Un 33% de les empreses del Berguedà s'han vist obligades a tancar pel coronavirus

El 74% de les empreses està patint "dràsticament" una davallada de la seva activitat, constata la patronal

29 de març del 2020
Actualitzat el 30 de març a la 13:12h
L'ACEB reclama implementar 'amb urgència' mesures econòmiques per pal·liar els danys econòmics.
L'ACEB reclama implementar 'amb urgència' mesures econòmiques per pal·liar els danys econòmics. | Helloquence (@helloquence)
L'Associació Comarcal d'Empresaris del Berguedà (ACEB) ha constatat que el 33 % de les pimes i autònoms de la comarca s'han vist obligats a tancar totalment el seu negoci "perquè l'activitat s'ha reduït al 100%". El 74%  de les empreses està està patint "dràsticament" una davallada de la seva activitat, segons ha fet públic la patronal. 

A més, el 25 % estan tramitant, o tenen previst fer-ho, un expedient de regulació temporal d'ocupació (ERTO), mentre que el 33% ha estat capaç de mantenir una part important de la seva activitat gràcies al teletreball. L'ACEB extreu les dades d'una nova enquesta realitzada entre els dies 24 i 27 de març a 150 micro, petites i mitjanes empreses i a professionals autònoms associats a l'ens. Els empresaris enquestats destaquen la incertesa que els provoca "la inseguretat jurídica envers el que es pot fer i el que no es pot fer, i també en relació al confinament total de la població".

En un comunicat, l'ACEB assegura que els empresaris i emprenedors de la comarca estan "vivint una situació molt complexa, adoptant mesures excepcionals, extremant mesures de prevenció i protecció pels treballadors i estructura productiva". "La majoria s'estan veient obligats a prendre decisions molt complexes que els impliquen tancar, canviar l'activitat o transformar la seva manera de funcionar; moltes de les empreses es plantegen si podran sobreviure a aquesta situació excepcional o què passarà amb els seus treballadors", apunta la patronal berguedana. 

Els autònoms, els més afectats per l'aturada econòmica

El mes de febrer, al Berguedà hi havia 3.439 professionals autònoms. Aquests figuren entre els més afectats per l'aturada de l'activitat econòmica arran de la pandèmia de la Covid-19 i l'estat d'alarma al territori espanyol. Suposen el 17% de la població activa i, segons el comunicat de l'ACEB, se'ls hauria de donar les mateixes condicions que als empresaris en determinades situacions d'ERTO.

Reclamen implementar "amb urgència" mesures econòmiques

L'ACEB reclama així "implementar amb urgència mesures econòmiques per garantir al màxim la continuïtat econòmica, minimitzar els efectes negatius i garantir la supervivència de les pimes i els professionals autònoms".

Des de l'associació d'empresaris també demanen la suspensió temporal de liquidacions fiscals com l'IVA, l'IRPF, l'impost de societat i de les quotes de la Seguretat Social, "mesures que podrien alleugerir la pressió financera sobre les empreses de manera directa i eficaç", constaten.

Altres mesures econòmiques que, apunten, es podrien aplicar són la moratòria de pagament d'impostos i tributs; facilitar els ERTO per causa de força major a moltes més empreses i per als establiments que sense tenir l'obligació de tancar, veuen una reducció dràstica de la seva activitat; aplicar la bonificació del 100% de les quotes de la seguretat social per a totes les pimes; ajudes econòmiques directes i línies de crèdit per a les empreses.

En aquest sentit, l'ACEB considera que les decisions de les administracions han de ser contundents i s'han de prendre a temps, cosa que és clau perquè les conseqüències econòmiques de la crisi del coronavirus no siguin tan dramàtiques.