Berga ajorna la Patum pel coronavirus i treballa ara per celebrar-la al setembre

La suspensió del Corpus berguedà és un fet gairebé inèdit: la festa no havia caigut del calendari des de la Guerra Civil, els anys 1937 i 1938

26 de març del 2020
Actualitzat el 27 de març a les 23:35h
La Guita Grossa durant la Patum de diumenge.
La Guita Grossa durant la Patum de diumenge. | Pilar Màrquez Ambròs
La Patum no es farà al juny. La regidora de Patum Roser Valverde ha parlat aquest dijous al matí amb diversos caps de colla per comunicar-los que, davant la situació actual de pandèmia pel coronavirus, la Patum prevista per la segona setmana de juny queda suspesa i es vol treballar ara per celebrar-la al mes de setembre. La festa s'havia de celebrar del 10 al 14 de juny.

Roser Valverde ha explicat aquesta tarda a NacióBerguedà que aquesta és "una decisió motivada per la crisi d'emergència sanitària provocada per la Covid-19". La pandèmia ha comportat diverses mesures preventives decretades per les autoritats governamentals i sanitàries per evitar la propagació. La suspensió de la festa, segons ha defensat la regidora, també respon al fet de no poder garantir que la celebració es desenvolupi amb les màximes garanties de salut i seguretat per a les persones que hi participen i en formen part.

Ara mateix, es treballa en la possibilitat de celebrar la Patum al setembre, però es tracta d'un escenari obert. La incertesa dificulta preveure l'evolució de la situació durant les properes setmanes i mesos. D'una banda, no es coneix encara quan s'aconseguirà l'estabilització de la pandèmia. Ahir, el president Quim Torra va valorar que, si no s'endureixen les mesures de l'estat d'alarma, Catalunya podria viure el pic de contagis a finals d'abril i això podria obligar a allargar les mesures restrictives de confinament fins al mes de juny. De l'altra, tampoc se sap quines mesures caldrà prendre un cop que s'aixequi el confinament i sembla poc probable que es puguin celebrar actes multitudinaris de manera immediata. 

L'Ajuntament de Berga resta a l'espera de saber quines són les indicacions i recomanacions dels Departaments de Salut i Cultura de la Generalitat de Catalunya per poder determinar la celebració o no de la Patum d’enguany. Ara bé, sempre que les circumstàncies ho permetin, la intenció de l'Ajuntament de Berga és que la festa no se suspengui sinó ajornar-la fins al setembre. 

Roser Valverde ha detallat que aquests dies contactarà amb els diferents agents implicats, entre els quals els caps de colla, per poder tancar una data el més aviat possible, tenint en compte els diferents esdeveniments relacionats amb la celebració de la festa, més enllà dels cinc dies de Corpus. El sentiment majoritari dels patumaires consultats és, ara mateix, que es tracta d'una causa de força major i que, en principi, el millor és apostar per un ajornament i intentar celebrar-la al setembre. 

La Patum és una festa transversal que comporta una organització complexa i que requereix mesos de preparació. Malgrat que es treballa amb nou calendari, Valverde apunta que "no es descarta la possibilitat que es pugui suspendre definitivament per motius sanitaris".

La suspensió de la Patum és un fet gairebé inèdit. El 2005 es van cancel·lar els actes de dissabte per l'assassinat de Josep Maria Isanta, si bé l'endemà diumenge la festa va optar per adaptar-se de manera que va esdevenir un homenatge al jove en una ciutat completament trasbalsada. Abans d'això, la Patum no s'havia suspès des de la Guerra Civil, l'any 1937 i l'any 1938.

La historiadora Dolors Santandreu ha explicat a NacióBerguedà que, segons es recull al dietari Calaix de Sastre del Baró de Maldà, Rafael d'Amat i de Cortada, que va estar-se en aquella època a la ciutat, la Patum es va suspendre també per un altre conflicte bèl·lic: els anys 1811 i 1812 en l'etapa de la Guerra del Francés. Després de l'aturada, la ciutat va fer Patum per celebrar la Constitució de Cadis l'agost de 1812. 

Cada 25 anys la ciutat commemora la coronació de la Mare de Déu de Queralt amb una Patum extraordinària al setembre. No obstant això, com va passar l'any del centenari de la coronació, el 2016, el que se celebra llavors és una segona Patum després que per Corpus s'hagi fet invariablement festa grossa, quelcom que ara ja se sap que no passarà enguany. 

Arxivat a