Jaume Huch: «Sant Jordi mou més d'un milió i mig de llibres, això és molt difícil d'aconseguir en una altra data»

El responsable d'Edicions l'Albí explica que el sector viu amb preocupació l'evolució del coronavirus; i opina que caldrà reforçar la setmana del llibre en català al setembre

31 de març del 2020
Actualitzat el 01 d'abril a les 14:08h
L'editor i escriptor, Jaume Huch (arxiu).
L'editor i escriptor, Jaume Huch (arxiu). | Aida Morales
La parada forçosa arriba a tots els racons del món de la cultura i ha afectat molt directament el món del llibre. La suspensió de la diada de Sant Jordi és un cop dur pel sector editorial, ja de per si força delicat. Amb les llibreries tancades, les editorials es mantenen a l'expectativa de com evolucionarà la greu crisi provocada pel coronavirus i assumeixen que afrontaran uns mesos complicats per una situació que no té precedents. Hi ha presentacions i novetats ajornades sine die i llibres pendents d'imprimir.

En el cas berguedà, l'editor Jaume Huch de l'Albí constata a NacióBerguedà que "els mesos de març i abril" serien en condicions normals un període de molta activitat que ara en bona part s'haurà de reprogramar. "Hi havia una quinzena de presentacions importants que segurament s'ajornaran de cara al mes de maig o al juny i la distribució de novetats també ha de passar a més endavant, ara no sabem quan les llibreries podran tornar a obrir", ha explicat Huch.

Sant Jordi suposa el pic més alt en la venda de llibres del sector i sembla improbable que aquest fenomen pugui emular-se en qualsevol altra data. Es diu, per exemple, que la diada es podria traslladar a Sant Joan, al mes de juny. De moment, el gremi d'editors ho viu amb expectació i preocupació. "Sant Jordi mou més d'un milió i mig de llibres, genera molt ambient, això és molt difícil d'aconseguir en una altra data. Difícilment podem pensar que, si es fa al juny, serà un Sant Jordi com un altre. Partint d'aquesta constatació i que no sabem quina serà l'evolució de la crisi sanitària, tot el que es faci serà benvingut. Una de les apostes que poden fer-se és reforçar la setmana del llibre en català del setembre, s'ha d'anar veient què passa", ha dit Huch. 

L’Albí tenia previst presentar diverses novetats per Sant Jordi. Una de les més significatives és La revolta del poble, una crònica de la tardor del 2017 al Bages, del periodista de Sant Joan de Vilatorrada Aleix Solernou. L'obra suposa un extens treball de recerca, explica detalls de com es van repartir les urnes l'1 d'octubre a la comarca, i inclou fins a 240 fotografies. Segons Jaume Huch, havia d'arribar a les llibreries aquest mes de març però la distribuïdora n'ha ajornat el llançament.

Una altra de les novetats de l'Albí, que es manté en espera que es normalitzi la situació, és Dies de roses i vi, un recull de relats del col·lectiu de narradors de la Catalunya Central Lola Palau, que és un homenatge al món del vi amb la implicació de la DO Pla de Bages. Així mateix, també s'ha vist afectat un recull de poemes d'un autor de casa, mossèn Climent i Forner. "Tot el que estava en marxa, ha quedat a l'espera", ha dit Jaume Huch. 

Quan la maquinària de distribuïdores, impremtes, editorials i llibreries torni a engegar, hi haurà tot un procés de sortida i distribució de títols que s'haurà de recuperar i hi ha llibres que podrien perdre visibilitat. "Des de casa, hem de continuar avançant feina, projectes que teníem per a més endavant i que, encara que s'acabin editant, no sabem quan es podran distribuir", ha advertit Huch. 

Arxivat a