1,6 euros per test

"La Covid-19 ha posat de manifest la ineptitud política global per preveure i tractar problemes emergents i les seves conseqüències"

Josep Subirana
25 de març del 2020
Actualitzat a les 20:10h
El laboratori de l'Hospital Clínic que fa proves de coronavirus.
El laboratori de l'Hospital Clínic que fa proves de coronavirus. | ACN
Els polítics haurien de fer cas als científics i especialistes sobre els temes dels quals no en tenen ni punyetera idea (gairebé tots). L'exemple més clar és el canvi climàtic que posa en risc l'habitabilitat al planeta i sobre el qual fa anys que els científics ens avisen i sobre el qual cap polític fa res seriós i creïble. Que l'exemple a càmera ràpida de la Covid-19 almenys serveixi d'amonestació per aturar la catàstrofe climàtica.

La Covid-19 ha posat de manifest la ineptitud política global per preveure i tractar problemes emergents i les seves conseqüències. Així, des del desembre hi ha veus de científics que ens han avisat dels riscos dels fets que s'estaven desenvolupant a la Xina. Resultat, cap govern s'ha preparat. La World Health Organization (WHO) avisa que per contenir la Covid-19 cal testar, testar i testar. No només tancar-nos a casa durant mesos, ja que quan sortim, la situació pot ser tan preocupant com ara a no ser que fem les coses molt bé: 1-Desenvolupar tractaments (la WHO està fent quatre macro experiments globals) 2-Vacunació (que malgrat les promeses xineses sembla que encara n’hi ha per temps) i 3-Testatge massiu. Entre altres, tot el personal sanitari i treballadors que per la seva feina estiguin en contacte amb gent haurien de ser testats periòdicament.  Els 600.000 tests comprats pel Gobierno han de ser utilitzats com més aviat millor i quan s’acabin comprar-ne i fabricar-ne més.

El científic alemany Olfert Landt va idear el test de la Covid-19 el desembre passat, la WHO en va publicar el protocol el 17 de Gener, costen 1,6 euros per test.  Poc després, el científic de Honk Kong Leo Poon va idear els seus tests que es venen per menys de 5 euros cada un. Un cost ridícul comparat amb els problemes i costos de la situació actual, sanitària i econòmicament parlant. Ara moltes altres empreses han començat a idear-ne. Els governs d'arreu haurien fet bé de fer cas als especialistes quan la crisi va començar.  Els governs farien bé de fer cas a la WHO i testar i retestar tanta gent com puguin. Els governs farien bé invertint i estimulant laboratoris nacionals, públics i privats a desenvolupar els mateixos tests. Els governs dels països farien bé d’utilitzar tots els aparells diagnòstics PCR's del país (públics i privats, moltes universitats i laboratoris de tot tipus en tenen) per a tal fet i comprar-ne i estimular-ne la fabricació.

Els governs dels països farien bé de fer cas d'una punyetera vegada als especialistes i científics. Que l'experiència ens serveixi per al futur. 

Josep Subirana
Avià
 
Si vols enviar alguna carta del lector a NacióBerguedà, ho pots fer a [email protected], seguint criteris ètics i de respecte cap a les persones