Preocupació dels familiars per la falta de material de protecció a la residència de Bagà

El centre té 18 casos aïllats amb simptomatologia i dues persones ingressades a l'hospital, una de les quals un positiu confirmat

25 de març del 2020
Actualitzat a les 22:45h
Residència Salarich-Calderer de Bagà.
Residència Salarich-Calderer de Bagà. | Fundació Residència Salarich-Calderer
El personal i els ciutadans amb familiars a les residències de gent gran afronten amb preocupació i angoixa la crisi sanitària que afecta tot el país amb l'expansió del coronavirus. La falta de material de protecció, com mascaretes i bates impermeables, posa en risc la seguretat dels treballadors, i també la dels residents, la població de més risc davant l'amenaça de la Covid-19.

L'equip de la Fundació Residència Salarich-Calderer de Bagà ha fet arribar aquesta setmana una notificació als familiars dels seus residents on se'ls informa que s'han exhaurit els EPIs (Equips de Protecció Individual) per una atenció més segura i que "el Departament de Salut ha comunicat que no disposa de material per subministrar-nos". En l'escrit que la residència ha fet arribar als familiars, i al qual ha pogut tenir accés NacióBerguedà, s'explica que es troben "en una situació difícil" però amb personal disposat "a tot el que puguem i sapiguem" per atendre avis i àvies.

Familiars dels residents s'han posat en contacte amb aquest diari, aquest matí, per expressar la seva "profunda preocupació" per l'actual situació. La baganesa Elisabet Martínez, que hi té la seva àvia, ha lamentat que la situació "és de total indefensió per part dels residents del centre i també dels seus treballadors". "És totalment intolerable", ha expressat.

Les darreres hores el nombre de casos aïllats amb simptomatologia a la residència ha augmentat fins a 18, segons s'ha comunicat a les famílies. De moment, hi ha dues persones ingressades a l'hospital, una de les quals s'ha confirmat que és positiu, i hi ha dos residents que han donat negatiu per coronavirus. 

La Fundació Residència Salarich-Calderer, que gestiona l'equipament, és una entitat sense ànim lucratiu, que té com a òrgan representatiu un patronat en el qual hi ha l'Ajuntament de Bagà i diferents persones del municipi. El patronat està presidit pel rector de la parròquia, Miquel Farràs. El centre assistencial ofereix serveis de residència, centre de dia, atenció domiciliària i transport adaptat. 
 
La Diputació s'ha compromès amb l'ajuntament a fer arribar EPIs al centre

El tinent d'alcalde de Bagà, Lluís Casas, ha afirmat, consultat per NacióBerguedà, que des de l'ajuntament han estat molt pendents de la problemàtica. En aquest sentit, ha dit, que han pogut contactar amb la Diputació de Barcelona, que s'ha compromès a fer arribar tot el material necessari.

"La Diputació ha fet una comanda important d'aquests equips de protecció, els hem sol·licitat material i ens l'enviaran en un parell de dies", ha manifestat Casas. 

Els familiars s'han mostrat conscients que "segurament" aquesta situació es repeteix "en moltes altres residències" d'arreu de Catalunya, però han reclamat solucions ràpides a les administracions, especialment a les supramunicipals.

"La gent gran que es troba en residències com la de Bagà és el grup de població amb més risc en cas de caure infectats pel coronavirus, però no tenen mitjans de protecció per evitar contagiar-se", s'ha mostrat molt crítica Elisabet Martínez. A més de la manca de protecció, les famílies consultades s'han queixat, de fet, que l'equip mèdic de l'Alt Berguedà ha estat traslladat a Berga i les residències han rebut indicacions "de no realitzar-hi derivacions de casos greus".

Voluntaris per confeccionar material
 
Davant d'aquesta situació, però, també hi ha molta solidaritat: Veïns i veïnes del poble de Bagà, a través d'una xarxa de costureres, han començat ja a confeccionar màscares per la residència, segons ha pogut confirmar aquest diari.

És una iniciativa que pot ajudar donades les circumstàncies però els familiars són clars sobre el paper que ha de tenir la Generalitat, o en el seu defecte la Diputació de Barcelona: "cal que el material arribi aviat a totes les residències", han insistit. 

Els nervis i l'angoixa de les famílies augmenten aquests dies pel fet que no poden visitar els seus familiars, encara que també reconeixen que, almenys en el cas de Bagà, se'ls ha explicat que s'intentarà esbrinar "un sistema de comunicació virtual" per tal que hi puguin estar en contacte.
 

Material per a la residència fet per voluntaris. Foto: Cedida

 

Bates i mascaretes per la residència, fetes per voluntaris. Foto: Cedida
 

Material per elaborar mascaretes. Foto: Cedida

 

Material a punt d'enllestir-se de mans de voluntaris. Foto: Cedida