Les cases rurals del Berguedà donen per perduda la Setmana Santa i miren amb incertesa l'estiu

Els estudis fan pensar que els turistes de països amb menys incidència de la Covid-19 seran molt "reticents" a viatjar als llocs més afectats, fins i tot temps un cop es resolgui la pandèmia

Redacció
27 de març del 2020
Actualitzat a les 21:20h
Turisme rural al Berguedà (arxiu).
Turisme rural al Berguedà (arxiu). | ACN
Les cases de turisme rural del Berguedà ja donen per perduda la Setmana Santa. El president de l'Associació d'Agroturisme del Berguedà, Oriol Baños, ha afirmat que la majoria d'establiments de la comarca fa dies que han començat a posposar les reserves.

"De moment es queden aturades i el que oferim als clients és mantenir la paga i senyal durant un any o, si volen, retornem els diners", ha explicat, tot afegint però, que són pocs els associats que s'atreveixen "a tancar noves dates".

Ara per ara, el turisme berguedà comença a fixar ja la mirada en l'estiu, amb l'esperança que persones que potser tenien intenció de marxar fora, optin per quedar-se a Catalunya, però el sector no amaga certa preocupació. 

"Les pagues i senyals estan totes aturades, i ens oferim a guardar-les durant un any a qui les havia avançat. També les tornem a qui ho prefereix. De moment, no estem tancant noves dates perquè estem a l'espera del que passarà, ens agradaria pensar que a l'estiu es podrà però ningú ho sap", ha expressat Oriol Baños. "Si hi ha gent que pensava anar fora i es queda a Catalunya, potser encara podrem recuperar una mica", ha assenyalat Baños. 

Les conseqüències del coronavirus en el turisme es fan evidents una setmana abans del que havia de ser 'l'operació sortida' de Setmana Santa i els efectes aniran molt més enllà. La tornada de turistes internacionals estarà molt relacionada amb els països d'origen i la incidència del virus en aquests. Segons els estudis acadèmics elaborats després de la SARS, els estats on la malaltia pràcticament no havia incidit eren molt "reticents" a viatjar a països que n'havien patit les conseqüències.

En el cas de l'Estat, els italians poden ser els turistes internacionals "més propensos" a tornar a visitar Espanya aviat. En canvi, preveu l'efecte contrari en les persones dels països nòrdics, que podrien trigar més a viatjar al territori.