La Patum no se suspenia des de 1938 amb motiu de la Guerra Civil

Per trobar una altra etapa en què no va fer-se Patum, hem de retrocedir al segle XIX, molt convuls a causa de les guerres

27 de març del 2020
Actualitzat el 31 de març a les 17:33h
Salt de l'Àliga de la Patum l'any 2019 (arxiu).
Salt de l'Àliga de la Patum l'any 2019 (arxiu). | Pilar Màrquez Ambròs
No és cert que la Patum no s'hagi cancel·lat mai però ho ha fet només en situacions extraordinàries, com durant els anys de la Guerra Civil. Ahir, l'Ajuntament de Berga va fer oficial una decisió amb pocs precedents: la d'ajornar la Patum, que s'havia de celebrar del 10 al 14 de juny. Inicialment, la intenció és celebrar-la al mes de setembre "si les circumstàncies ho permeten". Tanmateix tampoc tanquen la porta a què es pugui suspendre definitivament "per motius sanitaris" depenent de l'evolució de la pandèmia del coronavirus.  

La regidora de Patum Roser Valverde ha explicat que que es tracta d'una decisió sense precedents en les darreres dècades. Originària del segle XV, la Patum és Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per la Unesco. Però quan va ser l'última vegada que es va suspendre la Patum? L'historiador i bibliògraf Ramon Felipó recull al seu llibre La Patum. El Corpus Christi De Berga (2005) que va ser els anys 1937 i 1938 per causa de "la persecució religiosa" a Catalunya de la Guerra Civil.

Per trobar una altra etapa en què no va fer-se Patum, hem de retrocedir al segle XIX, molt convuls a causa de les guerres. 

Per exemple, també en el llibre esmentat, Ramón Felipó indica que no es va fer Patum durant les guerres contra Napoleó (1808-1812), malgrat que es va treure la guita al carrer per celebrar que els francesos marxaven, encara que no fos Corpus. També es va fer Patum per celebrar la constitució de Cadis, denominada de forma col·loquial la Pepa. Segons això mateix, com en el Trienni Liberal (1820-1823), durant les guerres carlines es van fer Patum extraordinàries però de vegades no es va fer Patum per Corpus. 

La cancel·lació dels actes de dissabte el 2005

En la història recent de la ciutat, el 28 de maig de 2005 l'Ajuntament de Berga, reunit en ple extraordinari i urgent a primera hora del matí, va acordar suspendre tots els actes de la Patum de dissabte, per l'assassinat de Josep Maria Isanta la nit anterior.

L'endemà diumenge, una ciutat completament trasbalsada va reprendre la Patum i va convertir-la en un homenatge al jove membre de la comparsa dels Nans Nous. 

Un calendari difícil de refer

El calendari d'enguany, si finalment la Patum pot fer-se al setembre, encara no està clar.

Roser Valverde ha apuntat que no es tracta de recol·locar els cinc dies de festa grossa però també els actes previs i protocolaris, com la sortida del Tabal per anunciar-la, els Quatre Fuets o la Patum de la Pietat. "És molt complexe poder-la planificar amb l'actual incertesa", ha dit Valverde.

Els patumaires consultats es mostren d'acord amb la decisió de l'ajuntament d'apostar per un ajornament i intentar celebrar-la al setembre. És, entre altres, l'opinió del cap de la Guita Gran, Jordi Capdevila, amb qui ha parlat aquest diari en les últimes hores. Ara mateix, la pandèmia és la prioritat. Jaume Casadesús, cap de colla dels Turcs i Cavallets, es mostra molt prudent perquè ningú pot saber "què passarà" i recorda que tot plegat és "una causa de força major".