La PAHC del Berguedà crea precedent a Catalunya deslligant d'una hipoteca una víctima de violència de gènere

Rodríguez celebra que s'hagi resolt el cas però critica que moltes dones encara hagin de seguir "pagant l'habitatge al maltractador"

Aida Morales
06 d'abril del 2015
Actualitzat a les 20:32h
El membre de la PAHC del Berguedà,  Ramon Massana, i Montse Rodríguez
El membre de la PAHC del Berguedà, Ramon Massana, i Montse Rodríguez | Aida Morales

El membre de la PAHC del Berguedà, Ramon Massana, i Montse Rodríguez Foto: Aida Morales


Que una entitat bancària desvinculi una persona d'una hipoteca és difícil, per no dir gairebé impossible. No obstant això, aquesta és una de les fites de les quals la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca i el Capitalisme (PAHC) del Berguedà ja es pot vanagloriar, ja que, fa un parell de setmanes, va aconseguir deslligar la Montse Rodríguez, una berguedana de mitjana edat, de l'únic vincle que li quedava amb el seu maltractador.

Rodríguez, que ha estat víctima de violència de gènere, es va separar de la seva exparella fa tres anys, quan ella mateixa va deixar l'habitatge per deslliurar-se de l'abús i poder començar una vida nova. A partir de llavors, però, el seu excompany va deixar de pagar la hipoteca, tot i viure-hi, motiu pel qual l'entitat bancària CaixaBank ha acabat demanant-li més de 15.000 euros, una quantitat exigida pel fet de constar com a cotitular del préstec.

Davant d'això, i segons ella mateixa ha explicat a NacióBerguedà, va decidir demanar ajuda a la PAHC del Berguedà. Aquesta va començar a treballar amb el cas a partir de la tardor del 2014, amb continuades negociacions amb la direcció de l'oficina del passeig de la Indústria de Berga. Segons ha explicat Ramon Massana, membre de la Plataforma al Berguedà, la negociació va ser difícil, ja que només hi havia un cas similar conegut, i l'entitat bancària deia que "no tenia res a veure”. No obstant això, ha continuat, la PAHC va insistir en la urgència del cas, ja que considerava que es tractava d'una continuació del maltractament, i finalment l'entitat va accedir a deslliurar, de manera excepcional, a Rodríguez d'aquesta hipoteca. 

 
Una decisió que la PAHC valora com “una gran victòria”, ja que es tracta d'un cas “molt bèstia”. En aquest sentit, la Plataforma considera que l'entitat bancària ha actuat amb celeritat perquè podia arribar a desprestigiar greument la marca. Sigui com sigui, per a Massana, es tracta d'un cas que “crea precedent”, i que ja s'ha difós a la resta de PAH de Catalunya i Espanya. 

Torna la il·lusió

“Hem de pagar-li al maltractador l'habitatge?”. Amb aquesta pregunta reflexionava Montse Rodríguez, després que CaixaBank insistís en que, el seu, era un cas excepcional que no es tornaria a repetir. Per a ella, però, qualsevol cas similar s'ha de resoldre amb la màxima celeritat i sensibilitat, ja que es tracta de dones “que han passat el que han passat”, que es troben sense ingressos, moltes vegades al carrer, i que amb prou feines poden sobreviure: “Que diguin que no ho faran més, em sembla monstruós”. 

Que ningú se n'avergonyeixi

Massana també ha volgut deixar clar que, des de la PAHC, i més enllà dels episodis més mediàtics, s'ha donat sortida a diversos casos de conflictes hipotecaris al Berguedà. Entre aquests, s'han aconseguit diverses dacions en pagament o que famílies s'acullin a l'anomenat Decret-Llei De Guindos.

No obstant això, ha lamentat que s'acabi acudint a la Plataforma “quan s'està en una situació límit”, i no abans: “Tenim constància de casos de gent que ho està passant molt malament, però que no acaba de fer el pas de venir per vergonya”. Per això, el membre de la PAHC ha animat a trencar amb les hipocresies i a no buscar excuses: “Jo penso que més val passar una mica de vergonya en un moment donat, però que no t'ho fotin tot”. 
 

Montse Rodríguez i el membre de la PAHC del Berguedà, Ramon Massana Foto: Aida Morales

Arxivat a