira de Santa Tecla

L’esdeveniment se celebra anualment a la zona del Passeig de la Indústria i compta amb un recinte firal de 21.100 metres quadrats i un pressupost d’uns 27.500 euros

30 de març del 2020
Actualitzat a les 18:24h
El recinte de la Fira de Maig en una imatge d'arxiu (arxiu).
El recinte de la Fira de Maig en una imatge d'arxiu (arxiu). | Aj.Berga
L'Ajuntament de Berga ha suspès la Fira de Maig per la greu crisi sanitària provocada pel coronavirus i es planteja traslladar alguns dels seus actes a la Fira de Santa Tecla, al setembre. El consistori ha emès un comunicat aquest dilluns on explica que la decisió s'ha pres d'acord "amb les mesures preventives establertes per les autoritats governamentals i sanitàries" i la impossibilitat "de garantir" la celebració de la mostra amb normalitat. Enguany, estava prevista pels dies 1 i 2 de maig. 

El govern de Berga ha decidit cancel·lar el certamen, una de les fires més importants de la ciutat i de referència al conjunt del Berguedà i les comarques veïnes, perquè, es considera que, "tot i que les mesures decretades durant l'estat d'alarma deixessin d'estar en vigor en el moment de realització de la fira", no es podria assegurar que no "existissin altres restriccions referents a la mobilitat i la lliure circulació de persones en esdeveniments amb aforaments superiors al miler de participants". Ho ha explicat la regidora de Promoció Econòmica i Fires de Berga, Roser Rifà, a NacióBerguedà, que ha admès que no ha estat una decisió senzilla, però que s'ha pres amb la finalitat de prioritzar la salut i la seguretat de les persones que participen a la fira, com empreses, entitats, paradistes i públic.

Fins a la setmana passada s'havia continuat treballant en l'organització de la mostra, si bé la preparació també estava resultant molt més complexa, per la dificultat de contactar amb tots els agents implicats, segons ha assenyalat la regidora.  

Ara mateix, el consistori estudia implementar algunes de les propostes previstes per la Fira de Maig a la Fira de Santa Tecla, sobretot pel que fa a determinats tipus d'expositors. "Estem valorant poder oferir un lloc durant la Fira de Santa Tecla als productors locals i entitats que normalment participen a la Fira de Maig, però estem subjectes a les limitacions d'espai i infraestructura. Si ens quadra, ho anunciarem degudament", ha explicat Rifà. "Hi ha tota una sèrie de sectors econòmics que, poc o molt, quedaran tocats, així que ens sembla interessant que el productor local, que havia trobat un lloc on mostrar-se al certamen de maig, pugui afegir-se a Santa Tecla de manera excepcional", ha reflexionat Roser Rifà. 

Una mostra multisectorial de referència

La Fira de Maig se celebra anualment a la zona del Passeig de la Indústria i compta amb un recinte firal de 21.100 metres quadrats i un pressupost d'uns 27.500 euros. De referència per al sector comercial, la fira es va reinventar l’any 2016 quan el consistori va apostar per renovar la imatge i la distribució de la mostra. Llavors, es va iniciar la tematització de les edicions que darrerament han estat dedicades a la indústria forestal, l'economia circular, la revisió del passat industrial de la comarca i l'agroalimentació. Paral·lelament, es va reforçar la Fira de Santa Tecla com a certamen ramader. 

L'any passat, la Fira de Maig va comptar amb la participació de 27 entitats i 128 empreses d'una gran varietat de sectors industrials com per exemple l'alimentació, el turisme, la salut i el benestar, el transport, les telecomunicacions, l'habitatge, els productes químics, l'agricultura i l'automoció, entre d'altres. També va acollir més d'una quinzena d'activitats paral·leles per a tots els públics.

Reconversió de la Fira de Santa Tecla

La suspensió de la Fira de Maig ha fet que l'àrea de Promoció Econòmica i Fires estigui valorant la possibilitat d'incorporar alguns dels seus aspectes a la Fira de Santa Tecla que se celebrarà el 19 i 20 de setembre, si les circumstàncies sanitàries ho permeten. Actualment, el consistori treballa en aquest supòsit i en els propers dies i setmanes es determinaran quines són les característiques que tindrà la Fira de Santa Tecla d'enguany.

Les inscripcions realitzades per participar a la Fira de Maig de 2020 han estat anul·lades i no tenen validesa. Les persones, entitats, empreses, marxants i paradistes que tinguin interès en participar a la Fira de Santa Tecla hauran d'inscriure's seguint el procediment establert per a aquesta fira. 

Per a més informació, podeu contactar amb l’àrea de Promoció Econòmica i Fires a través de l'adreça de correu electrònic [email protected].

La suspensió de la Fira de Maig no és el primer gran esdeveniment que el consistori de la capital berguedana es veu obligat a suspendre per la pandèmia. Dijous passat es va anunciar que es posposava la celebració de la Patum, festa per excel·lència a la ciutat. 
Arxivat a