La residència d'avis de Berga combat el trasbals del confinament amb videotrucades a fills i nets

La restricció de les visites ha suposat un canvi important pels usuaris que es troben ara sense la companyia freqüent de les famílies

27 de març del 2020
Actualitzat a les 19:55h
Una fotografia del blog de la Residència Sant Bernabé.
Una fotografia del blog de la Residència Sant Bernabé. | Residència Sant Bernabé
La residència d'avis Sant Bernabé de Berga facilita les videotrucades entre la gent gran i els seus familiars per minimitzar el pes del confinament i permetre una comunicació directa a fills i nets. La directora de la residència, Ester Cardona, ha explicat a NacióBerguedà que la restricció que impedeix les visites al centre, en compliment de les recomanacions d'Afers Socials i Salut i les mesures de l'actual estat d'alarma, "ha suposat un canvi important pels usuaris que es troben ara sense la companyia freqüent de les seves famílies". 

L'equip de professionals de la residència ha implementat, doncs, la via telemàtica perquè els residents no perdin el contacte amb els seus. "Vam començar enviant-los fotografies per whatsapp en un grup que tenim actiu per compartir informació sobre el dia a dia amb els familiars, però després vam creure que les videotrucades podien ser una molt millor manera i ha estat un encert", ha afirmat Cardona. 

"Quan divendres dia 13 ens van indicar que havíem de tancar les residències, el cap de setmana va ser força angoixant perquè, de cop i volta, hi havia molta quietud i molt silenci", ha recordat Ester Cardona.

El mateix dia que van confinar la residència, ja van posar dos telèfons a disposició de les famílies, però el dilluns 16 van començar a enviar fotos per calmar possibles neguits. "Hi ha residents que tenen telèfon a l'habitació i, en aquests casos, la comunicació era fàcil, però n'hi ha que tenen problemes cognitius, i amb una fotografia estàtica sempre podia quedar una mica el dubte de com estaven", ha reflexionat Cardona.

La solució va ser començar les videotrucades perquè cadascú pogués veure els seus, i aquesta mesura ha tingut una gran acollida per part de tothom. 

"Està anant molt bé, portem un registre per comunicar a tothom periòdicament. Vam començar amb les persones que tenen problemes cognitius per tranquil·litzar els fills, però llavors ho vam estendre a la resta de residents: està sent una experiència molt divertida, mai s'havien imaginat que un telèfon els permetés veure els fills i els nets. És un sistema que fa que tots ens sentim més acompanyats", ha valorat la directora. 

Un moment dur per a famílies i residents

Ester Cardona no amaga que aquests "són uns moments molt durs". "Ha de ser molt difícil, escoltar les notícies des de casa i saber que tens la teva mare o el teu pare en un centre. Els residents també estan neguitosos però no són massa conscients del que està passant a fora. És una sensació estranya per tots plegats", ha apuntat Cardona. 

Donada l'alta incidència de la Covid-19 en tot el territori, des de la Residència Sant Bernabé s'han incrementat les normes de seguretat. Així, per exemple, s'han pres mesures per descongestionar els espais comuns i s'ha acordat que aquelles persones que es troben en un estat de salut més fràgil, passin més hores a les seves habitacions. 

L'equip professional que hi treballa s'ha redistribuït per alternar els horaris dels residents i evitar que s'agrupin alhora en els mateixos espais, mantenint així la distància de seguretat establerta i l'acompanyament. 

Es realitzen amb més freqüència les activitats habituals per tal de distreure els residents i reforçar i ensenyar-los-hi les mesures d'higiene adequades. L'activitat diària de la residència, i algunes novetats, es pot seguir també a través d'un blog que fa molt temps que el centre té en marxa i que aquests dies ha esdevingut una nova via imprescindible de comunicació. Al blog també s'han penjat activitats diàries amb consells professionals per mantenir actius els usuaris del centre de dia que ara no poden anar-hi. 

Per trencar amb el silenci dels passadissos s'ha permès escollir als residents la música que els agrada i ara pels altaveus sonen cantants com Nino Bravo, Antonio Machín o Sara Montiel. "Les famílies donen molta vida a la residència, fan companyia i permeten fer una mica de safareig, i ara això no ho tenen", ha incidit Ester Cardona.

L'ajuda de les administracions per garantir-los material de protecció

Ara mateix, la residència disposa d'Equips de Protecció Individual (EPIs), però Ester Cardona avisa que l'actual és "una situació complexa" i "canvia a cada moment". Ara per ara, el mateix CatSalut els ha facilitat guants, mascaretes i bates, "i l'Ajuntament de Berga s'ha posat en contacte amb nosaltres per veure què ens fa falta", ha afegit la directora.

Berga, com una majoria de consistoris de la demarcació, compta disposar de l'ajuda de la Diputació de Barcelona, que ha comprat material que començarà a distribuir ben aviat, després de fer un estudi de les necessitats del territori.

Arxivat a